Sănătate

Cancerul în fază terminală nu l-a oprit! Medicii i-au spus că mai are maxim 9 luni de viață. A trăit 30 de ani!

Un bărbat diagnosticat cu cancer pulmonar în fază terminală se întoarce în țara sa natală pentru a muri, dar în mod miraculos își prelungește viața cu încă trei decenii. Secretul lui?

Stamatis Moraitis avea cancer în fază terminală, dar a mai trăit 30 de ani. Foto: Anttention Media Africa Stamatis Moraitis avea cancer în fază terminală, dar a mai trăit 30 de ani. Foto: Anttention Media Africa

 

 


Stamatis Moraitis, un grec care petrecuse cea mai mare parte a vieții sale în SUA, a fost lovit de o veste teribilă la vârsta de 66 de ani: medicii i-au dat de șase până la nouă luni de trăit. Diagnosticul: cancer pulmonar în fază terminală.

 


Confruntat cu o moarte iminentă, Moraitis a decis să se mute înapoi în Ikaria, o insulă mediteraneană izolată, pentru a-și trăi ultimele clipe alături de soția sa și familia. Nu voia ca rudele sale să se îngrijoreze de costurile exorbitante ale unei înmormântări americane.

Ceea ce nu știa Moraitis la acea vreme era că Ikaria nu era o insulă obișnuită. Era un loc magic, supranumit „zonă albastră”, unde oamenii trăiesc în mod regulat peste 100 de ani.


Cancer terminal? Un bărbat își prelungește viața cu 30 de ani datorită unei insule

Aerul curat, apa cristalină, dieta mediteraneană bogată în legume și fructe, vinul roșu, stilul de viață activ și sentimentul puternic de comunitate - toate acestea contribuie la longevitatea uimitoare a locuitorilor din Ikaria.

CITEȘTE ȘI:
Descoperire promițătoare în lupta împotriva cancerului. Un nou scut?

Moraitis a simțit imediat schimbarea. A reîntâlnit vechi prieteni, a petrecut timp în grădină și a decis să planteze o podgorie, chiar dacă nu credea că va mai fi prin preajmă pentru a se bucura de vin, scrie Business Insider.


Trei decenii mai târziu, Moraitis era încă în viață, cultivând fructe și legume pe proprietatea familiei sale și bucurându-se de o viață împlinită.

Când autorul Dan Buettner a vizitat Ikaria pentru a afla secretele longevității insulei, l-a întrebat pe Moraitis despre secretul său. Moraitis a zâmbit și a spus simplu: „Nu știu! Cred că pur și simplu am uitat să mor".


Secretul longevității. Cum a trăit un „condamnat la moarte” încă 3 decenii pe o insulă albastră

Nu se știe cu siguranță ce s-a întâmplat cu Moraitis, mai exact de ce a trăit încă trei decenii după ce a fost diagnosticat cu cancer pulmonar în fază terminală. Este posibil să fi avut calități genetice unice pe care așa-numiții SuperAgers le prezintă adesea, ceea ce îi poate ajuta să se protejeze de boli precum cancerul.

Dar Buettner bănuiește că există, probabil, și o componentă majoră a longevității care nu ține de cine suntem în interior, ci mai degrabă de ceea ce ne înconjoară - oamenii, plantele, aerul, stilul de viață. Un studiu des citat sugerează că genetica este responsabilă doar pentru aproximativ 20-25% din longevitatea noastră.

„Încă beau vin și lucrez”, a declarat Moraitis pentru BBC la începutul anului 2013, cu doar câteva săptămâni înainte de a muri, la 98 de ani (sau 102? Moraitis nu își amintea niciodată cu exactitate). „Nu sunt doctor, dar cred că vinul m-a ajutat. Nu am făcut nimic altceva, în afară de a consuma mâncare pură, vin pur, arome pure”.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Leguma miraculoasă care te poate proteja de cancer

Ultimele Stiri
abonare newsletter