Actualitate

La Cluj, 200.000 de mașini se „bat” pe 40.000 de locuri de parcare. Tarcea: „Nu putem interzice clujenilor să își cumpere mașină”

Datele oficiale arată că la Cluj figurează peste 170.000 de mașini înmatriculate, din acestea, 134.000 fiind autoturisme. Clujul are un număr aproximativ de 337.000 de locuitori, iar parcările sunt în număr de 38.000.

 

 


„Datele arată doar numărul mașinilor înmatriculate. În realitate, mașinile sunt mult mai multe. Discutăm de cel puțin 200.000 de mașini, plus cele care se află în tranzit și mașinile studenților, care după estimarea pe care noi o avem se ridică la 20.000. Categoric că de la an la an, traficul din Cluj-Napoca a crescut, iar începând din anul 2010, avem o dublare a traficului”, a declarat viceprimarul municipiului, Dan Tarcea, la un post de radio.

 


Conform acestuia, în Cluj-Napoca există un număr de aproximativ 38.000 de locuri de parcare cu abonament, raportat la 200.000 de mașini.

„Într-o scară de bloc cu 10 apartamente sunt 15 mașini, normal că ele sunt parcate pe spațiile verzi sau pe trotuare”, a mai spus Tarcea.


Autoritățile locale clujene susțin însă că nu au cum să controleze acest fenomen, deoarece nu pot „interzice clujenilor să își cumpere mașină”. Singura „speranță” care le rămâne celor aflați la conducerea municipiului este încurajarea transportului în comun, respectiv schimbarea mentalității, în acest mod, orașul având șanse să devină unul mai puțin poluat și mai puțin aglomerat.

„Străzile pe care le avem nu fac față mașinilor și chiar dacă vom lărgi străzile în zona centrală, în șase luni ele vor fi pline de mașini. Trebuie să ne schimbăm cu toții mentalitatea”, a adăugat viceprimarul.


Trei șoferi se bat zilnic pe un loc de parcare

Un studiu realizat de yeParking în perioada februarie-martie și făcut public la finalul lunii trecute, arată că nu mai puțin de trei șoferi se „bat” zilnic pe un singur loc de parcare, la Cluj.

De asemenea, conform studiului, cele mai căutate parcări din Cluj-Napoca sunt cele din cartierul Mănăștur, aproximativ 15% dintre clujeni fiind interesați de acestea.  Parcările din cartierele Zorilor și Bună Ziua se află de asemenea la mare căutare (11% fiecare). În procent de 10% sunt căutate locurile de parcare din catierele Mărăști, Gheorgheni și  Între Lacuri.


Cât costă parcările din Cluj-Napoca?

Abonamentele parcărilor din zona centrală:

- Persoane fizice – 79 lei/an
- Persoane juridice – 555 lei/an

Parcări cu abonament pentru riverani pe cartiere:

- Persoane fizice – 66 lei /an
- Persoane juridice – 234 lei /an

Pentru parcări, copertine și garaje cu contracte, situate în cartierele din Cluj-Napoca

- Persoane fizice – 52 de lei/an
- Persoane juridice – 208 lei/an

Tot mai multe parking-uri la Cluj

Pentru a diminua problema lipsei locurilor de parcare din oraș, Primăria municipiului Cluj-Napoca a construit de-a lungul timpului mai multe parking-uri moderne, cel mai mare dintre acestea fiind cel din Mănăștur, care este și primul parking semi-îngropat din România. Aceste parking-uri sunt dotate cu echipamente de încarcare a mașinilor electice, locuri de parcare pentru biciclete, motociclete și trotinete electrice.

În total, municipiul dispune de zece parking-uri, acestea fiind construite strategic în cartierele municipiului, cu scopul de a evita generarea creșterii  traficului din zona centrală, conform lui Dan Tarcea.

Abonamentele la aceste parking-uri se plătesc anual, prețurile fiind de 115 de lei pentru persoanele fizice și 872 de lei pentru persoanele juridice.

„Eu aș vrea să spun că la Cluj-Napoca avem cele mai multe parking-uri supraterane din România - zece. Nu știu dacă mai există vreun oraș în care să fie zece parcări supraterane construite. În anul 2020 am finalizat trei parcări supraterane, fiecare parking suprateran are și o zonă subterană. Fiecare parking are locuri de parcare pentru persoane cu dizabilități, locuri de parcare pentru biciclete, parking-uri cu acoperiș verde, peste care am făcut teren de sport. Am investit în cartiere, nu în zona centrală, pentru că în centru, cu cât facem mai multe locuri de parcare, cu atât generăm mai mult trafic”, a spus Dan Tarcea, luna trecută, în cadrul unui interviu.

Garaje demolate, pentru construirea parking-urilor

În vederea construirii a cât mai multe parking-uri în municipiu, sute de garaje au fost demolate, pentru ca în locul acestora, să poată fi construite parking-urile.

În următorii trei ani, se estimează că vor fi demolate  aproape 10.000 de garaje în Cluj-Napoca, conform viceprimarului Dan Tarcea.

„În paralel, căutăm și alte zone în care să demolăm garaje, iar estimarea mea este că anul acesta vom mai avea încă o serie de notificări pe care le vom trimite pentru demolare. Ne dorim ca în următorii ani să finalizăm acest proces de demolare a garajelor. În acest moment, avem aproximativ 9.700 de garaje la nivelul municipiului Cluj-Napoca și vrem să le demolăm pe toate în următorii trei ani”, a declarat Tarcea, în aprilie, pentru monitorulcj.ro.

Mașinile neînmatriculate în Cluj generează nemulțumiri

În ceea ce privește înmulțirea mașinilor care nu sunt înmatriculate la Cluj, o clujeancă și-a expus recent nemulțumirile legate de acest fapt, precizând că cei care au încă numerele înmatriculate în alte județe „preferă să plătească impozite mai mici” la ei acasă și nu contribuie la dezvoltarea infrastructurii rutiere din Cluj, unde locuiesc în prezent. 

Alți clujeni sunt de părere însă, că nu impozitul ar fi problema, ci birocrația care te pune să pierzi ore în șir la cozi, chiar și în condiții de pandemie.

CITEȘTE ȘI:

FOTO. Șir de mașini parcate pe trotuarele Bulevardului 1 Decembrie 1918: „Este imposibil să mergi cu un cărucior pe acolo”

Ultimele Stiri
abonare newsletter