Actualitate

Cum a fost sărbătorită, la Cluj, ziua Europei și a Independenței de Stat a României? Boc: „Suntem o mică Europă la noi acasă”

Duminică, 9 mai, s-a celebrat la Cluj atât ziua Europei, cât și cea a Independenței de Stat a României. Primarul Clujului, Prefectul, dar și reprezentanți ai Bisericii au fost de față.

 

 


Cu ocazia zilei Europei și a Independenței de Stat a României, la Cluj a avut loc o festivitate, în cadrul căreia au participat primarul Clujului, Prefectul de Cluj, dar și reprezentanți ai Bisericii.

Primarul Clujului, Emil Boc, a ținut un discurs emoționant, prin care a apelat la imaginea Europei de altă dată și privilegiul de a trăi azi într-o Europă unde confruntarea este înlocuită cu colaborarea.


„Europa are ce învăța de la noi”

Primarul nu s-a sfiit să laude Clujul, numindu-l model cultural pentru România și chiar pentru Europa.

„Cluj-Napoca, această citadelă culturală, este de referință pentru România și, de ce nu, pentru Europa. Suntem o mică Europă la noi acasă. Uitați-vă, aici (Piața Unirii), pe un kilometru pătrat, veți găsi romano-catolici, ortodocși, greco-catolici, luterani, unitarieni, reformați și o sinagogă. Veți găsi locul unde Estul întâlnește Vestul și Vestul întâlnește Estul. Nicăieri în Europa nu mai este un loc în care cele două civilizații, Occidentul și Orientul, să se îmbine prin colaborare, nu prin confruntare. Europa are ce învăța de la noi, după cum și noi avem ce învăța de la Europa. Aici, unde turnurile gotice se îmbină cu porțile bizantine, e ultimul loc în Europa de răsărit unde aceste lucruri se întâlnesc” a descris Clujul Emil Boc.


Alte vremuri, alte privilegii

Edilul a insistat asupra ideii de a ne bucura de pacea pe care o avem momentan.

„Europa a fost aproape în permanență în tensiune și confruntare. Asta până acum 77 de ani, de când, încetul cu încetul, am înlocuit războaiele și nesiguranța cu pacea și colaborarea. Să nu considerați totul ca pe un dar.


Fără colaborare nu vom putea merge mai departe. Din acest motiv insist și pe educație și cultură, valori care duc la lipsa ignoranței și la o mai puțină probabilitate ca să avem parte de o Europă a confruntărilor. Împreună, avem șansa să ducem visul european la nivelul următor.” a declarat edilul Clujului.

Boc a adus aminte și despre necesitatea vizelor și a pașapoartelor pentru a călători în capitalele europene, până de curând.


„Noi am fost generația care nu visam să ajungem vreodată la Roma sau la Paris, la Londra sau la Bruxelles. Astăzi când le spui tinerilor de viză, de pașapoarte, ca să treci dintr-o țară în alta, se uită puțin diferit la tine. Aceste lucruri doar cu câțiva ani în urmă erau o necesitate” a amintit primarul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter