Administrație

Interzicerea centralelor de apartament în blocurile noi de la Cluj, votată în Consiliul Local

Proiectul de hotărâre care prevede interzicerea centralelor individuale în blocurile noi cu mai mult de șase apartamente este votat, astăzi, în cadrul ședinței Consiliului Local Cluj-Napoca.

Centralele de apartament, interzise la Cluj.

 

 


„La clădirile noi cu mai mult de șase unități locative, se interzice montarea instalațiilor individuale de gaz pentru încălzire/apă caldă menajeră. Aceste clădiri vor fi racordate la sistemul centralizat de încălzire/apă caldă sau la instalații de încălzire/apă caldă de scară, bloc sau cvartal”, se arată în proiectul de hotărâre aflat pe odinea de zi a ședinței de marți, 18 ianuarie.

 


Totodată, în document se precizează că „în vederea protejării mediului înconjurător și asigurării unei calități a aerului mai bună, interzicerea centralelor de apartament pe gaz apare ca fiind oportună”.

În acest sens s-a pronunțat și primarul Emil Boc, susținând în toamna anului trecut faptul că obiectivul asumat prin proiectul de interzicere a centralelor de apartament pe gaz are legătură cu viitorul și cu „direcția în care merge lumea”.


O nouă viziune pentru Cluj-Napoca

Astfel, edilul a anunțat încă de la finalul anului 2021 că în ceea ce privește viitorul la Cluj, se va propune „o nouă viziune” pentru blocurile noi din oraș, acestea urmând să aibă doar centrale de bloc, cele de apartament fiind interzise pentru a preveni poluarea.

„De la momentul adoptării hotărârii de Consiliu Local, orice proiectare a blocurilor noi care au mai mult de 6 apartamente vor avea în viitor două alternative: fie se conectează la sistemul de termoficare, fie se conectează la o singură centrală de bloc. Nu vom opri debranșarea dacă oamenii nu vor dori”, a declarat edilul, în noiembrie 2021.


Odată cu aplicarea noii decizii, actualele centrale pe apartament nu vor fi însă desființate, noile reguli urmând să fie aplicate doar blocurilor noi care urmează să fie construite și care au mai mult de șase apartamente.

În vederea aplicării regulilor, a fost actualizat Planul Urbanistic General (PUG) al municipiului Cluj-Napoca.

CITEȘTE ȘI:

Proiectul prin care taximetriștii vor putea circula pe benzile dedicate autobuzelor, APROBAT. Boc: „Un proiect făcut cu știință de carte”

abonare newsletter