Sănătate

Vrei să trăiești mai mult? Alege un medic femeie

Un studiu surprinzător a dezvăluit că pacienții tratați de medici femei au șanse mai mari de a supraviețui decât cei tratați de medici bărbați.

Un studiu arată că medicii femeie au rate mai mici mortalitate în rândul pacienților. Foto: pexels.com Un studiu arată că medicii femeie au rate mai mici mortalitate în rândul pacienților. Foto: pexels.com

 

 


O cercetare realizată pe aproape 800.000 de pacienți spitalizați a demonstrat o rată de mortalitate mai mică cu 0,23% pentru cei tratați de femei medic.

 


Deși diferența pare mică, ea devine semnificativă la scară largă, salvând potențial mii de vieți anual.

Motivele exacte pentru această descoperire nu sunt clare, dar experții sugerează că ar putea fi legate de diferențele de stil în comunicare, respectarea ghidurilor medicale și timpul petrecut cu pacienții.


Medicii femei au rate de mortalitate mai mici, potrivit unui studiu

Femeile medic sunt cunoscute pentru o abordare mai empatică și orientată spre pacient, petrecând mai mult timp discutând cu pacienții, revizuind dosarele medicale, etc.

Studiul a evidențiat, de asemenea, că medicii femei au rate mai mici de pacienți nevoiți să se întoarcă în spitale după operații.


Studiul a fost publicat în revista Annals of Internal Medicine.

Beneficiile surprinzătoare ale consultării unui medic femeie

Christopher Wallis, profesor la Universitatea din Toronto, a declarat pentru Medical News Today că noul studiu nu îl surprinde.


CITEȘTE ȘI:
Clujul, în pragul primului transplant hepatic. Anca Buzoianu, rectorul UMF Cluj: „Este un moment istoric!”

„Acest lucru nu mă surprinde din mai multe motive. (…) Dovezile din ambulatoriu arată că medicii femei petrec mai mult timp cu dosarele medicale decât colegii lor bărbați și oferă îngrijiri de o calitate mai bună”, a declarat și coautorul studiului, Dr. Lisa Rotenstein.

Studii anterioare au demonstrat că medicii femei sunt mai predispuse la respectarea protocoalelor de tratament, ceea ce poate duce la rezultate mai bune pentru pacienți.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Premieră națională în neuromedicină, la Cluj. La Spitalul Transilvania a avut loc prima intervenție colaborativă de neurochirurgie vasculară și neuroradiologie intervențională

abonare newsletter