Timp Liber

Ce putem sărbători pe 11 martie? E ziua fără fumat, dar și a instalațiilor sanitare

În fiecare zi putem sărbători ceva special. Pe 11 martie, la nivel mondial se sărbătorește ziua fără fumat, dar și a instalațiilor sanitare.

Ce putem sărbători pe 11 martie? E ziua fără fumat, dar și a instalațiilor sanitare Ce putem sărbători pe 11 martie? E ziua fără fumat, dar și a instalațiilor sanitare

 

 


Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

 


Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.
 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

Ziua fără fumat

Ziua fără fumat (#NoSmokingDay) are drept obiectiv aducerea la cunoştinţa publicului a pericolelor fumatului şi prezentarea resurselor disponibile care îi pot ajuta pe oameni să ia decizia de a încerca să se lase de fumat, oferind încurajare şi sprijin într-o manieră utilă şi fără prejudecăţi.


Ziua fără fumat a început să fie marcată în urmă cu câteva decenii, în 1984, crescând între timp în amploare. Este celebrată în comunităţi de pe tot globul, participanţii încercând să educe un număr cât mai mare de oameni în fiecare an asupra efectelor nocive şi pericolelor fumatului. Potrivit cercetărilor din ultimele decenii, toxinele din ţigarete pot provoca diferite forme de cancer, de la cele ale cavităţii bucale la plămâni, sau în locuri mai puţin aşteptate precum ficat, stomac, rinichi sau chiar vezica urinară. Fumatul este principala cauză a deceselor prevenibile la nivel mondial, iar anual mor 7 milioane de oameni din cauza tutunului.

Este important de ştiut că, deşi a fuma sau a nu fuma este o alegere personală, când cineva fumează în apropierea unei alte persoane sau chiar a unui animal de companie, fumatul pasiv este la fel de periculos. Protecţia persoanelor care nu doresc să fie afectate de fumatul pasiv a dus la noi legi în cele mai multe dintre comunităţi care interzic fumatul în spaţiile publice. Un motiv în plus pentru a ne implica în celebrarea Zilei fără fumat.


Ziua celui de-al doilea prenume

Părinţii aleg cu grijă numele copiilor, conştienţi de faptul că este o alegere care i-ar putea afecta pe tot parcursul vieţii. Există şi cazuri când copiii cred că numele care le-a fost dat la naştere nu li se potriveşte şi că, dacă li s-ar fi permis să aleagă ei înşişi, ar fi optat pentru un nume diferit. Poate fi o situaţie în mod special adevărată când e vorba despre al doilea prenume.

Dar de Ziua în care te mândreşti cu al doilea prenume (#MiddleNamePrideDay), marcată pe 11 martie, nu mai există niciun motiv să te ascunzi şi poţi face cunoscut tuturor numele tău complet.


Potrivit istoricilor, practica celui de-al doilea prenume era caracteristică familiilor înstărite şi celor din clase sociale superioare. Tradiţia era practicată cel puţin din secolul al XVII-lea, când a trăit James Francis Edward Stuart, pretendent la tronul Angliei. Tradiţia se păstrează şi astăzi în familiile regale. Spre exemplu, regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a fost botezată Elizabeth Alexandra Mary.

Tradiţia acordării unul al doilea prenume diferă de la o cultură la alta: în unele comunităţi, este un ecou al numelui de fată al mamei, în alte culturi, este atribuit ca semn de omagiu pentru o rudă apropiată sau un prieten, iar unii oameni le aleg pentru sonoritate sau semnificaţie.

Ziua instalaţiilor sanitare

Ziua mondială a instalaţiilor sanitare este un eveniment internaţional, iniţiat în 2010 de World Plumbing Council şi celebrat în fiecare an pe 11 martie în semn de recunoaştere a importanţei pe care instalaţiile sanitare îl joacă în sănătatea şi confortul societăţii.

Această zi (#PlumbingDay) este un prilej de reflectarea asupra rolului vital al instalaţiilor sanitare pentru menţinerea sănătăţii şi a stilului de viaţă - în ţările dezvoltate - sau de a contribui la construirea unui viitor sustenabil şi fără boli pentru milioane de persoane din ţările în curs de dezvoltare.

Ziua spălării nasului

Inspirată de Xlear, producătorul unor seturi de îngrijire naturale pe bază de xilitol pentru sinusuri şi cavitatea bucală, Ziua spălării nasului (#WashYourNoseDay) doreşte să educe publicul în ceea ce priveşte importanţa curăţării foselor nazale, o practică la fel de importantă din rutina de igienă ca şi spălatul pe mâini. Întrucât nasul este conectat cu urechile, ochii şi plămânii, acţionează ca un fel de „cuib” pentru diverse virusuri şi bacterii care trăiesc în interiorul foselor nazale.

Practicarea unei spălări nazale zilnice contribuie la întărirea apărării organismului, iar o astfel de abordare proactivă ajută la reducerea problemelor de sănătate sau chiar evitarea unor boli cum ar fi răcelile, gripa, alergiile sau alte infecţii care au drept punct de plecare cavităţile sinusurilor.

Centrul pentru controlul şi prevenţia bolilor (CDC) din Statele Unite recomandă tratamentul cu irigaţii nazale în scopul îndepărtării alergenilor, reducerea riscului de infecţii bacteriene şi virale, precum şi reducerea inflamării şi obţinerea unei mai bune respiraţii pe nas.

 

CITEȘTE ȘI:

Ce se sărbătorește pe 10 martie? E ziua personajului Mario din jocurile video, dar și a cimpoiului

abonare newsletter