Educație

Viorel Băltărețu, deputat USR, despre problemele educației din Cluj. „Actul educațional lasă de dorit. Prestigiul orașului, ca reper în educația națională, a pălit”.

Învățământul clujean, la început de an școlar, continuă să se confrunte cu o serie de probleme cronice. Potrivit deputatului USR Cluj, Viorel Băltărețu, calitatea actului educațional s-a redus în unele școli, iar prestigiul Clujului în materie de educație a pălit.

Viorel Bălărețu, deputat USR (centru), despre probeleme învățământului clujean/Foto: monitorulcj.ro Viorel Bălărețu, deputat USR (centru), despre probeleme învățământului clujean/Foto: monitorulcj.ro

 

 


Anul școlar 2023-2024 surprinde municipiul Cluj-Napoca cu o serie de probleme nerezolvate, ce afectează în mod direct sau indirect calitatea educației. Problemele din trafic, numărul insuficient de locuri în instituțiile de învățământ preuniversitar și costul de viață ridicat reprezintă un impediment major în oferirea elevilor a unui cadru educațional mai bun.

 

Infrastructură subdezvoltată pentru un Cluj în dezvoltare

După cum semnalează deputatul Viorel Băltărețu, președintele USR Cluj-Napoca, pentru un oraș în dezvoltare, precum este Clujul, infrastructura rutieră, dar și cea școlară, este depășită, context în care Capitala Ardealului pierde din prestigiul pe care îl avea odinioară în materie de educație. 


 „Timp de secole, Clujul a fost sinonim cu educația de calitate. Clujenii s-au mândrit cu eticheta de oraș universitar sau oraș al elitelor intelectuale. Dar prestigiul Clujului, ca reper în educația națională, a pălit.

Mii de familii stau zilnic, cu orele, în trafic, pentru a ajunge la școală. Într-un oraș în care se nasc, în fiecare an, 6.000 de copii, au fost create 2.500 de locuri noi în ultimii zece ani. Așa că mii de copii merg astăzi la școală după-amiaza. În unele din școlile din cartiere, actul educațional lasă de dorit. Iar dascălii buni, motivați, nu își permit să trăiască în Clujul devenit prea scump pentru locuitorii lui. 


Administrația Boc a pierdut controlul. Orașul crește în continuu, infrastructura rutieră este depășită, iar școlile și grădinițele sunt prea puține. Spitalele, învechite”, a declarat deputatul USR Viorel Băltărețu, în cadrul unei conferințe de presă susținute vineri la Cluj-Napoca. 

Situația învățământului clujean la început de an școlar - conferință de presă susținută, vineri, de Deputatul USR Viorel Băltărețu (centru) și consilierii locali Adriana Cristian și Alexandra Oană/Foto: monitorulcj.ro

Reprezentanții USR din Consiliul Local Cluj-Napoca au semnalat în repetate rânduri dificultățile pe care le întâmpină părinții, dar și elevii, în privința accesului la un act de educație de calitate, a arătat Viorel Băltărețu. 


Însă, din nefericire, administrației locale îi lipsește forța de a recunoaște problemele cronicizate ale orașului, pentru a putea să le rezolve. 

„Nu există «nu se poate». Există întodeauna soluții mai complicate sau mai puțin complicate. 


Acest demers trebuie să plece de la autorități, în colaborare cu părinții și profesorii. 

Din păcate noi nu recunoaștem că avem problemele cu care ne confruntăm”, a explicat deputatul Viorel Băltărețu. 

Soluții pentru învățământul clujean 

Pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă atât părinții, dar și elevii, Clujul trebuie să pună în centrul politicilor publice cetățenii și nevoile lor. Astfel, după cum au arătat consilierii locali prezenți la conferința de presă, orașul are nevoie în continuare de școli și grădinițe în cartierele aflate în dezvoltare, precum în cartierul Bună Ziua ori în zona de nord a orașului (B-dul Muncii, strada Plevnei), dar și în zonele aflate în proces de regenerare urbană. 

De altfel, chiar și în cartierele aglomerate, precum Mănăștur, pot fi găsite soluții pentru noi spații educaționale. 

 „Primăria trebuie să vrea. Cu scuza că nu avem spații, deși se construiesc blocuri… Este necesar să punem în centrul politicilor publice cetățenii și nevoile lor. În Mănăștur s-au construit în ultimii ani o serie de magazine mari, însă nu am găsit spații pentru școli noi? Cum a fost posibil?

Ne dorim un oraș fără mașini, dar trebuie să oferim condiții clujenilor pentru a-și lăsa mașina acasă”, a mai explicat deputatul USR Viorel Băltărețu. 

Printre soluțiile propuse pentru îmbunătățirea actului educațional, dar și a accesului în siguranță în școli, se regăsesc asemenea măsuri precum:  

Alveole rutiere în preajma școlilor, cu acces limitat într–un interval orar, pe principiul „Kiss and Go”, prin care părinții pot parca doar pentru a-și lăsa copiii la școală, măsură cu efect limitat ce ar putea diminua problemele din trafic la orele de vârf. 

„Trebuie să rezolvăm, pe termen scurt, problemele din trafic. Realitatea este că centrul este sugrumat de traficul generat de începerea școlii. Implementarea sistemului «kiss and go» în toate școlile unde este posibil ar putea reprezenta o opțiune”, a arătat consilierul USR Adriana Cristian. 

„Un alt proiect este de a crea culoare și trotuare de acces sigure spre școli, pentru ca elevul să poată ajunge singur la școală. Traseele pietonale sigure, în jurul școlilor, ar permite o diminuare a numărului de mașini și acces securizat al elevilor în unitățile de învățământ”, a arătat și consilierul USR Alexandra Oană. 

Potrivit lui Viorel Băltărețu, rezultatele elevilor clujeni trebuie susținute prin măsuri concrete, care să crească calitatea actului educațional, iar pentru aceasta problemele cu care se confruntă Clujul trebuie rezolvate de la sursă, iar nu cosmetizate. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Deputat USR: „Infrastructura Clujului suferă din cauza corupției și a incompetenței autorităților”

A început școala. Vezi structura anului școlar în Cluj și când este prima vacanță!

Deputatul Viorel Băltărețu, noul președinte al organizației USR Cluj-Napoca. Cine sunt membrii Biroului Local?

Stradă din centrul Clujului, pericol pentru mămicile cu copii mici. „Este un chin să treci cu căruciorul pentru a ajunge cu copilul la grădiniță”

abonare newsletter