Timp Liber

Cum vede orașul un clujean trecut de jumătatea vieții: „Clujul nu e lipsit de farmec, doar trecătorii prea grăbiți să-l cunoască cu adevărat”

Unii consideră că Clujul și-a pierdut farmecul după câțiva ani de locuit aici, însă Septimiu Moga, un clujean „trecut de jumătatea vieții”, le explică faptul că farmecul încă se poate găsi în clădiri, cărți, oameni și istoria sa bogată.

Un clujean spune că orașul nu și-a pierdut farmecul / Foto: Municipiul Cluj-Napoca - Facebook Un clujean spune că orașul nu și-a pierdut farmecul / Foto: Municipiul Cluj-Napoca - Facebook

 

 


După ceva vreme de locuit în Cluj, mulți oameni se gândesc la avantajele și dezavantajele pe care le au dacă decid să rămână în continuare în acest oraș. O discuție în acest sens a fost pornită pe rețelele de socializare, unde un internaut i-a întrebat pe alți locuitori ai Clujului ce-i face să rămână aici.

CITEȘTE ȘI:
„Am impresia că tot farmecul Clujului s-a dus”. Din ce motive aleg oamenii să rămână sau să se mute din Cluj?

 


În acest context, Septimiu Moga, șef serviciu la BNR - Sucursala Regională Cluj și autor al cărții Sistemul bancar românesc din Cluj. De la Marea Unire la Marea Criză Economică, a explicat cum se vede orașul prin ochii unui „clujean trecut de jumătatea vieții”.

Septimiu Moga spune că orașul de pe Someș nu este lipsit de farmec și nici superficial, doar că „trecătorii” sunt prea grăbiți ca să-l cunoască cu adevărat. El a explicat cum încă redescoperă Clujul în fiecare zi:


„Cineva spunea ca orasul Cluj și-a pierdut din farmec. Farmecul Clujului? O amintire frumoasă de demult, primii pași, primele amintiri, prima dragoste, totul.... Eu nu am venit în oraș, sunt de aici și sunt șanse infime ca la vârsta mea să îl mai părăsesc. Mai mult, îl redescopăr în fiecare zi, iar o parte din descoperirile mele le împărtășesc în postări, dar mai ales în cărțile și articolele mele. De mai bine de jumătate de veac nu mă plictisesc să îl descopăr, mereu și mereu. Am găsit farmecul clădirilor, a cărților, a oamenilor care au fost și mai sunt, orice limbă ar vorbi, din veacuri.

Descopăr urmele celor ce au reprezentat ceva pentru așezările ce compun Clujul de azi, că sunt urme lăsate în vechile scrieri, că sunt mici averi ascunse de invadatorii ce și-au lăsat ghiulele în ziduri și au făcut în cele din urmă cale întoarsă. Acesta este Clujul magic văzut de un clujean trecut de jumătatea vieții. Când sunt atâtea povești nespuse sau uitate, când arhivele suspină a singurătate acoperite cu colbul superficialității, nu mai vezi cum stă nurca de preț pe-al madamelor piept... Orașul nu este lipsit de farmec și nici superficial, doar trecătorii prea grăbiți nu au timp să-l asculte, să-l cunoască cu adevărat, nu doar să-l întâlnească”, a scris Septimiu Moga. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Banca Vatra din Cluj funcționa în aceste clădiri, în sec. XX! Un episcop a salvat banca printr-o infuzie de fonduri de la biserică

Clădirea din centrul Clujului în care funcționa „Banca Iliescu”. Patronul era acuzat de cămătărie și manipularea loteriei

abonare newsletter