Economie

Rata anuală a inflației a crescut în ianuarie la 7,4%. Românii plătesc mai mult pentru mâncare și servicii. Ce produse s-au scumpit cel mai mult?

Rata anuală a inflaţiei a urcat în luna ianuarie 2024 la 7,41%, de la 6,61% în decembrie anul trecut, o majorare de 0,8 puncte procentuale, resimțită de români în creșterea prețurilor la alimente și servicii.

Creșterea inflației și majorarea prețurilor la raft/Foto: pixabay.com Creșterea inflației și majorarea prețurilor la raft/Foto: pixabay.com

 

 


În ianuarie 2024, românii au scos mai mulți bani ca urmare a majorării semnificative a tarifelor pentru utilități, servicii de curierat și a biletelor de avion. Și prețurile produselor alimentare au sărit în sus. 

 


De altfel, încă din toamna anului trecut, Banca Națională a României avertiza asupra creșterii inflației la începutului lui 2024 din cauza măsurilor fiscale aberante adoptate de Guvernul PSD-PNL

Astfel, potrivit ultimului raport publicat de Institutul Național de Statistică, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,64%, cele nealimentare cu 7,36%, iar serviciile cu 10,91%.


În ianuarie 2024, media prețurilor din România a crescut față de decembrie anul trecut cu +1,1%, o creștere semnificativă după majorarea prețurilor specifică sărbătorilor de iarnă, situație în care inflația anuală a ajuns la 7,4%. 

Topul scumpirilor la început de an

Mărfurile alimentare s-au scumpit, în medie, cu 5,64% comparativ cu ianuarie 2023. Cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat la peşte proaspăt (14,25%), conserve din fructe (13,77%) şi bere (13,36%).


De asemenea, faţă de luna decembrie a anului trecut, cel mai mult s-au scumpit legumele şi conservele de legume (+3,92%), conservele din fructe (+3,74%) şi fructele proaspete (+3,37%).

Serviciile poştale, cele de apă, canal şi salubritate şi detergenţii se află în topul scumpirilor înregistrate în ianuarie 2024, comparativ cu aceeaşi lună a anului anterior, potrivit INS. 


Astfel, preţul detergenţilor a urcat cu 22,60%, comparativ cu ianuarie 2023, cel al serviciilor poştale cu 26,64%, iar cel al serviciilor de apă, canal şi salubritate cu 17,76%. 

De asemenea, la categoria servicii, transportul aerian a înregistrat un plus de +21%. 

Mai mulți bani pentru Ziua Îndrăgostiților

De Ziua îndrăgostiţilor -14 februarie, Institutul Național de Statistică a oferit date cu privire la evoluţia preţului din ultimul an a unor produse şi servicii precum trandarii, dulciurile sau șampania ori masa la restaurant.  

Astfel, în ianuarie 2024, faţă de ianuarie 2023, românii plătesc mai mult pentru:
-Masa la restaurant - +13,8%
-Camera la hotel - +12,2%
-Bomboane de ciocolată - +17,2%
-Șampanie - +11,8
-Trandafiri - +10,7%, 
-Vin - +8,9%
-Cafea - +7,5%

Avertismentul BNR: Majorarea taxelor susține creșterea inflației 

Banca Naţională a României a anunţat la începutul anului că rata anuală a inflaţiei se va mări în prima lună a anului curent, urmând o traiectorie descendentă pe parcursul perioadei următoare. 

„Potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflaţiei se va mări în prima lună a anului curent şi îşi va relua apoi descreşterea graduală, pe o traiectorie mai joasă decât cea evidenţiată în prognoza pe termen mediu din noiembrie 2023”, semnala Banca Națională a României la începutul acestui an. 

CITEȘTE ȘI: 
Avertisment BNR. Rata inflației va crește în 2024, din cauza majorării și introducerii de noi taxe

De asemenea, prognoza actualizată a Băncii Naţionale a României reconfirmă perspectiva creşterii ratei anuale a inflaţiei în debutul anului curent, sub impactul majorării şi introducerii unor taxe şi impozite indirecte, şi a reluării scăderii acesteia ulterior, dar într-un ritm încetinit comparativ cu 2023 şi cu proiecţia precedentă.

„Prognoza actualizată reconfirmă perspectiva creşterii ratei anuale a inflaţiei în debutul anului curent - sub impactul majorării şi introducerii unor taxe şi impozite indirecte - şi a reluării scăderii acesteia ulterior, dar într-un ritm încetinit comparativ cu 2023 şi cu proiecţia precedentă”, coform datelor publicate de BNR în urma ședinței de marți, 13 februarie 2024. 

Astfel, după ce urcă probabil în ianuarie la un nivel vizibil inferior celui previzionat anterior, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să coboare în decembrie 2024 în apropierea valorii prognozate şi să atingă limita de sus a intervalului ţintei la finele anului viitor.

Potrivit analizei BNR, anumite incertitudini și riscuri la adresa perspectivei inflației decurg din măsurile fiscal-bugetare, precum și din măsura de plafonare a adaosului comercial la produse alimentare de bază. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Avertisment BNR. Rata inflației va crește în 2024, din cauza majorării și introducerii de noi taxe

Noile măsuri fiscale elimină facilitățile pentru IT-iști și angajații din construcții. Ce taxe vor fi aplicate firmelor din România?

Ultimele Stiri
abonare newsletter