Economie

Creștere modestă a economiei, în vara acestui an. Avertisment BNR: Incertitudini și riscuri majore din cauza măsurilor fiscale.

Cele mai recente analize indică o creștere mai modestă a economiei în perioada iulie-septembrie 2023, comparativ cu previziunile precedente. Potrivit BNR, noul pachet de măsuri fiscale adoptat de Guvern prezintă riscuri majore pentru anul viitor din perspectiva inflației.

Lei românești/Foto: Depositphotos.com Lei românești/Foto: Depositphotos.com

 

 


Banca Națională a României a anunțat, joi, menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7,00 la sută pe an.

 


Potrivit analizei specialiștilor BNR, economia României este marcată de o creștere modestă în trimestrul al III din 2023, adică în perioada iulie-septembrie. 

De asemenea, avansul produsului intern brut s-a redus peste așteptări, iar vânzările din sectoarele comerțului cu amănuntul, auto-moto și servicii au înregistrat scăderi notabile. 


Printre provocăriile pe termen lung, adică dincolo de finalul anului 2023, specialiștii avertizează asupra riscurilor reprezentate de măsurile fiscal-bugetare aprobate de Guvern

Provocările economiei românești, sub asaltul măsurilor fiscale   

Potrivit analizei BCR, activitatea economică și-a accelerat creșterea în trimestrul II 2023 la 0,9 la sută, de la 0,5 la sută în precedentele trei luni (variație trimestrială), depășind previziunile. 


Însă, față de aceeași perioadă a anului anterior, avansul PIB a continuat să se reducă peste așteptări în trimestrul II, la 1,1 la sută, de la 2,4 la sută în primele trei luni ale anului. 

„Cele mai recente date și analize indică o creștere mai modestă a economiei în trimestrul III comparativ cu previziunile precedente și în decelerare față de trimestrul anterior, implicând totuși o relativă redresare a avansului în termeni anuali al PIB, sub influența unui efect de bază”, arată raportul BNR. 


CITEȘTE ȘI: 
Noile măsuri fiscale elimină facilitățile pentru IT-iști și angajații din construcții. Ce taxe vor fi aplicate firmelor din România?

Astfel, în iulie 2023, vânzările cu amănuntul și cele auto-moto, precum și serviciile prestate populației au consemnat noi scăderi de dinamică anuală, iar producția industrială și-a amplificat ușor contracția în termeni anuali, în timp ce volumul lucrărilor de construcții și-a reaccelerat ritmul alert de creștere în raport cu perioada similară a anului anterior. 

Pe piața muncii, datele recente arată o încetinire a creșterii lunare a efectivului salariaților din economie în iunie-iulie și menținerea relativ stabilă a ratei șomajului BIM în iunie-august, alături de descreșterea ușoară în prima lună din trimestrul III a dinamicii anuale a costului unitar cu forța de muncă din industrie, dar de la nivelul deosebit de înalt atins pe ansamblul trimestrului II. 

Totodată, potrivit sondajelor de specialitate, intențiile de angajare pe orizontul foarte scurt de timp s-au redus vizibil în august-septembrie, însă de la valori apropiate de maxime istorice, în timp ce deficitul de forță de muncă raportat de companii s-a mărit în trimestrul III, pe seama evoluțiilor din industrie și servicii.

„Dincolo de finele anului curent, incertitudini și riscuri majore la adresa perspectivei inflației decurg însă din configurația pachetului de măsuri fiscal-bugetare ce se prefigurează a fi implementat în vederea continuării consolidării bugetare”, arată BNR. 

CITEȘTE ȘI: 
Românii, mai săraci de la un an la altul. Cheltuielile pe gospodărie s-au majorat cu peste 10%

După cum arată analiza Băncii Naționale a României, viitoarea conduită a politicii fiscale și de venituri rămâne una însemnată, în condițiile în care aceasta poate să exercite efecte inflaționiste pe termen scurt, dar să intensifice presiunile dezinflaționiste ale factorilor fundamentali pe un orizont mai îndepărtat de timp.

„În contextul actual, mixul echilibrat de politici macroeconomice și implementarea de reforme structurale inclusiv prin utilizarea fondurilor europene care să stimuleze potenţialul de creştere pe termen lung sunt esențiale pentru menținerea stabilității macroeconomice și întărirea capacității economiei românești de a face față unor evoluții adverse”, notează sursa citată.

În același timp, incertitudini și riscuri însemnate la adresa perspectivei activității economice, implicit a evoluției pe termen mediu a inflației, generează războiul din Ucraina și evoluțiile economice sub așteptări din Europa, iar absorbția fondurilor europene, în principal a celor aferente programului Next Generation EU, este condiționată de îndeplinirea unor ținte și jaloane stricte. 

„Ea este însă esențială pentru realizarea reformelor structurale necesare, inclusiv a tranziției energetice, dar și pentru contrabalansarea, cel puțin parțială, a impactului contracționist al șocurilor pe partea ofertei, amplificat de înăsprirea condițiilor economice și financiare pe plan internațional”, arată BNR. 

În ședința de joi, 5 octombrie 2023, pe baza evaluărilor și a datelor disponibile în acest moment, precum și în condițiile incertitudinilor ridicate, Consiliul de administrație al BNR a hotărât menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7,00 la sută pe an.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Noile măsuri fiscale elimină facilitățile pentru IT-iști și angajații din construcții. Ce taxe vor fi aplicate firmelor din România?

Românii, mai săraci de la un an la altul. Cheltuielile pe gospodărie s-au majorat cu peste 10%

abonare newsletter