Actualitate

Noi costuri pentru realizarea centurii metropolitane din Cluj. Investiția, realizată în două etape.

Costurile pentru realizarea centurii metropolitane a Clujului vor fi actualizate, iar întregul proiect va fi realizat în două etape.

Valoarea proiectului centurii metropolitane Cluj, actualizată în Consiliu Local/Foto: Emil Boc Facebook.com Valoarea proiectului centurii metropolitane Cluj, actualizată în Consiliu Local/Foto: Emil Boc Facebook.com

 

 


Consiliul Local va aproba în următoarea ședință actualizarea valorii proiectului centurii metropolitane Cluj

Astfel, valoarea totală a investiției ajunge la 8.658.973 mii lei cu TVA. 


Faza 1 va presupune costuri de 6.135.418 mii lei, iar Faza II – 2.523.554 mii lei. Durata de execuție a lucrărilor pentru fiecare fază a proiectului este de 4 ani, iar termenul total al lucrărilor este estimat la 8 ani de zile. 

În prima fază a proiectului va fi asigurată conectivitatea directă cu Spitalul Regional de Urgență Cluj, iar lucrările vor cuprinde sectorul în lungime de peste 23 km și drumuri de legătură în lungime de 19,16 km. Astfel, conectivitatea va fi asigurată și cu Spitalul Pediatric Monobloc, dar și legătura cu DN1N ce reprezintă varianta de ocolire Cluj Est, prin nodul 18 Apahida, ce prevede realizarea podului peste canalul Someș, soluție ce permite extinderea pistei Aeroportului Internațional Cluj. 


CITEȘTE ȘI: 
Emil Boc: „Plata exproprierilor pentru centura metropolitană se va face pe sectoare”

În condițiile unor licitații repetate pentru centura metropolitană Cluj, precum și a majorărilor de prețuri, Primăria Cluj-Napoca arată că a apărut „necesitatea și oportunitatea actualizării” devizului general aferent proiectului de investiție Drum Transregio Feleac TR-35  Etapa I Centura Metropolitană TR 35 și Drumuri de Legătură. 

„Decizia actualizării Devizului general este justificată având în vedere contextul economic actual, marcat de creșteri semnificative de prețuri (...), cu impact semnificativ asupra derulării proiectului”, se arată în motivarea proiectului de hotărâre. 


Astfel, valoarea proiectului centurii metropolitane Cluj crește de la 7.996.707 mii lei la 8.658.973 mii lei.

De altfel, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat, marți, că centura metropolitană a Clujului a ajuns în faza de începere a lucrărilor pentru primul tronson, situație în care plata exproprierilor se va face pe sectoare.


„Eu nu pot da drumul la lucrări. Atunci am gândit, cu colegii de la primărie și cu colegii din minister să facem o modificare legislativă, astfel încât să emitem decizii separate de expropriere, adică să fărâmițăm exproprierile pe zone adică se face exproprierea și plătești doar pe suprafața pe care urmează să lucrezi. 

Am modificat legea și putem să expropriem pe tronsoane, pe sectoare, și consemnez de banii care am nevoie. Spre exemplu, pentru primul tronson avem nevoie de vreo 4 milioane de euro de unde începem: Cluj-Floresti”, a declarat Emil Boc. 

Proiectul centurii metropolitane Cluj a fost licitat în două etape, prima etapă fiind împărțită în două tronsoane. Dacă inițial costurile erau estimate la 998.547.953,25 euro, după alocarea suplimentară de fonduri, în vara anului trecut contractul a fost majorat cu 147 milioane de euro.  Centura metropolitană a Clujului are o importanță majoră pentru decongestionarea traficului și pentru dezvoltarea economică a Clujului.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Emil Boc: „Plata exproprierilor pentru centura metropolitană se va face pe sectoare”

Costuri mai mari pentru Centura Metropolitană. Cele două tronsoane, licitate din nou. Valoarea contractului, majorată cu 147 de milioane de euro

abonare newsletter