Timp Liber

Se apropie sezonul lavandei! VEZI unde sunt cele mai frumoase lanuri de lavandă din apropierea Clujului

După câmpurile de mac sau floarea soarelui, lavanda devine una dintre cele mai căutate atracții pentru pasionații de fotografie, și nu numai.

Începe sezonul lavandei/ Foto: Lavanda Lola - Facebook Începe sezonul lavandei/ Foto: Lavanda Lola - Facebook

 

Sezonul lavandei se apropie cu pași repezi și odată cu el și sezonul pozelor pentru social media. 


 

În apropierea orașului din Inima Transilvaniei există numeroase plantații de lavandă care le va pune la încercare imaginația pasionaților de fotografie. Pentru a vedea aceste tufe superbe, românii nu trebuie să meargă neapărat în regiunea Provence din Franța.


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 


Lavanda Lola

În comuna Bonțida din județul Cluj se găsește una dintre primele plantații de lavandă din Transilvania, înființată în anul 2010. Această plantație se pe o suprafață de 13.000 metri pătrați și e formată din peste 50 de soiuri de lavandă.

La această plantație este organizat și un eveniment, și anume „Lavanda Lola Fest”, ce se va desfășura în două weekend-uri anul acesta, în 23-26 iunie și 1-3 iulie. Programul pentru zilele festivalului va fi următorul: vineri, între orele 12:00-20:00, sâmbătă și duminică, între orele 09:00-20:00. Taxa de intrare este de 10 lei, iar copiii sub 12 ani au accesul gratuit.


Lavender Farm, Cojocna

Cojocna este o destinație binecunoscută pentru clujeni datorită băilor sărate din această localitate. Puțini știu în schimb că la marginea satului se află peisaje care par decupate dintr-un album cu fotografii care ilustrează frumusețea regiunii Provence.

Lavender Farm se află foarte aproape de Cluj-Napoca, în comuna Cojocna. Această plantație este un loc de poveste cu aproximativ 8.000 de tufe și 5.000 de butași de lavandă. 


Plantația este deschisă doar în weekend în intervalul 10:00-18:00.

Miresme de lavandă

Miresme de lavandă este un proiect de familie, care a luat naștere din dorința de a apropia omul de natură și de a petrece mai mult timp împreună cu cei dragi. Cultura de lavandă a fost înființată în anul 2014 în satul Dezmir din județul Cluj.

Producătorii oferă spre vânzare plante de lavandă și produse derivate din florile de levănțică.

Grădina cu lavandă Cluj

„Grădina cu lavandă Cluj” a luat ființă în primăvara anului 2016, din pasiunea unei familii pentru flori, aranjamente florale și produse lucrate manual. Lavanda cultivată aici este din soiul Angustifolia Blue Scent. Ea este minunată atât în perioada de înflorire, cât și după ce se usucă. Are o înflorire bogată,culoarea ei este mov, iar tijele cresc în jur de 40 cm. Lanul este situat în comuna Iclod, sat Fundătura.

Lavandă Tritenii de Jos

În inima satului Tritenii de Jos, la aproximativ o oră de Cluj-Napoca se află plantația Lavanda Triteni. Povestea Lavandă Triteni a început în anul 2014, din dorința creării unei oaze de odihnă și relaxare,  în inima satului din județul Cluj.

În acest an, în satul Tritenii de Jos se organizează evenimentul „Cu drag, Lavanda” care va alea loc în perioada 24 iunie-10 iulie, iar programul este zilnic de la 10:00 la 20:00. Potrivit organizatorilor, pe lângă plimbări și multe fotografii, în livadă este amenajat un spațiu pentru picnic, unde vă puteți odihni pe pătură și unde puteți lua o gustare. Taxa de intrare este de 10 lei, iar copiii sub 10 ani au intratrea gratuită.

Plantanții de lavandă din apropierea județului Cluj

Pentru cei care doresc să fugă mai departe de aglomerația orașului, trebuie să știe că și în apropierea județului Cluj există numeroase plantații de lavandă.

„Coșul cu lavandă” este un lan de levănțică, aflat la câțiva kilometri de Zalău, în satul Fetindia, județul Sălaj. Această plantație este deținută de o familie, care nu se limitează doar la vânzarea florilor în sine. Aceștia dețin două mini-laboratoare, unul pentru produse alimentare și altul pentru cele cosmetice. Printre produsele alimentare se numără siropul de lavandă, dulceața, biscuiți, sau chiar ciocolata. Produsele se pot comanda de oriunde din țară.

„Lavanda Aiud”, este o plantație de lavandă situată la marginea unei păduri, în apropiere de orașul Aiud, județul Alba. Curioșii pot admira și crestele Apusenilor din depărtare.

„Tărâmul Lavandei” este o plantație aflată în județul Mureș, la aproximativ 15 km de Târgu Mureș, comuna Mădăraș. Aceasta se întinde pe cinci hectare, iar cine dorește să își înființeze la rândul lui o asemenea cultură de lavandă, o poate face cu ajutorul celor care dețin acest „tărâm”, fiindu-le puși la dispoziție butași. Pentru ședințe foto sau pentru a culege buchețele, se poate vizita lanul în perioada festivalului organizat de către proprietari în fiecare an. Potrivit proprietarilor, ediția din acest an va avea loc în perioada 18 iunie-10 iulie.

 

CITEȘTE ȘI:

FOTO. Unde putem petrece o duminică DE POVESTE, în apropiere de Cluj? Lanurile de lavandă, o idee inedită

Ultimele Stiri
abonare newsletter