Timp Liber

Ce se sărbătorește pe 10 martie? E ziua personajului Mario din jocurile video, dar și a cimpoiului

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Pe 10 martie se sărbătorește ziua personajului Mario din jocurile video, dar și alte lucruri precum cimpoiul sau perucile.

Ce se sărbătorește pe 10 martie? E ziua personajului Mario din jocurile video, dar și a cimpoiului Ce se sărbătorește pe 10 martie? E ziua personajului Mario din jocurile video, dar și a cimpoiului

 

 


Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

 


Ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.

Ziua Mario

Cei care au crescut în anii '80 sau '90 ai secolului trecut vor fi primii care se vor bucura de această zi dedicată celor mai cunoscute personaje din toate jocurile Nintendo - Mario şi fratele său Luigi!


Ziua Mario (#MarioDay) a fost creată de nişte fani isteţi care au observat că, atunci când se scrie ziua de 10 martie se întâmplă să fie scris numele "Mario" (Mar.10). Compania Nintendo a aprobat-o în 2016 şi se ştie chiar că firma promovează această zi oferind preţuri reduse la jocurile cu Mario.

Personajul Mario a fost introdus pentru prima dată în jocul Donkey Kong de la Nintendo. Nici măcar nu a avut imediat propriul său joc caracteristic! Când a apărut iniţial în acest joc, la începutul anilor 1980, Mario nu era instalatorul pe care îl cunoaştem astăzi, ci era tâmplar şi se numea "Mr. Jumpman". Deoarece istoria personajului este neclară, se crede că acest personaj original din Donkey Kong nu a fost de fapt Mario, ci tatăl lui Mario şi al lui Luigi. În orice caz, viaţa sa a evoluat de la acele jocuri timpurii din 1981.


Ziua pachetului de prânz

În copilărie, conţinutul pachetului de prânz era un mister zilnic, dar cu siguranţă era ceva sănătos. Pe măsură ce creştem, comoditatea ia locul planificării şi pregătirii pachetului acasă şi tindem să ne gândim ''din mers'' la ce mâncăm la prânz, ajungând să cheltuim bani pe fast-food sau alte alegeri nesănătoase.

Alegerea de a mânca în oraş la prânz (precum şi în alte momente) a contribuit la creşterea taliei adulţilor şi copiilor. Mulţi oameni au tendinţa de a cumpăra în drum produse care de cele mai multe ori sunt pline de conservanţi şi substanţe chimice.


Ziua pachetului de prânz (#PackYourLunchDay) ne ajută să ne reamintim de numeroasele avantaje ale pregătirii de către noi înşine a pachetului de prânz. Aşa vom şti exact ce conţine mâncarea pe care o consumăm şi, în plus, vom putea controla mărimea porţiilor. Poate fi surprinzător ce diferenţă poate face acest lucru în viaţa noastră.

Ziua internaţională a perucii

Joaca de-a îmbrăcatul a fost o distracţie preferată a copiilor de secole. De ce renunţăm la distracţie?

Ziua internaţională a perucii (#InternationalWigDay) a fost creată pentru ca oricine să se poată juca şi să poată purta o perucă pentru a-şi schimba înfăţişarea. Temashop, un magazin de costume şi accesorii tematice din Danemarca, a creat această sărbătoare pentru a aduce un pic de distracţie în viaţă.

Oamenii cred adesea că perucile sunt doar pentru persoanele care şi-au pierdut părul din cauza unui tratament medical sau a căderii naturale a părului. Dar nu este cazul. Multe celebrităţi au fost deschise în a recunoaşte că folosesc peruci ca un accesoriu pentru alegerile lor de modă. Actorii au folosit peruci de-a lungul istoriei ca parte a costumelor lor. Unii oameni spun că anumite peruci îi ajută să adopte atitudini diferite.

Ziua internaţională a cimpoiului

Organizaţia Internaţională a Cimpoiului şi Societatea Cimpoiului au co-fondat în 2012 o zi dedicată celebrării acestui instrument străvechi, pentru ca istoria şi cântatul la cimpoi să nu se piardă. Această zi este şi un prilej de a promova cele peste 130 de tipuri diferite de cimpoi din întreaga lume.

Cu ocazia primei Zile internaţionale a cimpoiului (#InternationalBagpipeDay), în 2012, au fost organizate evenimente în câteva locuri unice. În Africa de Sud, cimpoierii s-au adunat şi au cântat într-un canion subteran. În Grecia, aceştia au cântat pe dealul Atenei. Au avut loc evenimente şi în ţări în care anterior se credea că nu există mulţi cimpoieri sau chiar niciunul.

În fiecare zonă în care se găseşte, cimpoiul îşi poate schimba sunetul şi forma. Acesta este un instrument milenar şi se susţine că este reprezentat pe o placă hitită datată în anul 1000 î.Hr.

Cimpoiul are o istorie lungă care traversează epocile şi cuprinde multe regiuni. Este un instrument care a trecut testul timpului şi merită cu siguranţă să fie onorat de ziua internaţională a cimpoiului.

CITEȘTE ȘI:

Ce sărbătorim pe 7 martie? Este ziua cerealelor și a lucrurilor amuzante despre numele de familie

Ce se sărbătorește pe 24 februarie? E ziua mondială a barmanilor și a pâinii prăjite

Ultimele Stiri
abonare newsletter