Educație

Sindicatele din învățământ resping introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al părinților. „Reprezintă un atac la drepturile fundamentale”.

Introducerea camerelor de supraveghere audio-video în școli, inițiativă anunțată recent de ministrul Educației, Ligia Deca, nu este susținută de sindicatele din învățământ pentru că ar reprezenta „un atac” la drepturile fundamentale ale românilor.

Sindicatele din învățământ „nu susțin” introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice şi al părinţilor/Foto: pixabay.com Sindicatele din învățământ „nu susțin” introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice şi al părinţilor/Foto: pixabay.com

 

 


Școlile din România vor putea avea sisteme de supraveghere audio-video în sălile de clasă, fără să fie necesar acordul părinților sau al profesorilor, măsură menită să combată cazurile de violență, potrivit unui anunț făcut săptămâna trecută de ministrul Educației, Ligia Deca.

Nu rezolvă „problema violenței” în școli

Potrivit sindicatelor din învățământ, inițiativa de montare a unui sistem de supraveghere audio-video în unitățilr de învățământ preuniversitar contravine legislației privind prelucrarea datelor cu caracter personal (GDPR) și, mai mult, vine în contradicție cu legislația privind respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor.  


„Camerele de supraveghere nu rezolvă problema violenței în spațiul școlar. 

CITEȘTE ȘI: 
Președintele SLIP Cluj: “Combaterea violenței în școli ar trebui să fie primordială, anul acesta, pentru autorități”

Considerăm că aplicarea unei astfel de măsuri, fără consimţământul persoanelor supravegheate, reprezintă un atac la drepturile fundamentale ale cetăţenilor români. În acest sens s-au pronunțat și reprezentanți ai Autorității Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal”, potrivit unei informări publicate de Federația  Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” pe pagina de Facebook


După cum arată reprezentanții sindicatelor din educație, pentru reducerea cazurilor de violență în școli sunt necesare măsuri care să refuncționalizeze relația părinte-profesor-elev, dar și o majorare a numărului de psihologi în școli. 

„Lupta cu actele de violenţă trebuie dusă mai departe, dar prin reformarea completă a învăţământului pe această temă. Cel mai important pas ar fi cel prin care relaţia părinte-profesor-elev va fi una reală, deschisă, la curent cu tot ceea ce se întâmplă în viaţa copilului. Creşterea numărului de psihologi şcolari, care să depisteze la timp comportamente problematice în rândul cadrelor didactice şi al elevilor, este absolut obligatorie! Dezvoltarea unor programe speciale de combatere a actelor de agresiune/abuz/bullying, care să fie puse în aplicare, nu bifate la orele de dirigenţie, ar ajuta în această luptă”, potrivit sursei citate. 


După cum arată sindicaliștii din învățământ, în prezent nu există „continuitate a măsurilor prin care victimele să primească suportul de care au nevoie, iar agresorii să înţeleagă consecinţele faptelor lor”, conform sursei citate. 

Printre măsurile propuse figurează necesitatea creșterii numărului de paznici școlari și actualizarea regulamentului privind cazurile de violență în școli.


Reglementări clare privind amplasarea camerelor în unitățile de învățământ

Anunțul recent al ministrului Educației, Ligia Deca, privind o posibilă schimbare a cadrului legislativ în legătură cu introducerea camerelor de supraveghere în școli fără acordul obligatoriu al profesorilor, părinților și elevilor de peste 18 ani a stârnit un val de reacții din partea actorilor implicați în procesul educațional.

Atât timp cât stocarea sigură a imaginilor video va reprezenta o prioritate, iar noul cadru legislativ va stabili criterii de transparență în desfășurarea acestei măsuri, reprezentanții elevilor susțin că demersul poate conduce la creșterea gradului de siguranță. Însă, potrivit acestora, toți actorii implicați în actul educațional trebuie să ia parte la implementarea noilor măsuri.

CITEȘTE ȘI: 
Consiliul Național al Elevilor cere reglementări clare privind amplasarea camerelor în unitățile de învățământ

În prezent, instalarea camerelor de supraveghere în clase este permisă doar după consultarea cadrelor didactice, a părinţilor sau a elevilor majori.

„Modificarea propusă în proiectul de ordonanţă de urgenţă dă şcolii posibilitatea de a decide, în interesul comunităţii şi, sigur, în funcţie de specific, fără a mai fi condiţionată de acordul părinţilor sau al cadrelor didactice (...) Practic, şcolile care au instalat un sistem de supraveghere audio-video monitorizează activitatea din sălile de clasă şi îşi asumă răspunderea pentru respectarea prevederilor privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal”, a declarat, ministrul Educației, Ligia Deca, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit datelor oficiale, aproximativ 12.000 de elevi și 88 de cadre didactice au primit sancțiuni pentru acte de violență în mediul școlar, în anul școlar 2022-2023.

Anunțat din vara anului trecut, Planul național de combatere a violenței școlare a fost pus în consultare publică de ministerul Educației abia la finalul săptămânii trecute. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Consiliul Național al Elevilor cere reglementări clare privind amplasarea camerelor în unitățile de învățământ

Ultimele Stiri
abonare newsletter