Economie

Cât de importantă este Uniunea Europeană pentru Cluj? La fiecare leu plătit de clujeni, Primăria atrage alți 3 lei din fonduri europene

Cluj-Napoca este unul dintre cele mai dezvoltate orașe din România, clasându-se în topul orașelor inovative din Europa. Care este secretul orașului și cât de importantă este Uniunea Europeană în dezvoltarea municipiului?

 

 


Cluj-Napoca este unul dintre cele mai dezvoltate orașe din România, care în ultimele două decenii a cunoscut o accelerare a dezvoltării pe plan urbanistic, dar și o creștere a calității vieții. Clujul este în topul orașelor inovative din Europa, obținând recunoașterea de a fi unul dintre cele mai importante hub-uri inovative din România. Secretul Clujului este simplu: accesarea fondurilor europene și buna gestionare a bugetului local.

 


Cât de importantă este Uniunea Europeană pentru Cluj-Napoca?

Uniunea Europeană este extrem de importantă pentru Cluj-Napoca, deoarece este instrumentul de care se folosește administrația locală pentru a dezvolta calitatea vieții cetățenilor dar și pentru duce orașul în topul celor mai dezvoltate orașe din Europa.

După aderarea României la Uniunea Europeană, administrația locală din Cluj-Napoca a demonstrat ani la rând că atragerea fondurilor europene este instrumentul cel mai eficace al modelului liberal de dezvoltare


La fiecare leu plătit de clujeni prin taxe și impozite locale, administrația locală reușește să aducă 3 lei din fonduri europene”, a explicat Emil Boc.

Doar în ultimii patru ani, valoarea proiectelor finalizate din fonduri europene a depășit suma de 224 de milioane de euro, iar în momentul de față sunt proiecte semnate care se află în derulare și ajung la suma de 183,5 milioane de euro. De asemenea, sunt și aproximativ 2 miliarde de euro pentru proiecte care se află în pregătire, cele mai mari sume fiind pentru proiectele de infrastructură a municipiului Cluj-Napoca. Din cele două miliarde de euro, 400 de milioane de euro merg spre proiectul Centurii Metropolitane, 300 de milioane de euro pentru Trenul Metropolitan, 100 de milioane de euro pentru Clujul Verde, 80 de milioane de euro pentru proiectul Cluj-Napoca - Oraș pentru pietoni, și un miliard de euro către cel mai important proiect de dezvoltarea infrastructurii, adică Metroul.


Clujul, o mică Europă!

Cu ocazia zilei Europei și a Independenței de Stat a României, la Cluj a avut loc o festivitate, unde primarul Clujului, Emil Boc, a ținut un discurs despre importanța Uniunii Europene pentru municipiu, el spunând că aici, în Cluj, „suntem o mica Europă”.

„Cluj-Napoca, această citadelă culturală, este de referință pentru România și, de ce nu, pentru Europa. Suntem o mică Europă la noi acasă. Uitați-vă, aici (Piața Unirii), pe un kilometru pătrat, veți găsi romano-catolici, ortodocși, greco-catolici, luterani, unitarieni, reformați și o sinagogă. Veți găsi locul unde Estul întâlnește Vestul și Vestul întâlnește Estul. Nicăieri în Europa nu mai este un loc în care cele două civilizații, Occidentul și Orientul, să se îmbine prin colaborare, nu prin confruntare. Europa are ce învăța de la noi, după cum și noi avem ce învăța de la Europa. Aici, unde turnurile gotice se îmbină cu porțile bizantine, e ultimul loc în Europa de răsărit unde aceste lucruri se întâlnesc” a descris Clujul Emil Boc.


Ce proiecte au fost finalizate cu ajutorul fondurilor europene?

În vara anului 2020, Primăria municipiului Cluj-Napoca a realizat prima stradă smart din România care dispune de toate facilitățile unui spațiu „verde”, dar care este adaptat la tehnologiile urbane actuale. Totul a fost posibil cu ajutorul fondurilor europene.

Strada Molnar Piuariu dispune acum de: arbori plantați și sistem de irigare cu senzori, patru locuri de încărcarea mașinilor electrice și 15 locuri de parcare, 30 de locuri pentru încărcarea bicicletelor și trotinetelor electirce, Wi-Fi gratuit și prize USB pentru încărcarea telefoanelor mobile, iluminat public intelginet și multe alte facilități de care se pot bucura clujenii.

De asemnea, mijloacele de transport electric care au fost implementate în oraș au adus un nou plus cetățenilor, și bineînțeles, un nou pas către titlul de „noul hub european al inovării”. Clujul e în top 5 orașe din Europa în ceea ce privește numărul de mijloace de trasport în comun electrice pe cap de locuitor, alături de localități din Olanda, Danemarca și Germania.

De exemplu un autobuz electric este dotat cu: prize usb pentru încărcarea telefoanelor, aer condiționat, camere video, sistem audio care anunță stațiile, Wi-Fi gratuit, sistem de încălzire în scaune pentru sezonul rece, etc.

Un alt proiect unic în România și foarte important pentru calitatea vieții este colectarea selectivă a deșeurilor stradale cu ajutorul unor sisteme inteligente.

Sistemele inteligente sunt pentru plastic și hârtie, reciclând pe loc deșeurile. Dispozitivele sunt dotate cu senzori, astfel că se pot depune cantități mai mari datorită compactării plasticului. Pe măsură ce dispozitivul se umple, firma de salubritate este anunțată printr-o platformă digitală care poate fi instalată și pe telefonul mobil.

În ultimii ani, Clujul s-a dezvoltat foarte mult, atât din punct de vedere al forței de muncă cât și al tehnologiei implementate cu scopul de a ușura viața clujenilor. Plusul cel mai mare al acestui oraș este accesarea fondurilor europene, dar și bugetul local care este bine gestionat.

CITEȘTE ȘI:

Cluj-Napoca, lider indiscutabil în România la tehnologiile urbane. Orașul devine „noul HUB european al inovației”

Ultimele Stiri
abonare newsletter