Administrație

Clujul „apasă accelerația” spre tranziția verde. Panouri fotovoltaice pe centralele de cartier

Administrația publică din Cluj-Napoca are în vedere amplasarea de panouri fotovoltaice pe centralele termice din cartiere.

Vor fi puse panouri fotovoltaice pe centrale dintre blocuri / Foto: Google Maps Vor fi puse panouri fotovoltaice pe centrale dintre blocuri / Foto: Google Maps

 

 


Într-o discuție despre parcul fotovoltaic recent deschis al Regiei de Termoficare, avută în cadrul unei emisiuni radio, viceprimarul Dan Tarcea a fost întrebat dacă municipalitatea are de gând să extindă proiectul la blocurile de locuințe. 

 


Dan Tarcea a răspuns pozitiv și a spus că proiectul va fi extins pe centralele termice, pe care vor fi amplasate panouri fotovoltaice. El a punctat, totuși, că nu este un lucru ușor de implementat:

„Avem în vedere și o asemenea chestiune. Vom extinde acest proiect pe clădirile pe care le are Termoficarea. Discutăm de acele centrale de blocuri unde vom putea să punem panouri fotovoltaice. Sigur că ne gândim și la această zonă verde. Nu este așa de simplă procedura, trebuie să fie de acord toți cei care locuiesc acolo, dar este în planul nostru să facem și asemenea programe, pentru a-i ajuta pe oameni să-și producă singuri energie electrică, să consume in interior, pentru că este mai complicat ca un bloc să devină consumator/prosumator, pentru că lucrurile se vor schimba în România și important este ca tot ceea ce produci cu panouri fotovoltaice să poți folosi pentru consum propriu. Rețeaua la un moment dat o să fie suprasaturată și statul român nu o să mai accepte să devi așa de ușor prosumator. Ne uităm la ce s-a întâmplat și în alte țări europene, dar e important ca totul ceea ce produci să poți folosi astfel încât să nu mai fie necesar să „tragi” energie electrică din rețea. Ar trebui făcut în parteneriat cu clujenii și proprietarii. 


CITEȘTE ȘI:
Parc de joacă, amenajat pe locul unei centrale dezafectate, în Mănăștur. Investiție de aproape 2 milioane de lei
După Cluj-Napoca, și municipiul Bistrița interzice centralele de apartament

 

Legat de Regia de Termoficare aș vrea să spun că avem deja câteva studii de fezabilitate în derulare. Trebuie să fie gata până la mijlocul trimestrului 4, astfel încât să putem depune pentru proiecte pe fonduri europene și avem în plan atragerea a peste 200 de milioane de euro până în 2030 pentru modernizarea Regiei de Termoficare. Așa îi putem încuraja și pe cei care au astăzi centrale de apartament să treacă la încălzirea centralizată pentru că oferă mai multe beneficii și este mai ieftină”, a spus viceprimarul Dan Tarcea într-o intervenție radio. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Măsura interzicerii centralelor de apartament, în cazul construcțiilor noi, amânată de Guvern

Evitarea preîncălzirii cuptorului și o centrală de apartament în condensare, printre recomandările pentru reducerea consumului de energie

Centralele de apartamente, INTERZISE la Cluj în blocurile noi începând din ianuarie

Ultimele Stiri
abonare newsletter