Administrație

Se pregătesc noi construcții în zona Beliș-Fântânele?

Consiliul Județean Cluj plătește pentru studii geotehnice în zona Beliș-Râșca-Fântânele pe o suprafață de 111 hectare.

 

Consiliul Județean Cluj achiziționează servicii pentru realizarea de studii geotehnice în vederea elaborării documentației de urbanism  - plan urbanistic zonal (PUZ) Beliș-Râșca. Valoarea estimată a contractului este de 30.000 de lei fără TVA.


Potrivit caietului de sarcini, „documentațiile din zona comunei Râșca – zona Fântânele și a comunei Beliș necesită actualizare pentru a fi aliniate cu prevederile legale în vigoare și pentru a oferi noi oportunități de dezvoltare comunei și zonei montane a județului Cluj”.

„În acest sens, este necesară achiziția serviciilor de obținere a studiului geotehnic solicitat prin certificatul de urbanism din iunie 2022. Zona cuprinde două trupuri, unul de circa 45 de hectare și al doilea de circa 66 de hectare. Obiectul caietului de sarcini îl reprezintă întocmirea studiului geotehnic al zonei de circa 111 hectare. Studiul geotehnic va cuprinde următoarele elemente: condiții geologice și geomorfologice generale și de ansamblu ale amplasamentului, condiții geologice și geomorfologice detaliate pentru cele două trupuri studiate, detaliere cartare geomorfologică, analiza pretabilității terenului pe baza indicatorilor morfometrici, probleme și disfuncționalități, măsuri și propuneri de diminuare a disfuncțiilor etc.”, se arată în documentul citat.


În luna aprilie, la o ședință a Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului Județean Cluj, arhitectul șef Claudiu Salanță a ținut să arate că localitatea Beliș are o anumită tipicitate, conservată din 1974 când s-a dezvoltat urbanistic de către arhitectul Gheorghe Elkan. În concret, la acea dată se discuta despre Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru introducerea în intravilanul comunei Beliș și parcelarea unui teren de circa 1 hectar pentru construirea unor unități de cazare de tipul cabanelor în formă de „A” (14 astfel de construcții), respins pentru a doua oară de comisia de urbanism a județului. 

Clujul vrea să scape de cabanele construite ilegal

Autoritățile clujene vor să împiedice construcțiile ilegale de la munte. Consiliul Județean Cluj actualizează planurile urbanistice generale (PUG) a 14 comune din Munții Apuseni. Forul administrativ județean a semnat pe 7 martie, un acord de asociere cu primăriile vizate. Astfel, Consiliul Județean Cluj își asumă coordonarea, achiziția și finanțarea activităților necesare actualizării PUG-urilor comunelor Băișoara, Beliș, Ciucea, Izvoru Crișului, Mărișel, Mănăstireni, Mărgău, Măguri-Răcătău, Negreni, Poieni, Râșca, Săcuieu, Săvădisla și Sâncraiu, până la faza aprobării acestora.


„Am decis să sprijinim  dezvoltarea zonei de munte a județului prin actualizarea acestor documentații vitale în contextul inițierii de noi investiții și proiecte de dezvoltare locală. Ne propunem ca, până în 2025, să nu mai existe comune clujene care să aibă PUG-uri mai vechi de 10 ani. În plus, vom continua să acordăm asistență de specialitate administrațiilor locale care nu dețin specialiști și care vor solicita ajutorul direcției noastre de urbanism”, declara Tișe la acea dată.

Județul Cluj este membru în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Moții, Țara de Piatră”, care își propune dezvoltarea infrastructurii și a turismului în Munții Apuseni. 


 

CITEȘTE ȘI:

Pui de cerb, blocat lângă lacul Beliș-Fântânele. A fost salvat de pompieri și salvamontiști. VIDEO

Pedepse aspre pentru șmecherii de pe Tarnița și Beliș-Fântânele. Regulamentul care interzice bărcile cu motor. Care sunt excepțiile?

abonare newsletter