Economie

Investiții de 60 de milioane de euro pentru dezvoltarea Aeroportului. Tișe: „Un Aeroport Regional al Transilvaniei, la Cluj, reprezintă soluția pentru viitor”

Modernizarea și extinderea Aeroportului Internațional „Avram Iancu”, care reprezintă calea regională de acces a Transilvaniei, este unul dintre obiectivele de de interes major pentru Cluj. Investiții de 300 de milioane de lei sunt realizate pentru extinderea terminalului plecări și a noilor porți de ieșire.

Proiecte de sute de milioane de lei pentru modernizarea și extinderea Aeroportului din Cluj/Foto: Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj Facebook.com Proiecte de sute de milioane de lei pentru modernizarea și extinderea Aeroportului din Cluj/Foto: Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj Facebook.com

 

Aeroportul din Cluj este pe locul doi pe țară după numărul de pasageri. Transportul aerian de pasageri a crescut, în primul trimestru al acestui an, cu 60% comparativ cu perioada similară din 2022, de la 3.085.700 pasageri la 4.937.100 pasageri. În prezent, o serie de proiecte pentru modernizarea aerogării, finanțate din bani europeni, sunt în plină desfășurare. 


 

Proiecte concrete aflate în proces de desfășurare la Aeroportul Internațional Cluj, în 2023. 


Extinderea terminalului, extinderea platformelor de staționare, revizia PSI pentru avizele la incendii, precum și lucrările de reparație la calea de rulare sunt cele patru proiecte aflate în proces de desfășurare la Aeroportul din Cluj. 

„Pot vorbi strict de proiectele aflate în derulare, nu de cele din viitor. 


În prezent se desfășoară un proiect, pentru care am și semnat autorizația de construire și există contractul de lucrări pentru extinderea terminalului de pasageri, Terminal Plecări latura de sud, inclusiv plecările externe, unde vor mai fi făcute două porți de ieșire. 

Dar și Terminalul Plecări Interne, unde va mai fi făcută o poartă. 


Deci, extinderea terminalului de plecări. Când plecați, acum, puteți avea parte de închesuială, dar se va face atât la etaj, cât și la parter o extindere de terminal pe latura respectivă. 

Iar bugetul pentru anul 2023 este consistent în acest sens, fiind susținut prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), un proiect european de aproape 250 de milioane. 


Cel de-al doilea proiect vizează platformele de staționare. Când mergeți să vă îmbarcați, vedeți că există anumite zone de parcări, platforme de staționare, care se extind și se toarnă beton, adică parcările din interior se măresc. 

Astfel, platformele de staționare a aeronavelor se modernizează și se extind cu patru locuri, pentru 4 avioane. 

Și pe acest proiect important, pentru care există o autorizație de construire, finanțarea de circa 30 de milioane de lei este acoperită de fonduri europene. 

Plus alte două investiții mari pe care le derulăm în același timp, respectiv o clădire PSI, care este importantă și necesară pentru funcționare și, de asemenea, finalizarea pistei vechi, care a devenit cale de rulare și este paraleleă cu actuala pistă, dar care trebuie reparată”, a explicat, marți, președintele Consiliului Județean Cluj Alin Tișe, în cadrul unei intervenții radio locale. 

Potrivit reprezentanților CJ Cluj, obiectivele de investiții realizate la Aeroportul Internațional „Avram Iancu” sunt în valoare de aproximativ 300 de milioane de lei. 

Deși infrastructura rutieră din țară continuă să reprezinte o provocare pentru statul român, tot mai multe orașe doresc să dispună de zone aeroportuare proprii. 

După cum arată Alin Tișe, viitorul este al aerogărilor regionale, precum Aeroportul din Cluj, care va deveni în timp o poartă aeriană de acces pentru zona Transilvaniei. 

„Rămân la părerea că un Aeroport Regional al Transilvaniei, la Cluj, cu destinații diverse și care va reprezenta un pol de dezvoltare, aceasta este soluția pentru viitor. Adică un aeroport regional mare”, a adăugat Tișe.

Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa a anunțat recent că lucrările de deviere a Someșului în zona Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj, pentru prelungirea pistei de decolare-aterizare, continuă și în 2023.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Creștere record a traficului aerian. Aeroportul Cluj, pe locul 2 pe țară după numărul de pasageri

Zborurile Cluj-New York, tot mai aproape de realitate! Continuă devierea Someșului în zona Aeroportului

abonare newsletter