Economie

Românii, mai săraci de la un an la altul. Cheltuielile pe gospodărie s-au majorat cu peste 10%

Costul de trai al românilor a crescut substanțial de la un an la altul, situație în care cheltuielile medii ale unei familii s-au majorat cu peste 10% în vara lui 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Românii cheltuie mai mult pentru a acoperi costul de trai în creștere/Foto: pixabay.com Românii cheltuie mai mult pentru a acoperi costul de trai în creștere/Foto: pixabay.com

 

 


Inflația și creșterea prețurilor au determinat o majorare a cheltuielilor medii lunare aferente unei gospodării  - 5.969 lei/lună, cheltuieli ce au reprezentat 86,4% din veniturile totale.

 


În luna iunie a acestui an, rata inflației a fost de 10,3%, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 17,88%, cele nealimentare cu 4,84%, iar serviciile cu 11,5%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

CITEȘTE ȘI: 
Rata inflației a scăzut în iunie la 10,3%. Zahărul şi cartofii s-au scumpit cel mai mult, uleiul s-a ieftinit

Comparativ cu trimestrul II al anului precedent, cheltuielile totale medii lunare pe o gospodărie au crescut în 2023 cu 11,1%, iar cele pe o persoană cu 12,0%, potrivit raportului publicat joi de INS. Astfel, cheltuielile medii ale unei familii au fost mai mari decât rata inflației, iar românii au fost nevoiți să acopere costuri de trai mai mari.


Veniturile totale medii lunare au reprezentat în trimestrul II 2023, în termeni nominali, 6910 lei pe o gospodărie, reprezentând 2770 lei pe o persoană, în scădere cu 1,0%, faţă de trimestrul I 2023. Comparativ cu trimestrul II al anului precedent, veniturile totale medii lunare pe o gospodărie au crescut cu 10,7%, iar cele pe o persoană cu 11,6%.

Cheltuieli mari pentru alimente și impozite

Cea mai mare parte a cheltuielilor (37,2%) a fost alocată pentru alimente în timp ce cheltuielile pentru educaţie au reprezentat 0,5%. De asemenea, o bună parte din bani merg pentru plata impozitelor și taxelor la stat, ceea ce reprezintă 31,7% din veniturile lunare. 


Astfel, în trimestrul II 2023, principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul (cheltuieli bănești și contravaloarea consumului uman de produse agroalimentare din resurse proprii) de 3.675 lei lunar pe o gospodărie (61,6%) şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor de 1891 lei pe o gospodărie (31,7%), precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (cheltuieli bănești și contravaloarea consumului furajer din resurse proprii) de 116 lei pe o gospodărie (1,9%).

De asemenea, în ceea ce privește mediul de rezidenţă, nivelul venitului total mediu lunar pe o gospodărie în mediul urban în trimestrul II 2023 a fost de 7857 lei, de 1,4 ori mai mare decât în mediul rural, iar pe o persoană de 3358 lei, de 1,6 ori mai mare decât în mediul rural. 


Potrivit raportului, nivelul cheltuielilor de consum arată că o bună parte din venituri merg pentru acoperirea costurilor aferente produselor alimentare – adică 1368,27/lună (37,2%).

Cheltuielile pentru locuinţă, apă, electricitate, gaze şi alţi combustibili -  519 lei pe  familie/lună (14,1%)
Cheltuielile pentru băuturi alcoolice şi tutun (277,43 lei/lună), precum şi cele pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte (276,95 lei/lună) – 7,5% din totalul cheltuielilor. 
Pentru sănătate au fost alocați 214,54 lei/familie/lună, reprezentând 5,8% din cheltuielile medii lunare. 
Pentru educație au fost alocați cei mai puțini bani – 18 lei/familie/lună, adică 0,5% din cheltuielile de consum medii pe lună. 

În august 2023, rata anuală a inflaţiei a fost de 9,4%, însă alimentele s-au scumpit cu 12%. Cele mai mari creșteri de prețuri au fost urmărite la produse alimentare precum zahăr, ouă și cartofi. Astfel, în ciuda faptului că Guvernul a plafonat adaosul comercial la unele alimente de bază, prețurile la produse alimentare au urmat o traiectorie ascendentă.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Rata inflației a scăzut în iunie la 10,3%. Zahărul şi cartofii s-au scumpit cel mai mult, uleiul s-a ieftinit

Unde-s ieftinirile promise de guvernul PSD-PNL? Premierul Ciolacu s-a lăudat că alimentele s-au ieftinit. Statistica îl contrazice evident!

Rata anuală a inflației se menține la 9,4%, în august. Alimente mai scumpe cu peste 10%, în ciuda plafonării adaosului comercial la unele alimente de bază

Ultimele Stiri
abonare newsletter