Actualitate

Culoar velo-pietonal, noi spații verzi și aproape o mie de arbori plantați pe malurile Someșului. Boc: „Proiectul cu fonduri europene intră în recepție”

Proiectul de revitalizare a malurilor Someșului este în procedură de recepție, iar clujenii vor beneficia de un nou spațiu verde generos, care include trasee ciclistice și un culoar velo-pietonal.

Proiectul de revitalizare a malurilor Someșului intră în etapa de recepție/Foto: Emil Boc Facebook.com Proiectul de revitalizare a malurilor Someșului intră în etapa de recepție/Foto: Emil Boc Facebook.com

 

 


Proiectul cu fonduri europene pentru reabilitarea malurilor Someșului intră în procedură de recepție la mijlocul lunii noiembrie.

 


Investiția cuprinde o distanță de 14,7 km, un culoar velo-pietonal, un nou pod velo-pietonal, precum și noi piste pentru bicicliști, zone de joacă, relaxare și sport.

„Am verificat, alături de dl viceprimar Dan Tarcea și echipa de implementare a proiectului stadiul lucrărilor la malurile Someșului, investiție care vizează o suprafață de 146.500 mp. În această perioadă se fac ultimele finisaje, lucrări precum instalare de cișmele, hidroînsămânțări, lucrări specifice pregătirii procedurii de recepție și continuă plantările. 957 copaci noi sunt prevăzuți în total pentru plantare prin proiect”, a anunțat, miercuri, edilul Emil Boc. 


Malurile Someșului, revitalizate cu bani europeni/Foto: Emil Boc Facebook.com

Astfel, în prezent se lucrează la ultimele detalii, inclusiv înlocuirea unor arbori care s-au uscat și suplimentarea sistemelor de iluminat, iar până la finalul anului proiectul va fi finalizat.

„De asemenea, vor fi realizate îmbunătățiri în anumite zone în urma observațiilor din teren și a analizei mesajelor primite de la cetățeni - spre exemplu, sistemul de iluminat public prevăzut va fi completat de sisteme localizate în zonele evaluate ca fiind insuficient iluminate la acest moment”, a explicat primarul Emil Boc, în cadrul unui anunț publicat pe pagina sa de socializare. 


Proiectul are la bază rezultatul unui concurs internațional de soluții alături de Ordinul Arhitecților din România și OAR Filiala Cluj, fiind implementat cu fonduri europene, prin intermediul proiectantului Studio Pràctica (Spania) și a executantului lucrărilor Asocierea ACI Cluj (lider) - Socot S.A. - Simacek Facility Services.

Intervenția s-a realizat practic pe 14,7 km în lungul Someșului, în total, luând în considerare ambele maluri.


Revitalizarea malurilor Someșului a urmărit apropierea orașului de râu, integrarea Someșului în viața de zi cu zi a clujenilor și creșterea calității vieții prin extinderea zonelor verzi, de loisir și mișcare. 

Refacerea malurilor Someșului este completată de alte proiecte de reabilitare și modernizare, care au fost încheiate deja, precum Parcul Armătura și platoul Sălii sporturilor.

Pod pietonal, cartier Grigorescu, realizat în cadrul proiectului de revitalizare a malurilor Someșului/Foto: Emil Boc Facebook.com

Principalele obiective de revitalizare a malurilor Someșului:

remodelarea malurilor Someșului în vederea unei mai bune accesibilități pietonale la apă, spațiile publice de pe ambele maluri sunt refăcute;
zonele verzi au fost extinse - suprafaţa totală din zona Grigorescu creşte cu 1,2 hectare; 
a crescut numărul de arbori, fiind plantate mai multe specii locale - 957 noi arbori; 
construirea de piste și extinderea traseelor pentru bicicliști, zone de parcări pentru biciclete;
construirea/modernizarea/extinderea de zone și trasee pietonale, respectiv creşterea accesibilităţii şi atractivităţii pietonale;
a fost realizat un nou pod pietonal/velo (zona Grigorescu);
investiții destinate transportului electric și nemotorizat;
investiții în zone de sport, terenuri, zone de fitness în aer liber, zone de relaxare;
a fost amenajată o plajă urbană și zone de joacă pentru copii;
au fost amplasate gradene și platforme, precum și un nou mobilier urban, cișmele apă potabilă etc.
modernizarea și eficientizarea sistemului de iluminat public – au fost instalate sisteme cu aparate de iluminat LED și sistem de telegestiune.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Lucrările la Malurile Someșului, în faza de recepție. Suprafaţa totală de spaţii verzi din zona Grigorescu creşte cu 1,2 hectare

Platoul de la Sala Sporturilor, modernizat complet. Și terenul din fața bazinului olimpic va fi amenajat

Parcul Armătura, deschis pentru clujeni. Emil Boc: „Dimensiunea verde a Clujului capătă noi obiective” VIDEO

abonare newsletter