Actualitate

Zeci de angajați HoReCa au ieșit în stradă: „Așa nu se mai poate! Ne dorim acțiuni cât mai concrete” GALERIE FOTO

Angajații restaurantelor din Cluj au ieșit astăzi în stradă pentru a protesta față de deciziile luate de autorități și modul lor de a „juca ping-pong” cu afacerile lor.

 

 


Mai mulți angajați a restaurantelor din Cluj-Napoca au ieșit în stradă cu diferite pancarte pe care scria: „HoReCa, speranță interzisă” sau „HoReCa, fără întoarcere”, pentru a trage un semnal de alarmă la ceea ce se întâmplă în acest moment.

 


Aceast protest s-a manifestat după ce restaurantele din oraș s-au închis doar după 4 zile de funcționare, pentru că rata de incidență a sărit pragul de 3 la mie. Angajații din domeniul HoReCa s-au săturat de modul în care autoritățile jonglează cu redeschiderea și închiderea localurilor, lucru care duce la o rată mare a șomajului și la scăderi uriașe a cifrelor de afaceri.

Angajații restaurantului Livada au ieșit în stradă pentru 30 de minute, timp în care au ținut niște pancarte prin care și-au expus indignările față de deciziile luate de autorități.


„Evenimentele din ultima săptămână ne-au adus aici. E un protest pașnic căruia ne-am alăturat în speranța că va deschide ochii guvernanților. «Suntem Împreună»”, au transmis reprezentanții restaurantului Livada pe pagina de Facebook.

Peste 60 de angajați au ieșit în stradă!

Și angajații lanțului de restaurante Marty au ieșit în stradă pentru a se face auziți. Aproximativ 60 de angajați au stat astăzi în fața restaurantelor pentru 30 de minute.


„Prin această formă de protest ne dorim să atragem atenția administrației locale și centrale asupra unui moment critic pentru industria ospitalității. Ne dorim să vedem cât mai repede niște acțiuni concrete pentru a supraviețui în următoarea perioadă guvernată de impredictibilitatea pandemică”, a declarat pentru monitorulcj.ro Paul Fărcaș, PR manager al restaurantului Marty.

Patronii cer ca restaurantele să fie decuplate de la rata de incidență, iar Guvernul să găsească soluții prin care să nu mai existe atât de multe pierderi.


„Industria ospitalității să fie decuplată de la rata de incidență de 3 la mia de locuitori. Guvernul să găsească fonduri sau programe cu aplicabilitate imediată pentru a veni în sprijinul antreprenorilor, orașele mari să fie evaluate proporțional și transparent în raport cu numerele de teste efectuate și să avem posibilitatea de a participa la ședințele CJSU”,a spus reprezentantul Marty.

Au ieșit în stradă și angajații restaurantului Form Cafe și Riviera Narghilea Cafe pentru a susține această mișcare, iar autoritățile să schimbe unele măsuri.

„Luna viitoare este un an de când am închis pentru prima dată. Suntem în jur de 10 angajați deoarece este un business mic. Majoritatea anului am fost toți în șomaj tehnic, iar șomajul este foarte mic, având în vedere că cei mai mulți dintre noi stăm în chirie, iar unii au familii. În ritmul asta, nu o să mai rezistăm mult. Sperăm ca autoritățile să realizeze cât de afectat este domeniul HoReCa și să lase oamenii să câștige o pâine”, a transmis un angajat de la Riviera pe Facebook.

Indignarea angajaților din domeniul HoReCa a venit după ce autoritățile au anunțat redeschiderea restaurantelor în Cluj-Napoca, iar după doar 4 zile le-au închis, deoarece rata de incidență s-a recalculat. Agenții economici au răbufnit pentru că este pentru a șasea oară când au parte de acest tratament, iar în acest fel ei nu pot să își dezvolte un plan de desfășurare pe o perioadă mai lungă de timp.

Patronii restaurantelor nu sunt de acord cu modul în care se calculează rata de incidență a cazurilor COVID-19, fiind de părere că în Cluj ritmul de testare este foarte accelerat față de alte județe, iar acest lucru duce la niște cifre uriașe. De asemenea, ei cer Guvernului să deconteze suma plătită pe închirierea spațiilor, care oricum nu sunt folosite.

Ce spune subprefectul Clujului?

Subprefectul Clujul a spus pentru monitorulcj.ro că spera ca legislația să se schimbe, iar oamenii din domeniul HoReCa să nu mai aibă atât de mari pierderi.

„Știu că nu a fost foarte plăcut pentru ei ceea ce s-a întâmplat. Au fost decizii de la nivel național, nu de la nivel județean. În ceea ce privește participarea unui agent economic la ședințele CJSU, acest lucru este posibil. De la începutul pandemiei ne-am luptat să avem aparate de testare COVID, acum ar fi culmea să nu le folosim. Știm că este și un dezavantaj, pentru că rata de incidență crește, dar este și un avantaj pentru că avem o evidență mai clară a situației epidemiologice. Sperăm ca legislația să se schimbe în așa fel, încât lucrurile să fie bune pentru toată lumea”, a declarat pentru monitorulcj.ro Irina Munteanu, subprefect al județului Cluj.

HoReCa a fost unul dintre cele mai afectate sectoare în perioada pandemiei, capacitatea de funcționare fiind redusă aproape la 0 în majoritatea localurilor. La ora actuală, la nivel național în acest domeniu există  400.000 de mii de locuri de muncă, împărțite în peste 120.000 de firme.

Zeci de proteste făcute de HoReCa- „La desert servim faliment”

De când autoritățile au decis ca restaurantele, barurile și cafenelele să fie închise și deschise de la o săptămâna la alta, angajații din acest domeniu au ieșit de mai multe ori în stradă pentru a protesta împotriva restricțiilor.

După ce au observat că nici protestele nu i-au ajutat, Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) a solicitat la începutul anului 2021, redeschiderea imediată a restaurantelor la interior şi scoaterea acestora de sub regula de 3 la mie, potrivit unei scrisori deschise adresată premierului şi miniştrilor Sănătăţii şi Economiei.

Cu toate astea, nici atunci autoritățile nu au luat măsuri, chiar dacă protestele și disperarea angajaților a fost mediatizată puternic în România.

În acest moment, Guvernul oferă o indemnizație de 75% din salariul brut tuturor celor care au intrat în șomajul tehnic, dar acest venit lunar nu acoperă toate necesitățile unui om. De asemenea, statul a decis ca firmele din domeniul HoReCa să primească un ajutor de 20% din pierderea cifrei de afaceri.

Cu toate acestea, Guvernul nu a reușit să mulțumească cei 400.000 de angajați din acest domeniu, deoarece măsurile luate de autorități au dus la pierderea multor locuri de muncă. Angajații atrag atenția guvernanților la această situație, deoarece multe familii nu se mai pot descurca în această perioadă din cauza lipsei locurilor de muncă.

CITEȘTE ȘI:

Ping-pong cu restaurantele: „Te-am deschis! Te-am închis!”. Patronii HoReCa, exasperați de cum se calculează incidența cazurilor de COVID-19

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter