Economie

Taxarea veniturilor din chirii se schimbă de la 1 ianuarie 2024. Câți bani trebuie să dea la ANAF proprietarii apartamentelor închiriate?

Anunț important pentru proprietarii care își închiriază apartamentele. Veniturile din chirii aferente anului 2024 ar urma să fie taxate cu 10%, după deducerea unei cote forfetare de cheltuieli de 20%.

Se schimbă modul de taxare a chiriilor / Foto: Google Maps Se schimbă modul de taxare a chiriilor / Foto: Google Maps

 

 


Proprietarii care realizează venituri din chirii din imobile aflate în proprietate personală nu vor mai avea opţiunea de a raporta aceste venituri în categoria celor din activităţi independente în sistem real.  Astfel, indiferent de numărul contractelor de închiriere, aceştia nu îşi vor mai putea deduce eventuale cheltuieli pentru stabilirea veniturilor impozabile, potrivit unei analize realizate de o companie de consultanţă, scrie agerpres.ro


Consultanţii susţin că trebuie ţinut cont de faptul că pentru aceste venituri, persoanele fizice (proprietarii) care deţin imobilele date spre închiriere datorează impozite care trebuie declarate şi plătite la ANAF în fiecare an. 


CITEȘTE ȘI:
România are cel mai mare număr de proprietari de locuințe din Uniunea Europeană

 

Modificări majore privind taxarea chiriilor

Recent s-au adus modificări majore privind taxarea veniturilor din chirii. Aceste schimbări au fost incluse în Ordonanţa de urgenţă 115, publicată în data de 15 decembrie 2023.


Conform EY, veniturile din chirii aferente anului 2024 ar urma să fie taxate cu 10%, după deducerea unei cote forfetare de cheltuieli de 20%, fără a fi necesară justificarea acestor cheltuieli prin documente. „Practic, nivelul de impozitare este de 8%, aplicat la totalul veniturilor încasate anual de către proprietar”, arată sursa citată.

În cazul veniturilor din chirii plătite de entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă, impozitul ar urma să fie reţinut de către plătitor.


Cum era legislația în 2023

Potrivit regulilor anterioare, dar în vigoare pentru anul 2023, persoanele fizice care obţineau venituri din chirii, taxate cu 10%, puteau opta pentru deducerea unor cheltuieli la stabilirea impozitului, pe baza datelor din contabilitate, după ce completau un registru fiscal. Mai mult, persoanele fizice care realizau venituri din chirii din derularea a peste cinci contracte de închiriere le încadrau fiscal în categoria veniturilor din activităţi independente, cu obligaţia de a ţine o contabilitate şi de a întocmi registre fiscale, şi aveau posibilitatea de a deduce anumite cheltuieli pentru stabilirea impozitului datorat. Autorităţile au eliminat aceste reguli pentru veniturile din chirii obţinute începând cu anul 2024.

CITEȘTE ȘI:
„Am impresia că tot farmecul Clujului s-a dus”. Din ce motive aleg oamenii să rămână sau să se mute din Cluj?

 


Important de menționat este că impozitul pe veniturile din chirii trebuie plătit de către contribuabili la ANAF până pe 25 mai a anului următor celui în care veniturile au fost obţinute, conform regulilor actuale. Aceste venituri se raportează prin intermediul declaraţiei unice. În plus, contribuabilii au obligaţia înregistrării contractelor de închiriere la ANAF, în termen de 30 de zile de la data încheierii contractului sau apariţiei unei modificări contractuale, cum ar fi modificarea preţului de închiriere sau a duratei de închiriere.

CITEȘTE ȘI:
Apartamentele din Cluj, cele mai scumpe și inaccesibile din țară. Studiu BNR: „Costurile ridicate de construcție pun presiune pe prețurile locuințelor”.

 

De asemenea, este amintit şi faptul că autorităţile au introdus, prin Legea 296/2023, un impozit suplimentar, aplicabil de la 1 ianuarie 2024, pentru persoanele care deţin clădiri rezidenţiale în România, de peste 2.500.000 lei. Impozitul datorat va fi de 0,3% şi va fi aplicat asupra diferenţei dintre valoarea impozabilă comunicată de către autorităţi prin decizie de impunere şi plafonul de 2.500.000 lei. Impozitul se va declara şi plăti până pe data de 30 aprilie a anului pentru care se datorează.

Având în vedere impactul major al acestor modificări asupra contribuabililor care deţin proprietăţi imobiliare şi obţin venituri din chirii, se recomandă ca persoanele fizice să aibă în vedere modificările legislative şi să evalueze impactul acestor schimbări asupra propriilor investiţii, subliniază EY. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Centralele de apartament, eliminate din Uniunea Europeană până în 2040. Strategia pentru reducerea emisiilor și creșterea eficienței energetice a clădirilor

Un cunoscut țepar cu chirii din Cluj-Napoca, arestat. A păcălit un tânăr să plătească 2.000 lei pentru un apartament pe care nu l-a mai putut închiria

Ultimele Stiri
abonare newsletter