Administrație

Clujul vrea să facă energie verde din gunoaie. Tișe: „Este o etapă revoluționară”

Obiectivul Consiliului Județean Cluj este să valorifice deșeurile, astfel încât sortarea și reciclarea acestora să devină o sursă de energie verde.

Clujul vrea să facă bani din gunoaie/ Foto: Cătășin Sășăgean - Facebook Clujul vrea să facă bani din gunoaie/ Foto: Cătășin Sășăgean - Facebook

 

 


Președintele Consiliului Județean,  Alin Tișe, a hotărât achiziționarea unei instalații moderne, care să permită rezolvarea definitivă a problemei gestionării deșeurilor municipale și transformarea acestora într-o resursă de energie verde. 

 


Astfel, pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului Județean Cluj se va regăsi un proiect de hotărâre privind aprobarea achiziționării unei instalații de tratare prin dezintegrare moleculară, pentru valorificarea energetică a deșeurilor municipale. 

CITEȘTE ȘI:
A revenit putoarea în Cluj-Napoca! Tișe acuză Transavia: „Este inadmisibil”
Clujul vrea să facă bani din gunoaie. Tișe: „Abia atunci voi putea spune că misiunea mea s-a încheiat”

„Este o etapă revoluționară în ceea ce privește rezolvarea problemelor legate de modul de gestionare a deșeurilor din județ. Urmare a acestui pas, deșeurile nu vor mai reprezenta o problemă, ci vor fi transformate într-o resursă alternativă de energie verde, care va genera și venituri suplimentare pentru Consiliul Județean. În plus, va reprezenta și o soluție ecologică, modernă”, a transmis președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.


Instalația este una modulară, care va permite tratarea prin dezintegrare a deșeurilor rămase în urma sortării și a tratării mecanice. Acestea vor fi mărunțite și dezintegrate în instalația respectivă, ceea ce va duce la producerea de gaz (syngaz), care va fi transformat în energie electrică care va fi livrată în sistemul energetic național, ducând și la constituirea de venituri suplimentare pentru Consiliul Județean. Noutatea și oportunitatea constă în posibilitatea de tratare completă prin eliminare, ceea ce va diminua cantitatea de deșeuri reziduale care sunt acum depuse în depozitul existent, noul sistem reprezentând o premieră la nivel național.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Copii, tineri, părinți și bunici din Florești, împreună pentru curățarea zonelor verzi! Au strâns 600 de saci de gunoaie

300 kg de deșeuri, adunate de pe Someșul Mic în Cluj-Napoca! „Gunoaiele pot bloca albii, poduri, producând inundații”

abonare newsletter