Educație

Accesul la îngrijire medicală în școlile din Cluj-Napoca: 1 medic stomatolog are grijă de 2.500 de elevi și preșcolari

În Cluj-Napoca, elevii și preșcolari pot să-și trateze problemele medicale dentare în 20 de cabinete stomatologice școlare.

Asistență medicală în școlile din Cluj / Foto: Municipiul Cluj-Napoca - Facebook Asistență medicală în școlile din Cluj / Foto: Municipiul Cluj-Napoca - Facebook

 

 


Potrivit datelor transmise de Primăria Cluj-Napoca, îngrijirea medicală din unitățile de învățământ este asigurată de 30 de medici generaliști și 101 de asistente. Statistic vorbind, asta înseamnă cu un medic specializat în medicină generală are grijă de 1.600 de copii. 

 


De asemenea, elevii și preșcolari pot să se trateze la 20 de cabinete stomatologice școlare, la 19 medici stomatologi.

Având în vedere că elevii și preșcolarii din Cluj-Napoca sunt în număr de circa 48.000, asta înseamnă că un medic stomatolog asigură îngrijirea pentru aproximativ 2.500 de copii. 


CITEȘTE ȘI:
Prea mulți elevi, prea puține școli, în Cluj. În 14 unități elevii vor studia în două schimburi. „Florești e suprapopulat”

 

„La Cluj-Napoca, toți elevii și preșcolarii au acces la asistență medicală de calitate. 30 de medici de medicină generală, 101 asistente, 19 medici stomatologi și 15 asistente în cabinetele stomatologice școlare asigură îngrijirea medicală pentru 8.000 și circa 40.000 elevi în cabinete medicale în 45 de grădinițe, 62 de școli și licee, 20 de cabinete stomatologice în școli”, a transmis Primăria Cluj-Napoca.


Atribuțiile medicilor generaliști din cabinetele școlare

În ceea ce privește atribuțiile medicilor din cabinetele școlare, acestea sunt stabilite prin ORDINUL nr. 653 din 25 septembrie 2001.

În ceea ce privește asistenţa medicală curativă, medicii au următoarele atribuții:


1. Acorda la nevoie primul ajutor prescolarilor, elevilor şi studenţilor din unităţile de învăţământ arondate medicilor respectivi.
2. Examinează, tratează şi supraveghează medical elevii bolnavi, izolati în infirmeriile şcolare, precum şi studenţii bolnavi.
3. Acorda consultaţii medicale la solicitarea elevilor şi studenţilor din unităţile de învăţământ arondate, trimitandu-i, după caz, pentru urmărire în continuare la medicul de familie sau la cea mai apropiată unitate de asistenţa medicală ambulatorie de specialitate.
4. Prescrie medicamente eliberate fără contribuţie personală, pentru maximum 3 zile, elevilor şi studenţilor care prezintă afecţiuni acute care nu necesita internare în spital.
5. La recomandarea expresă a medicului specialist prescrie medicamente eliberate fără contribuţie personală pentru elevii şi studenţii care prezintă afecţiuni cronice.

CITEȘTE ȘI: 
Cluj-Napoca are cu 10.000 de elevi și preșcolari mai mulți decât acum 10 ani. Boc: „Am construit echivalentul a 6 școli. Mai facem două noi”

 

Mai multe detalii despre prevenție și prestaţiile medicale la nivelul colectivităţilor le găsiți în ordinul menționat, accesând link-ul legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/32547.

Ce fac medicii stomatologi în cabinetele școlare?

Potrivit legii, atribuțiile medicilor stomatologi din cabinetele stomatologice din şcoli privind asistenţa stomatologica preventivă şi curativă sunt următoarele:

1. Aplica măsuri de igiena orodentara, de profilaxie a cariei dentare şi a afectiunilor orodentare.
2. Efectuează examinari periodice ale aparatului orodentar al prescolarilor, elevilor şi studenţilor şi trimit la specialist cazurile care depăşesc competenţa cabinetului stomatologic şcolar.
3. Depisteaza activ şi dispensarizeaza afecțiunile orodentare.
4. Urmăresc dezvoltarea armonioasă a aparatului dento-maxilar prin conservarea şi refacerea morfologiei dentare.
5. Urmăresc refacerea morfologiei functionale a dintilor temporari şi permanenţi.
6. Asigura profilaxia funcţională de condiţionare a obiceiurilor vicioase.
7. Examinează parodontiul în vederea decelarii semnelor clinice de debut al unei îmbolnăviri cronice.
8. Examinează, stabilesc diagnosticul şi efectuează tratamentul cariilor dentare.
9. Efectuează intervenţii de mica chirurgie stomatologica (extractii de dinti, incizii de abcese dentare).
10. Împreună cu specialiştii stomatologi-parodontologi dispensarizeaza elevii şi studenţii care prezintă anomalii dento-maxilare şi parodontopatii şi efectuează tratamentele indicate de aceştia.
11. Acorda primul ajutor în caz de urgenta în colectivitatile arondate.
12. Efectuează educaţia preșcolarilor, elevilor şi studenţilor în vederea realizării profilaxiei cariei dentare şi a anomaliilor dento-maxilare.
13. Aplică şi controlează respectarea măsurilor de igiena şi antiepidemice.
14. Controlează sterilizarea corecta a aparaturii şi instrumentarului medical.

CITEȘTE ȘI:
Tu știi pe mâna cui îți lași copilul? Peste 3.400 de profesori necalificați vor intra la ore în acest an


15. Colaborează cu medicul şcolar de medicina generală, cu medicul cabinetului medical studențesc şi cu medicul de familie sau de alte specialităţi pentru prevenirea afecțiunilor orodentare prin care se pot manifesta unele afecţiuni cronice.
16. Depisteaza precoce leziunile precanceroase şi formele de debut ale bolii canceroase la nivelul cavitatii bucale şi îndrumă pacientul către serviciul de specialitate.
17. Eliberează scutiri medicale pentru absente de la cursuri din motive stomatologice, în condiţiile stabilite prin norme ale Ministerului Sănătăţii şi Familiei.
18. Asigură aprovizionarea cu instrumentar, materiale sanitare şi tot ceea ce este necesar pentru o buna funcţionare a cabinetului.
19. Raportează anual direcţiei de sănătate publică teritoriale starea de sănătate orodentara a copiilor şi tinerilor din colectivitatile arondate.
20. Întocmeşte la sfârşitul fiecărui ciclu de învăţământ bilanţul de sănătate orodentara care va însoţi copiii şi ţinerii în ciclul următor.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Mamele minore care merg la şcoală vor primi bursă de 700 de lei iar copiii acestora au prioritate la creşă

Elevii clujeni și drogurile. În curtea școlii „se întâmplă foarte multe lucruri grave”. Boc: „Vrem să montăm camere video”

Ultimele Stiri
abonare newsletter