Sănătate

Misterul unei boli infecțioase. Cazurile s-au dublat într-un an

O boală extrem de contagioasă, considerată aproape eradicată în urmă cu doar câțiva ani, își face din nou simțită prezența. Numărul țărilor care se confruntă cu epidemii severe s-a triplat, ridicând semne de alarmă pentru specialiștii din domeniul sănătății.

Vaccinarea este o armă crucială împotriva rujeolei. Foto: Secolo d'Italia / X Vaccinarea este o armă crucială împotriva rujeolei. Foto: Secolo d'Italia / X

 

 


Experții OMS avertizează că scăderea vaccinării și pandemia ar putea fi factori cheie care contribuie la această tendință îngrijorătoare. Lipsa imunizării creează o breșă perfectă pentru ca virusul să se răspândească, punând în pericol milioane de vieți.

 


Marea Britanie, declarată liberă de rujeolă în 2017, a pierdut acest statut în 2019 din cauza creșterii numărului de cazuri. După o perioadă de redresare în pandemie, țara se confruntă acum cu o urgență de sănătate publică, cu aproape 900 de cazuri înregistrate în acest an, o creștere semnificativă față de 2023, relatează Sky News.

Medicii avertizează că focarul, care a început în West Midlands anul trecut, s-a răspândit acum în toate regiunile țării.


Vaccinarea - arma crucială împotriva rujeolei

În lume, anul trecut au fost 321.582 de cazuri, o creștere de 88% față de anul precedent, când s-au înregistrat 171.153 de cazuri.

CITEȘTE ȘI:
Deputatul Achimaș-Cadariu: „Volumul de pacienți în zona de cancer s-ar putea cel puțin dubla”

Numărul total de cazuri pentru 2024 pare să fie cel puțin egal cu cel de anul trecut, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).


Deși simptomele bolii sunt relativ usor de identificat (febră mare, ochi roșii, tuse și o erupție cutanată), ea poate avea consecințe grave, mai ales pentru copiii mici. Vaccinarea rămâne cea mai eficientă metodă de prevenire a bolii, protejând indivizii și contribuind la eradicarea bolii la nivel global.

Țările se luptă cu epidemii de rujeolă. Vaccinarea rămâne soluția

Numărul țărilor care suferă de epidemii mari de rujeolă - definite ca 20 de cazuri la un milion de persoane în mod continuu pe o perioadă de 12 luni - s-a triplat de la 17 la 51.


Majoritatea cazurilor de rujeolă au fost înregistrate în țările cu venituri mici și medii-jos. Cele mai multe au fost în Azerbaidjan, Kârgâzstan și Yemen.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Un nou record de cazuri de rujeolă înregistrate într-o săptămână. Un bărbat de 41 de ani a murit.

Un bărbat din Sibiu a murit de rujeolă după ce s-a tratat acasă

Ultimele Stiri
abonare newsletter