Actualitate

Credeaţi că e gata? Centrul de Deşeuri înghite mii de euro la 8 ani de la debutul proiectului. Investiţia trebuia inaugurată în 2012

Centrul de Deşeuri, faimoasa investiţie a Consiliului Judeţean Cluj, nu este gata, nici la 8 ani de la debutul proiectului. Acum, forul judeţean mai plăteşte peste 56.000 de euro din banii clujenilor pe “servicii” de consultanţă. În 2017, Alin Tişe anunţa că lucrările au intrat “în linie dreaptă”, finalizarea acestora urmând a avea loc în 2018. Suntem în 2019 şi nici vorbă să ne apropiem de inaugurarea obiectivului.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, declara recent că lucrările la Centrul de Deşeuri vor fi inaugurate, parţial, în acest an.

"Din septembrie va trebui deja să folosim acest centru. Sper ca în acest interval de timp să avem o recepție parțială și prima celulă, prima groapă, să fie dată în funcțiune. Acest centru ne-a consumat atât de multă energie pentru că, deși el era pe o cale bună, s-au întâmplat tot felul de nereguli. Dosarele penale care sunt acolo, alunecările de teren care au fost determinate de lucrări făcute de anumite firme care au dorit prin aceasta să obțină bani în plus, au întârziat foarte mult finalizarea centrului", declara la începutul acestui an Tișe.


Probabil şi de aici graba pentru care forul judeţean plăteşte 56.500 de euro pe servicii de obţinere a autorizaţiei integrate de mediu aferentă Centrului Deşeurilor (134.000 lei fără TVA) şi pe servicii de consultanţă în vederea “actualizării studiului de oportunitate şi a documentaţiei de atribuire pentru delegarea gestiunii serviciului de operare a Centrului de Deşeuri” (130.000 lei fără TVA).

Să amintim şi că valoarea investiţiei a crescut, din 2012, de patru ori, ajungând să coste peste 101 milioane de euro. Mai mult, ministrul Mediului Graţiela Gavrilescu spunea recent că judeţul Cluj a returnat 20 de milioane de euro pentru lucrările neconforme de la Centrul de Deşeuri.


Potrivit anunţului postat pe site-ul Consiliului Judeţean, în ceea ce priveşte obţinerea autorizaţiei de mediu, serviciul solicitat constă în “completarea formularului de solicitare, întocmirea raportului de amplasament, elaborarea documentaţiei tehnice pentru obţinerea autorizaţiei de gospodărire a apelor, consultanţă şi asistenţă privind legislaţia de mediu, prelevare probe apă şi sol, interpretarea analizelor, asistenţă de specialitate privind planificarea activităţilor de mediu şi de gospodărire a apelor, consiliere privind dialogul cu autorităţile de mediu”.

Referitor la celălalt contract, Consiliul Judeţean solicită actualizarea studiului de oportunitate şi a documentaţiei de atribuire pentru delegarea gestiunii serviciului de operare a Centrului de Deşeuri care presupune “fezabilitate tehnică, economico-financiară (întocmirea costului comparativ de referinţă, determinarea structurii preliminare a concesiunii), costuri suplimentare asociate finalizării lucrărilor înainte de termenul contractual, costul reluării procedurii de atribuire a contractului de concesiune, costuri de modernizare şi administrare a proiectului, aspecte de mediu”.


Consiliul Judeţean susţine că în prezent, lucrările de execuţie a depozitului ecologic de deşeuri de la Cluj-Napoca sunt în curs de finalizare, urmând a se demara procedura de achiziţie publică pentru atribuirea contractului de servicii “delegarea prin concesiune a activităţii de operare a Centrului de Deşeuri”, ce va presupune operarea şi administrarea Centrului de Deşeuri, a staţiei de tratare şi a staţiei de sortare.

“Rezultatele studiului de oportunitate a deciziei de concensionare trebuie să justifice necesitatea şi oportunitatea concensiunii şi să demonstreze că proiectul este realizabil, că varianta de realizare a proiectului prin atribuirea unui contract de concesiune este mai avantajoasă în raport cu varianta prin care proiectul este prevăzut a fi realizat prin atribuirea unui contract de achiziţie publică. Caietul de sarcini va trebui să conţină modul de operare vizat pentru derularea proiectului a se realiza prin concesiune, inclusiv, dacă este cazul, investiţiile pe care concesionarul va fi obligat să le realizeze şi termenul de realizare a acestora”, menţionează documentul citat.


Firma care va realiza acest studiu mai trebuie să ofere şi asistenţă tehnică pe perioada de desfăşurare a procedurii de delegare a concesiunii serviciului de operare a Centrului de Deşeuri.

În caietul de sarcini se mai menţionează că depozitul de deşeuri este proiectat cu o capacitate totală de depozitare de circa 7,3 milioane metri cubi, din care prima celulă are o capacitate de 1,69 milioane metri cubi şi o durată de viaţă de 5 ani.


“Depozitul ecologic de la Cluj-Napoca are o suprafaţă totală de aproximativ 26,85 hectare (celula 1 şi celula 2). Suprafaţa primei celule este de aproximativ 8,95 hectare. Cantitatea estimată de deşeuri ce urmează a fi depozitată este în medie de circa 216.000 tone/an”, arată forul judeţean.

Cât de actuale mai sunt utilajele montate?

Rămâne de văzut dacă echipamentele şi utilajele montate la Centrul de Deşeuri vor mai putea fi utilizate având în vedere că zac nefolosite din 2013. În acest sens, Consiliul Judeţean a comandat o expertiză pentru a vedea dacă acestea pot fi puse în funcţiune. Consiliul Judeţean susţine că pentru echipamentele şi utilajele tehnologice supuse expertizării “a fost realizată doar proba la rece ce s-a derulat la finalul lunii decembrie 2013 pentru o parte din aceste echipamente şi utilaje, precum şi în primăvara-vara anului 2014 pentru restul dintre ele”. Pentru această operaţiune, forul judeţean a plătit peste 28.000 de euro, bani care au provenit din bugetul instituţiei.

Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj

În sfârşit, Centrul de Deşeuri intră în linie dreaptă, în sensul că lucrările pe care le-am făcut în acest an sunt consistente şi ne dau speraţă că anul 2018 va fi anul în care acest Centru de Deşeuri va fi, în sfârşit, terminat. Îmi pot asuma astăzi o promisiune că anul 2018 va fi anul în care acest centru va fi dat în funcţiune clujenilor, respectiv pentru toate primăriile. Lucrările sunt într-o stare avansată. Sunt optimist”. (2017)

CITEŞTE ŞI

Consiliul Judeţean Cluj, plăţi de mii de euro la final de an pentru Centrul de Deşeuri

CITEŞTE ŞI

Cine îl mai crede? Alin Tişe: Centrul de Deşeuri va fi dat în funcţiune, parţial, în acest an

abonare newsletter