Actualitate

O nouă etapă în modernizarea străzii Mihail Kogălniceanu. Au început lucrările de montare a soclului pentru grupul statuar „Școala Ardeleană”.

Au început lucrările de reamplasare a soclului pentru grupul statuar „Școala Ardeleană” din strada Mihail Kogălniceanu.

Lucrări în desfășurare pentru repunerea pe soclu a grupului statuar Școala Ardeleană de pe strada Mihail Kogălniceanu/Foto: monitorulcj.ro Lucrări în desfășurare pentru repunerea pe soclu a grupului statuar Școala Ardeleană de pe strada Mihail Kogălniceanu/Foto: monitorulcj.ro

 

 


Se lucrează intens, sâmbătă dimineața, pentru reamplasarea pe soclu a grupului statuar Școala Ardeleană. Anterior, în zonă au fost aduse mai multe utilaje și plăci de marmură, pentru desfășurarea lucrărilor. 

 


Recent a fost semnată și autorizația necesară pentru repunerea pe soclu a grupului statuar

Au început lucrările de montare a soclului pentru grupul statuar „Școala Ardeleană”/Foto: monitorulcj.ro

CITEȘTE ȘI: 
Încep lucrările pentru punerea pe soclu a grupului statuar „Școala Ardeleană”.

„Decizia a fost de reamplasare a grupului statuar „Școala Ardeleană” și de readucere a statuii lui Emil Racoviță în fața liceului ca bust, acolo unde a fost inițial, în primul rând ca formă de respect față de valorile naționale pe care le avem”, a declarat primarul Emil Boc după semnarea autorizației. 


Un proiect de modernizare cu probleme

Problemele în teren au început să apară în primăvara lui 2023 când, în cadrul lucrărilor de modernizare a străzii Mihail Kogălniceanu, grupul statuar „Școala Ardeleană”, lucrare a sculptorului Romulus Ladea, a rămas fără soclu. Cazul a provocat ample dezbateri în spațiul public, iar administrația locală a anunțat revenirea la forma inițială. 

CITEȘTE ȘI: 
Emil Boc: „Grupul Statuar „Școala Ardeleană” va avea exact forma soclului pe care a avut-o anterior”. Dezbateri aprinse în Comisia de Monumente

În iulie 2023, problema relocării arborilor de pe strada Mihail Kogălniceanu și strada Universității a reprezentat un alt moment dificil, iar lucrările în teren au fost blocate temporar pentru identificarea unor soluții. 


În toamna anului trecut, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Cluj, subordonată Ministerului Culturii, a emis un aviz favorabil pentru reamplasarea pe soclu a statuii lui Emil Racoviță și a grupului statuar „Școala Ardeleană”.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Emil Boc: „Grupul Statuar „Școala Ardeleană” va avea exact forma soclului pe care a avut-o anterior”. Dezbateri aprinse în Comisia de Monumente

Încep lucrările pentru punerea pe soclu a grupului statuar „Școala Ardeleană”.

Aviz favorabil pentru reamplasarea pe soclu a statuilor de pe Kogălniceanu. Copacii din fața Bisericii Piariste trebuie să dispară

Ultimele Stiri
abonare newsletter