Actualitate

FOTO. Lucrările de pe Bulevardul 21 Decembrie îi terorizează pe clujenii din trafic: „Nici ambulanța nu are loc”

De la începerea lucrărilor de pe Bulevardul 21 Decembrie din Cluj-Napoca, seria plângerilor șoferilor se înmulțesc zilnic. Începerea săpăturilor pe benzile de autobuz au înrăutățit și mai mult situația traficului.

 

 


Un clujean a postat marți pe rețelele de socializare o poză în care este surprins blocajul creat în zonă, o ambulanță încercând să își facă loc, pentru a putea trece de coloana de mașini formată.

 


Începând din 12 mai, pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 din Cluj-Napoca au început să fie aplicate restricții de circulație, odată cu începerea lucrărilor de fezare a asfaltului de pe carosabil, fapt care a dus la o și mai mare îngreunare a traficului în zonă.

Astfel, separarea benzilor și a sensurilor de circulație a fost realizată cu balize unidirecționale.


Primăria își cere scuze clujenilor

„În perioada următoare, Primăria Cluj-Napoca va efectua următoarele lucrări în cadrul obiectivului de investiții «Proiectare, asistență tehnică și execuție lucrări pentru obiectivul: Lucrări de modernizare B-dul 21 Decembrie 1989: realizare benzi dedicate transportului public în comun - etapa 1 (inclusiv lucrări de infrastructură, amenajarea spațiului public, semaforizare, iluminat public și mobilier urban»:

- începand cu data de 12.05.2021 vor fi demarate lucrările de frezare a asfaltului de pe carosabil pe sectorul cuprins între strada Buftea și strada Constanța, cu excepția benzii dedicate BUS pe direcția dinspre centru spre aeroport.
- după finalizarea lucrarilor de frezare a asfaltului, în funcție de condițiile meteo, vor fi aplicate două straturi de asfalt: stratul de bază și stratul de legătură (binder), peste care vor fi aplicate marcaje galbene pe varianta definitivă de proiect, urmând ca stratul de uzură să fie aplicat ulterior.
- între perioada de realizare a lucrărilor de frezare și așternere a primului strat de asfalt separarea benzilor și a sensurilor de circulație va fi realizată cu balize unidirecționale de către constructor (SC DIFERIT SRL).
- culoarele pietonale nu vor fi afectate de aceste lucrări.


Ne cerem scuze pentru disconfortul creat și rugăm toți participanții la trafic să circule cu prudență și să respecte reglementările de circulație din zona șantierului”, transmitea Primăria Cluj-Napoca, acum aproximativ o lună.

La începutul acestei luni, au fost demarate lucrările care prevăd realizarea săpăturilor pe benzile dedicate mijloacelor de transport în comun, pe sectorul între strada Cuza Vodă și strada Regele Ferdinand, ceea ce a dus la crearea a și mai multor ambuteiaje în zonă.


Când se vor termina lucrările?

Emil Boc a spus că lucrările merg din ce în ce mai bine și există posibilitatea ca anul acesta să se finalizeze partea carosabiă, iar anul viitor să se modernizeze trotuarele și să se pună la punct alte detalii din proiect.

„Este în lucru Bulevardul 21 Deecembrie, ce vreți să facem? Vreți să îl închidem un an? Se lucrează sub trafic, nu avem cum să îl închidem. Este evident că închidem o bandă și se ciruclă pe alta, și tot așa. Până acum s-au mobilizat exemplar muncitorii. Ei trebuie să termine lucrările în aprilie 2022. La cum s-a lucrat până acum și dacă se va continua așa, sunt șanse mari ca anul acesta partea de trafic să fie finalizată, iar pe anul viitor să rămână doar trotuarele și alte detalii de pe bulevard. Dacă vor face asta îi voi lăuda, dacă nu, voi urmări contractul. Obiectivul nostru este ca până în noiembrie să terminăm partea carosabilă și să scăpăm de traficul infernal”, a spus Emil Boc, la începutul lunii iunie.

Lucrările, „în grafic”

De asemenea, Grigore Vădean, administratorul firme SC Diferit SRL, care modernizează bulevardul, declara în mai pentru monitorulcj.roproiectul este în grafic, afirmând că este mulțumit de mobilizarea de pe șantier și că se lucrează chiar și noaptea. El le-a adresat totodată scuze clujenilor, însă a afirmat că lucrarea era necesară.

„Suntem în grafic cu lucrările, îmi pare rău și îmi cer scuze pentru deranjul din trafic, dar trebuie modernizată această arteră. Mobilizarea e bună, se lucrează noaptea. Sunt mulțumit”, a spus Grigore Vădean.

Cum va arăta Bulevardul 21 Decembrie 1989 după lucrări?

Potrivit administrației locale, planurile principale privind modernizarea Bulevardului 21 Decembrie 1989 vizează creșterea confortului pietonilor și al celor care folosesc transportul în comun, dar și scoaterea traficului. De asemenea, se dorește reabilitarea pistelor de biciclete, modernizarea zonelor pietonale extinse, sistem nou de benzi dedicate mijloacelor de transport în comun, stații de încărcare pentru mașinile electrice sau senzori de măsurare a traficului.

Mai departe, pe tronsonul cuprins între Biserica Sfântu Petru și până la intersecția cu strada Regele Ferdinand, se dorește realizarea de benzi dedicate transportului public, inclusiv lucrări de infrastructură, amenajarea spațiului public, semaforizare, iluminat public și mobilier urban.

Prin proiect se propun următoarele lucrări de intervenție:

– construirea/modernizarea/reabilitarea/extinderea pistelor pentru bicicliști,
– crearea/modernizarea/extinderea sistemelor de închiriere de biciclete (bike sharing),
– construirea/modernizarea/extinderea de zone și trasee pietonale, inclusiv măsuri de reducere a traficului auto în anumite zone,
– plantarea de arbori, lucrări de realizare a sistemelor rutiere,
– lucrări de semaforizare.

CITEȘTE ȘI:

La Cluj, 200.000 de mașini se „bat” pe 40.000 de locuri de parcare. Tarcea: „Nu putem interzice clujenilor să își cumpere mașină”

 

Lucrările din Centru, finalizate în 31 iulie. Șoferii vor scăpa de restricțiile de circulație

Ultimele Stiri
abonare newsletter