Educație

Fost ministru al Educației, despre eliminarea caligrafiei din programa școlară: „Nu am înțeles jumătate din ce au scris elevii”

Copiii folosesc tot mai mult telefonul pentru a scrie, iar scrisul neglijent a înlocuit exercițiul scrisului caligrafic. Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, avertizează asupra unei „grave probleme” din cadrul învățământului primar.

Test scris susținut de elevi/Foto: pexels.com Test scris susținut de elevi/Foto: pexels.com

 

 


Scrierea caligrafică reprezintă o provocare reală pentru elevi, în condițiile în care disciplina scrisului de mână nu mai face parte din programa școlară. Caligrafia a fost eliminată din planurile cadru ale învățământului primar încă din anii ’90. În contextul folosirii telefoanelor mobile de la vârste timpurii, elevii nu mai sunt obișnuiți să scrie de mână, iar profesorii sunt nevoiți să ghicească adeseori lucrările redactate de elevi. 

 


„Am văzut lucrări de control, clasa a VIII-a, de la o școală bună din România. 

Nu am înțeles jumătate din ce au scris (mai bine spus mâzgălit pe hârtie) elevii. Mulțumim lui Marga că a scos caligrafia din programă”, notează Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, pe pagina sa de Facebook. 


Funeriu semnalează că problema caligrafiei este una reală și lansează un apel către ministerul Educației pentru remedierea situației. 

„Eu nu mi-am dat seama că problema e atât de gravă și nimeni nu mi-a atras atenția. Eu am dat instrucțiunea să se aibă grijă la acest aspect, din păcate nu mai eram în funcție când s-au aprobat planurile cadru pentru învățământul primar. 


Oricum, îmi pare rău că nu am reparat și această greșeală a predecesorilor mei.

Fac apel la minister să rezolve această uriașă problemă. Îmi spun corectori de la bacalaureat că ghicesc ceea ce „scriu” copiii”, a explicat Daniel Funeriu. 


Lipsa caligrafiei, calea spre analfabetism

Disciplina caligrafiei, prin care elevii exersau scrierea de mână, favoriza ordonarea ideilor și comunicarea. Uzul constant al telefoanelor mobile pentru scriere, prin care adeseori textul scris este marcat de simboluri și abrevieri ale cuvintelor, aduce o serie de probleme pentru elevi atunci când sunt confruntați cu necesitatea scrierii de mână a unui eseu sau a unei simple lucrări de control. 

În urmă cu câțiva ani de zile, un alt fost ministru al Educației, filosoful Mihai Șora (1916-2023), avertiza asupra riscurilor aferente eliminării caligrafiei din programa școlară: scrisul de mână neglijent reprezintă calea sigură spre analfabetism.

„Spre analfabetism se îndreaptă. O comunicare strict orală este o comunicare primară. Şi ce fac când sunt la distanţă şi n-am telefon? Există însă serviciu poştal, care mi-ar permite să îmi transmit gândul scriindu-l pe hârtie. (...).Când trebuie să stau să aştern pe hârtie trebuie să mă gândesc puţin la ceea ce scriu”, avertiza în septembrie 2019 filosoful Mihai Șora.

CITEȘTE ȘI: 
Un fost ministru al Educației cere schimbarea admiterii la liceu: „Altfel, ne vom mira că avem milioane de români vulnerabili la orice prostie”

Acesta recomanda introducerea unei ore săptămânale de caligrafie în programa șoclară. 

„Măcar o oră pe săptămână să o consacrăm acestui instrument de comunicare care este scrisul. În fond, noi încorporăm în scrisul acela gândirea noastră. Şi ea trebuie să fie nu doar clară în capul nostru, ci să fie limpede formulată pe hârtie”, explica atunci fostul ministru al Educației Mihai Șora. 

De altfel, în toamna lui 2018, chiar actualul ministru al Educației, Ligia Deca, pe atunci consilier de stat, aprecia însemnătatea caligrafiei în dezvoltarea copiilor.

„Așa cum învățăm să socotim, așa cum învățăm să citim, trebuie să știm și să scriem. Ce facem dacă mâine nu mai avem curent electric, nu mai avem calculatoare, nu mai funcționează telefoanele? Cum reușim să transmitem mesaje la distanță? Scriind. În momentul în care caligrafia dispare, cred că luăm o componentă foarte importantă din calitatea noastră umană și anume aceea de a putea să ne exprimăm în formă scrisă, nu numai verbal”, declara în septembrie 2018 fostul consilier de stat Ligia Deca, actual ministru al Educației. 

La câțiva ani distanță de la aceste declarații, caligrafia nu se regăsește în programa școlară a ciclului primar. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Un fost ministru al Educației cere schimbarea admiterii la liceu: „Altfel, ne vom mira că avem milioane de români vulnerabili la orice prostie”

Ultimele Stiri
abonare newsletter