Actualitate

Schimbare majoră pe piața imobiliară: Din 2023, proprietarii vor fi obligați să depună contractul de închiriere la ANAF, iar impozitul pe venituri se majorează cu aproape 70%

Începând de anul viitor, proprietarii de locuințe vor fi nevoiți să depună contractele de închiriere pentru apartamentele închiriate la fisc, în condițiile unui impozit pe venituri majorat cu 67%.

Începând de anul viitor, proprietarii de locuințe vor fi nevoiți să depună contractele de închiriere pentru apartamentele închiriate la fisc/ Foto: depositphotos.com Începând de anul viitor, proprietarii de locuințe vor fi nevoiți să depună contractele de închiriere pentru apartamentele închiriate la fisc/ Foto: depositphotos.com

 

 


Anul 2023 vine cu provocări pentru proprietari

 

În condițiile în care tot mai puțini proprietari își declară veniturile la ANAF, iar închirierile se realizează la negru, de anul următor prevederile fiscale în acest sens urmează să fie modificate substanțial. 


Impozitele pe venituri se vor majora cu aproape 70%

Începând cu 2023, proprietarii vor fi obligați să-și înscrie contractele de închiriere la Administrația Fiscală. Mai mult, impozitul pentru declararea veniturilor va fi majorat cu 67%.

Dacă în prezent înscrierea contractului de închiriere la Agenția Națională de Administrare Fiscală este opțională, context în care proprietarii sunt obligați să-şi declare veniturile din chirii în termen de 30 de zile de la semnarea acordului de închiriere, noul an va aduce schimbări semnificative în sectorul imobiliar, astfel încât declararea veniturilor din chirii și înregistrarea contractelor aferente va reprezenta o obligație fiscală. Potrivit ANAF, de la începutul anului și până în septembrie 2022, numărul contractelor de închiriere a fost mai redus cu 25% decât anul precedent. 


„Este cea mai importantă schimbare a anului 2023 pentru proprietarii care obțin venituri din chirii. În sensul că se elimină cota forfetară de 40% la calculul impozitului de chirii. Asta înseamnă o creștere efectivă a impozitului de 67%”, a afirmat Cristian Tudorache, CEO și cofondator Kastel Group, citat de playtech.ro

În condițiile majorării impozitului pe venituri cu 67%, pentru un apartament închiriat cu 300 €/an, suma datorată fiscului de proprietar ar putea crește cu până la 700 de lei. 


De altfel, obligativitatea înscrierii contractului de închiriere la ANAF a fost eliminată în urmă cu patru ani, însă măsura ar urma să fie valabilă din nou de la începutul anului 2023. 

Impactul noilor măsuri asupra pieței imobiliare din Cluj

Cluj-Napoca ocupă primul loc în clasamentul celor mai mari prețuri medii solicitate la închirieri, depășind Capitala la prețurile pentru apartamentele cu una și două camere. La polul opus, dintre cele cinci mari centre regionale analizate, Timișoara are cele mai accesibile locuințe disponibile spre închiriere. Cererea pe segmentul chiriilor a înregistrat o creștere considerabilă pe finalul verii, în preajma începerii noului an școlar. Astfel, în Cluj-Napoca cererea a crescut cu 19.9%.


În condițiile în care în Cluj circa 20% din locuințe sunt închiriate, noua reglementare fiscală, care va intra în vigoare din 2023, ar putea înregistra un efect substanțial în prețul final al chiriilor.

Cele mai ieftine și cele mai scumpe zone din Cluj

În Cluj-Napoca, suma medie necesară pentru închirierea unei garsoniere s-a majorat semnificativ în ultimul an, situându-se în prezent la 300 de euro pe lună, față de 250 de euro pe lună în august 2021. În continuare există un ușor decalaj față de perioada pre-pandemică, de -0.3%.

Prețul mediu cerut la închiriere s-a majorat semnificativ și pe segmentul apartamentelor cu două camere, care au ajuns să coste 450 de euro pe lună, comparativ cu 400 de euro pe lună în august 2021, ceea ce semnifică o creștere procentuală de peste 10%. „Comparând prețurile actuale cu cele din aceeași perioadă din 2019, la fel ca în București, consemnăm o depășire (+6%)”, spun experții în imobiliare.

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, prețurile segmentului locuințelor cu trei camere au crescut cu 14.5%, ajungând la 550 de euro pe lună. De asemenea, pe acest segment au fost depășite cu aproape 2% prețurile solicitate în 2019. Cele mai mici prețuri medii pe metrul pătrat din Cluj-Napoca s-au înregistrat în zona Someșeni (6.3 €/mp), Câmpului (6.7 €/mp) și Grigorescu (7.4 €/mp), în vreme ce Mărăști, Horea sau Calea Turzii se numără printre cele mai scumpe zone cu prețuri care depășesc 8 €/mp.

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Cele mai mari prețuri la chirii sunt la Cluj. Vezi care sunt zonele ieftine, cele scumpe și cât se cere

Cele mai mari creșteri ale chiriilor, la Cluj-Napoca. Cât de scump e să închiriezi un apartament?

abonare newsletter