Economie

Banii europeni atrași de Cluj-Napoca: 630 de milioane de lei curg în infrastructura orașului

Administrația municipiului Cluj-Napoca a semnat contracte de finanțare în valoare de aproape 630 de milioane de lei, pentru perioada 2014-2020.

Banii europeni atrași de Cluj-Napoca: 630 de milioane de lei curg în infrastructura orașului Banii europeni atrași de Cluj-Napoca: 630 de milioane de lei curg în infrastructura orașului

Banii europeni sunt folosiți pentru reînnoirea flotei de transport în comun (autobuze electrice, troleibuze și tramvaie noi), dar și pentru realizarea proiectelor Centurii Metropolitane, trenului metropolitan, respectiv a metroului.

Practic, în perioada 2007-2013, municipiul Cluj-Napoca a atras fonduri europene în valoare de 437,8 milioane de lei, cu care a finalizat 27 de proiecte. În perioada actuală (2014-2020) s-au depus cereri de finanțare pentru 43 de proiecte, valoarea contractelor de finanțare semnate ridicându-se la peste 627,3 milioane de lei, potrivit datelor transmise de Primăria municipiului Cluj-Napoca, la solicitarea wall-street.ro.


Autobuze, tramvaie, troleibuze pentru clujeni

Municipalitatea folosește banii din fondurile europene pentru a reînnoi flota de transport în comun. Reprezentanții Primăriei, în frunte cu Emil Boc, au repetat în nenumărate rânduri prioritizarea transportului în comun, scopul fiind ca, până în 2025, flota Companiei de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca să fie exclusiv nepoluantă. Momentan, contractele pentru achiziționarea parcului auto se află în derulare – 222 milioane de lei pentru tramvaie, 147,6 milioane de lei pentru troleibuze, respectiv 85 de milioane de lei pentru autobuzele electrice.

În cursul anului 2019, numărul autobuzelor electrice pe străzile din Cluj-Napoca va ajunge la 41. Cei de la Wall Street amintesc că primele 11 autobuze electrice, achiziționate din fonduri elvețiene, au început să fie folosite în trafic anul trecut. Tot atunci au fost date în folosință 60 de autobuze Mercedes-Benz Conecto (Euro 6). De asemenea, celelalte 30 de mijloace de transport electrice, achiziționate cu bani europeni, vor circula pe străzi începând cu acest an.


Turnul Pompierilor, piste de biciclete, malurile Someșului Mic

Un alt proiect cu finanțare de la Uniunea Europeană de care amintesc ziariștii de la Wall Street este cel de revitalizare a Turnului Pompierilor – fragment din incinta medievală de apărare a Clujului. Momentan, lucrările stipulate în contractul semnat în valoare de 10 milioane de lei sunt în execuție. De asemenea, proiectul de 12,7 milioane de lei de modernizare a Pieței Unirii – miezul orașului medieval – este gata de la finalul lunii trecute.

Municipalitatea dorește – sau cel puțin speră – să crească și să îmbunătățească spațiul pietonal în zona urbană și să amenajeze piste de biciclete (proiect de peste 50,6 milioane de lei). În plan mai sunt creșterea eficienței energetice în mai multe spitale și blocuri de locuințe (190 de milioane de lei), respectiv revitalizarea malurilor Someșului Mic (167 milioane de lei), o parte dintre contracte fiind semnate, în timp ce altele sunt încă în evaluare.


Cluj-Napoca a mai obținut granturi norvegiene în valoare de circa două milioane de euro, cu care administrația locală va încerca să eficientizeze energetic licee și piețe agroalimentare, proiectul fiind în stadiul de evaluare, precizează economiștii.

Proiecte în pregătire... centură metropolitană și metroul!

Municipiul are în plan trei proiecte cu fonduri europene, dintre care două de mare importanță pentru infrastructura orașului: Centură Metropolitană, asistența tehnică pentru trenul metropolitan și metrou, respectiv programul Ro-Cultură – Garnizoană.


În cazul Centurii Metropolitane, menționat de edilul Boc cu ocazia fiecărei intervenții în presă, lucrările tehnice pentru întocmirea studiilor topografice și geotehnice au început. Licitația pentru realizarea studiului de fezabilitate, a planului urbanistic zonal și a detaliilor tehnice pentru autorizarea șoselei de ocolire a fost câștigată de o companie clujeană, Explan, care s-a asociat cu Transinvest Budapest și SpecialTerv (ambele din Ungaria), respectiv cu Cadasil SRL, din Cluj-Napoca.

Centură Metropolitană va avea 38 de kilometri, va lega vestul comunei Gilău de Apahida, și are o alocare financiară de la Comisia Europeană de 150 de milioane de euro, bani care trebuie folosiți până în 2023.


Două linii de transport metropolitan

Cluj-Napoca va avea două linii de transport metropolitan, gândite cu precădere pentru persoanele care s-au mutat sau doresc să se mute în localitățile învecinate. Achiziția publică pentru elaborarea studiilor tehnice în vederea introducerii trenului metropolitan în Cluj-Napoca și comunele limitrofe a fost deja lansată. Astfel, firmele interesate pot depune oferte până la mijlocul acestei veri, a punctat viceprimarul Dan Tarcea.

Pentru anul 2019, municipiul Cluj-Napoca are un buget general de venituri de 1,2 miliarde lei, însă cheltuielile sar peste 1,5 miliarde lei. Cei mai mulţi bani merg pentru funcţionarea instituţiei 901,6 milioane lei, la dezvoltare fiind alocaţi 645,3 milioane lei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter