Administrație

Emil Boc: „Plata exproprierilor pentru centura metropolitană se va face pe sectoare”

Emil Boc a anunțat că plata exproprierilor pentru centura metropolitană se va face pe sectoare.

Emil Boc a anunțat că plata exproprierilor pentru centura metropolitană se va face pe sectoare. Sursă foto: Facebook/ Primaria Cluj-Napoca Emil Boc a anunțat că plata exproprierilor pentru centura metropolitană se va face pe sectoare. Sursă foto: Facebook/ Primaria Cluj-Napoca

 

 


Emil Boc a declarat, la un post de radio local, că centura metropolitană a Clujului a ajuns în faza de începere a lucrărilor pentru primul tronson, precizând că plata exproprierilor se va face pe sectoare. 

„ Suntem cu centura metropolitană a Clujului în faza de începere a lucrărilor pentru primul tronson și de adjudecarea celui de-al doilea tronson. La primul tronson, repet, trebuie să emitem autorizația de construcție în vederea parcurgerii acestor proceduri, ultima etapă înainte de autorizație este să realizezi coridorul de expropriere pentru care trebuie bani. 


Valoarea proiectului a fost asigurată de UE prin programele operațional-sectoriale. Exproprierile pentru centura metropolitană, pentru întreg tronsonul  de 1,2 miliarde de euro este undeva la 200 de milioane de euro. 

Evident, că la primul tronson avem câștigător, avem proiectarea aproape finalizată, ne pregătim să începem lucrările, dar trebuie coridorul de expropriere”, a declarat Emil Boc. 


Emil Boc: „La centura metropolitană, exproprierile sunt mult mai costisitoare ca la metrou”

Totodată, edilul Clujului a mai amintit de faptul că la centura metropolitană, exproprierile sunt mult mai costisitoare ca la metrou, iar suma de 200 de milioane de euro necesară nu poate fi livrată într-o singură tranșă. Astfel, Emil Boc, alături de echipa sa, au modificat legea pentru ca exproprierea să se facă pe bucăți. 

„Aici, la centura metropolitană, exproprierile sunt mult mai costisitoare ca la metrou. Și repet, este vorba de 200 de milioane de euro. Evident, ne-am uitat cu Ministerul Transporturilor și CNAIR care au spus că nu au cum să dea banii dintr-o dată. Blocaj. Ce facem? 


Eu nu pot da drumul la lucrări. Atunci am gândit, cu colegii de la primărie și cu colegii din minister să facem o modificare legislativă, astfel încât să emitem decizii separate de expropriere, adică să fărâmițăm exproprierile pe zone adică se face exproprierea și plătești doar pe suprafața pe care urmează să lucrezi. 

Am modificat legea și putem să expropriem pe tronsoane, pe sectoare, și consemnez de banii care am nevoie. Spre exemplu, pentru primul tronson avem nevoie de vreo 4 milioane de euro de unde începem: Cluj-Floresti


Am făcut demersurile necesare. Aceste lucruri nu le poți face dacă nu știi mecanismele. Noi ne-am dus la un nivel următor, de aia Clujul este unde este”, a mai spus Emil Boc. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Centura metropolitană a Clujului merge mai departe! A fost depusă o ofertă pentru tronsonul al doilea

Din 2024 se va lucra la centura metropolitană, dar doar pe primul lot. Emil Boc: „La tronsonul 2 trebuie făcute exproprierile”

abonare newsletter