Administrație

După Cluj-Napoca, și municipiul Bistrița interzice centralele de apartament

Primarul municipiului Bistriţa condiţionează eliberarea autorizaţiilor de construcţie de montarea centralelor termice comune, după ce recent, și Cluj-Napoca a interzis centralele individuale în blocurile ce urmează să fie construite.

După Cluj-Napoca, și municipiul Bistrița interzice centralele de apartament După Cluj-Napoca, și municipiul Bistrița interzice centralele de apartament

 

 


Primarul municipiului Bistriţa, Ioan Turc, a anunţat, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Local, că viitoarele autorizaţii de construcţie pentru locuinţe colective vor fi eliberate doar dacă acestea vor avea prevăzute centrale termice comune, considerând că poluarea oraşului este cauzată de centralele termice individuale, alături de autoturisme.

 


„Nu doar maşinile poluează oraşul, oraşul este poluat şi de centralele termice de apartament, de exemplu. Ţinând cont de faptul că în zona industrială s-a făcut o serie de investiţii sub presiunea factorilor de mediu, n-am să mă refer în mod special la această componentă. Pentru ca poluarea făcută de centralele termice să nu crească măcar în perioada următoare, am decis la nivelul Primăriei municipiului Bistriţa că viitoarele autorizaţii de construire vor fi eliberate condiţionat de amplasarea centralelor de bloc sau de scară, în situaţiile în care discutăm despre locuinţe colective mari”, a spus Turc, citat administratie.ro.

Centralele termice de apartament au început să fie montate în municipiul Bistriţa în urmă cu mai bine de 20 de ani, având în vedere că firma care asigura furnizarea agentului termic în regim centralizat începuse să aibă pierderi tot mai mari, iar facturile să fie pe măsură.


În urmă cu 16 ani, societatea în cauză a dat faliment, astfel că locuitorii municipiului Bistriţa şi agenţii economici care încă nu renunţaseră la sistemul centralizat au fost nevoiţi să caute alte soluţii de încălzire.

În plus, multe dintre punctele termice din municipiu au fost transformate, în ultimii ani, în parcări publice, sedii de instituţii sau asociaţii, inclusiv un centru de zi pentru persoanele vârstnice.


Centralele pe apartament, interzise în viitoarele blocuri

Amintim că, recent, o decizie similară a fost luată şi la nivelul primăriei municipiului Cluj-Napoca.

Proiectul de hotărâre care prevede interzicerea centralelor individuale în blocurile noi cu mai mult de șase apartamente a fost aprobat de consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca în ianuarie 2022.


„La clădirile noi cu mai mult de șase unități locative, se interzice montarea instalațiilor individuale de gaz pentru încălzire/apă caldă menajeră. Aceste clădiri vor fi racordate la sistemul centralizat de încălzire/apă caldă sau la instalații de încălzire/apă caldă de scară, bloc sau cvartal”, arată în hotărârea consiliului local.

Totodată, în document se precizează că „în vederea protejării mediului înconjurător și asigurării unei calități a aerului mai bună, interzicerea centralelor de apartament pe gaz apare ca fiind oportună”.

În acest sens s-a pronunțat și primarul Emil Boc, susținând în toamna anului trecut faptul că obiectivul asumat prin proiectul de interzicere a centralelor de apartament pe gaz are legătură cu viitorul și cu „direcția în care merge lumea”.

CITEȘTE ȘI:

Boc, despre interzicerea centralelor de apartament la Cluj: „Și eu am centrală acasă, dar mă uit în ce direcție merge lumea”

Ultimele Stiri
abonare newsletter