Educație

Un fost ministru al Educației cere schimbarea admiterii la liceu: „Altfel, ne vom mira că avem milioane de români vulnerabili la orice prostie”

Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, cere schimbarea modului de admitere la liceu în România, printr-o scrisoare deschisă către președintele țării.

Un fost ministru cere schimbarea modului de admitere la liceu / Foto: depositphotos.com Un fost ministru cere schimbarea modului de admitere la liceu / Foto: depositphotos.com

 

 


Fostul ministru al Educației evidențiază că Evaluarea Națională, examenul de intrare la liceu, ar trebui modificat în așa fel încât să cuprindă evaluări din mai multe materii esențiale, nu doar limba română și matematica: 

 


Scrisoare deschisă către președintele României:
Stimate domnule președinte,
Vă implor să schimbați urgent modul de admitere la liceu. Din cauză că doar româna și matematica vor fi importante pentru intrarea la liceu, ne îndreptăm către un cataclism educațional. Fizica, chimia, biologia, istoria, geografia, artele, limbile străine nu vor mai fi deloc reprezentate în gimnaziu. Nimeni nu va mai dori să fie profesor la aceste materii esențiale pentru că, pur și simplu, copiii și părinții lor nu le vor mai băga în seamă decât pentru obținerea unui biet 5.

Domnule președinte, suntem în fața celei mai mari amenințări din istoria învățământului din România: dacă nu se modifică urgent structura evaluării naționale, care să cuprindă evaluări din toate materiile de mai sus, vom produce în cel mai bun caz tineri de 15-16 ani roboței de rezolvat probleme la matematică și ingurgitatori de concepte prăfuite și ultracodificate la limba română. În cel mai rău caz -din păcate previzibil acum- vom produce, în lipsa profesorilor buni la materii esențiale, generații întregi de infirmi intelectual, și ne vom mira, peste ani, că avem milioane de români fără discernământ și vulnerabili la orice prostie pe care le-o bagă în cap rețelele sociale. Știu, domnule președinte, că este greu să admiți că ai greșit. Greșeala dumneavoastră are consecințe cataclismice pentru milioane de copii. Reparați-o cât încă mai este posibil!”, a scris fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu. 


CITEȘTE ȘI:
Statul face economii din bursele copiilor orfani, dar continuă să dea bani pensionarilor speciali
Religia devine probă opțională la BAC pentru elevii de la profilul uman. Amendamente adoptate de comisia de învăţământ

 

În prezent, media claselor V-VIII nu mai este luată în calcul pentru admiterea la liceu 2023, fiind eliminată prin Ordinul ministrului educației 5.243 din 31 august 2022, după ce mai mult de 20 de ani a avut o pondere la media finală.  Astfel, acum contează doar Evaluarea Națională pentru media finală de intrare la liceu.


Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Din 2027, se schimbă Evaluarea Naţională, admiterea la liceu şi Bacalaureatul

Structura anului școlar 2023-2024, aprobată. Vacanța de primăvară dispare, dar apare vacanța de Paștele ortodox

Ultimele Stiri
abonare newsletter