Administrație

Noi aparate de reciclare cu recompensă, instalate în cartiere. Clujenii au adunat milioane de peturi, pentru a obține călătorii gratuite cu transportul public

Primăria intenționează să instaleze noi aparate de colectare a deșeurilor reciclabile cu recompensă, prin care clujenii care reciclează peturile pot obține călătorii gratuite cu transportul public.

Clujenii colectează selectiv și obțint în schimb bilete de transport gratuir/Foto: Emil Boc Facebook.com Clujenii colectează selectiv și obțint în schimb bilete de transport gratuir/Foto: Emil Boc Facebook.com

 

 


În decurs de două săptămâni, clujenii din cartierul Gheorgheni au adunat peste 60.000 de ambalaje la punctul de colectare cu recompensă din zona Pieței Hermes. 

 


În prezent, în Cluj-Napoca funcționează trei asemenea puncte de colectare a deșeurilor, prin care cei care reciclează pet-urile și dozele de aluminiu obțin bilete gratuite pentru transportul public.

Astfel, pe lângă sistemele automate de colectare amplasate Piața agroalimentară Zorilor (1 buc), Piața Flora Mănăștur (1 buc) și Piața Hermes (2 buc), administrația locală a lansat o procedură de achiziție pentru alte două aparate de reciclare cu recompensă ce urmează să fie instalate în cartierele Clujului. 


Demersul este motivat prin „nevoia de creștere a gradului de reciclare și de valorificare a deșeurilor colectate selectiv și datorită necesității evidențierii cantităților de deșeuri colectate reglementate de Lege. De asemenea, achiziția a apărut și din nevoia creșterii gradului de informare și de conștientizare, precum și educarea cetățenilor cu privire la colectarea separată și managementul deșeurilor”, potrivit caietului de sarcini aferent achiziției. 

În acest sens, vor fi achiziționate 2 „Sisteme automate de colectare a deșeurilor reciclabile cu o intrare de alimentare pentru 3 fracții”.


Valoarea contractului este de 269.000 lei, fondurile fiind asigurate din fonduri bugetare. 

CITEȘTE ȘI:
Cantitate RECORD de deșeuri colectate de clujeni la aparatele de reciclare cu recompensă. Peste 60.000 de ambalaje adunate în mai puțin de două săptămâni

Prin amplasarea și funcționarea sistemelor automate de colectare care sunt prevăzute cu câte trei bucăți containere fiecare, va putea fi asigurată colectarea separată a deșeurilor reciclabile: Plastic-Pet, Doze aluminiu, Sticlă, în vederea atingerii ținelor prevăzute în OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor. Astfel, la nivelul municipiului Cluj-Napoca va crește volumul deșeurilor de ambalaje colectate.


Potrivit ordonanței privind regimul deșeurilor, autoritățile publice locale sau asociațiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora au următoarele obligații:
să asigure colectarea separată cel puţin pentru deşeurile de hârtie, metal, plastic şisticlă din deşeurile municipale,
să atingă un nivel de pregătire pentru reutilizare şi reciclare de minimum 50% dinmasa totală generată,
să atingă, până în anul 2025 un nivel minim de pregătire pentru reutilizare şi reciclarea deşeurilor municipale de 55% din masă,
să atingă, până în anul 2030 un nivel minim de pregătire pentru reutilizare şi reciclarea deşeurilor municipale de 60% din masă,
să atingă, până în anul 2035 un nivel minim de pregătire pentru reutilizare şi reciclarea deşeurilor municipale de 65% din masă.

„Ca urmare a implementării cu succes a proiectului pilot, în cadrul căruia s-au amplasat și pus în funcțiune echipamente automate pentru colectarea selectivă a ambalajelor de unică folosință pentru băuturi RVM (Reverse Vending machines), s-au achiziționat patru astfel de echipamente automate care s-au amplasat la Piața agroalimentară Zorilor (1 buc), Piața Flora Mănăștur (1 buc) și Piața Hermes (2 buc), din municipiul Cluj-Napoca.

În urma funcționării acestora, s-a constatat că cetățenii au răspuns într-o manieră pozitivă la inițiativa Primăriei municipiului Cluj-Napoca de a asigura posibilitatea colectării selective a deșeurilor de ambalaje în schimbul unui bilet cu 2 călatorii.

În vederea creșterii gradului de colectare a deseurilor de ambalaje, se dorește continuarea acțiunii de amplasare a acestor echipamente automate, cu scopul de a acoperi o suprafață mai mare a municipiului Cluj-Napoca”, se arată în documentația citată. 

Aproape 6 milioane de ambalaje colectate selectiv

În vara anului trecut, administrația locală a demarat un proiect-pilot destinat colectării selective și reciclării. În cartierul Zorilor a fost instalat un container pentru colectarea deșeurilor provenite din ambalaje de băuturi - sticlă, plastic, aluminiu/metal. Ulterior a fost deschis un alt punct de reciclare de acest tip la Piața agroalimentară Flora din cartierul Mănăștur.

În iulie 2023, un container dedicat reciclării amabalajelor a fost amplasat și în zona Pieței Hermes din cartierul Gheorgheni. 

La finalul lui iulie 2023 erau colectate aproape 6 milioane de ambalaje, iar clujenii au beneficiat în schimb de 385.000 de bilete de transport în comun, potrivit datelor anunțate de reprezentanții administrației locale.

Proiectul-pilot de colectare selectivă a deșeurilor în schimbul unor recompense a fost deschis de autorități în iulie-august 2022. 

În schimbul a 15 ambalaje reciclate, clujenii obțin un bilet gratuit cu două călătorii pentru transportul public urban.  

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cantitate RECORD de deșeuri colectate de clujeni la aparatele de reciclare cu recompensă. Peste 60.000 de ambalaje adunate în mai puțin de două săptămâni

Ultimele Stiri
abonare newsletter