Timp Liber

Clădirea din centrul Clujului în care funcționa „Banca Iliescu”. Patronul era acuzat de cămătărie și manipularea loteriei

Pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca se află o clădire în care funcționa în perioada interbelică „Banca Iliescu”. Patronul său nu era văzut cu ochi buni, deși a ajuns președinte al Camerei de Comerț, la un moment dat.

Locul în care funcționa Banca Iliescu în perioada interbelică în Cluj  / Foto: Septimiu Moga Locul în care funcționa Banca Iliescu în perioada interbelică în Cluj / Foto: Septimiu Moga

 

 


Septimiu Moga, șef serviciu la BNR - Sucursala Regională Cluj și autor al cărții „Sistemul bancar românesc din Cluj. De la Marea Unire la Marea Criză Economică”, împărtășește puțin din povestea Băncii Iliescu, care funcționa inițial sub formă de casă de amanet.

 


La un moment dat, după ce banca a încheiat un acord cu Loteria Română, clienți ai săi au devenit foarte norocoși. Atât ei, cât și Banca Iliescu, au avut încasări mari datorită câștigurilor la loterie, fapt care a adus acuzări pentru patron.

Victor Iliescu, patronul băncii care a ajuns să fie pentru o perioadă și președinte al Camerei de comerț din Cluj, era bănuit, printre altele, de cămătărie și manipularea loteriei:


„În perioada interbelică în această clădire și-a desfășurat activitatea Banca Iliescu. Până în anii crizei, Victor Iliescu, patronul băncii, deținea o casă de amanet înființată în 1922, transformată în bancă în 1930. Încheind un partenereriat cu Loteria Română, banca a ajuns în atenția publicului cu norocul care s-a abătut «subit» asupra unor clienți și, bineînțeles, asupra institutului și norocosului său acționar. La numai 37 de ani s-a mai putut lăuda și cu înființarea la Turda a Manufacturii naționale de porțelan, prima fabrică de acest fel alimentată cu gaz metan.

Deși controversat, acuzat de manipularea loteriei, cămătărie și alte malversațiuni, a ocupat pentru o perioadă și funcția de președinte a Camerei de comerț din Cluj”, a relatat Septimiu Moga.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

VIDEO. Imagini din fabrica de porțelan Iris din Cluj. A produs porţelanuri de lux pentru Casa Regală, dar și pentru Ceaușescu

Cum nepăsarea a distrus o istorie. Băile Someșeni, pline de oameni în perioada interbelică, acum în ruină

Ultimele Stiri
abonare newsletter