Timp Liber

TOP cinci locuri de vizitat în apropiere de Cluj-Napoca în weekend

În apropiere de Cluj-Napoca există numeroase destinații de vis, perfecte pentru o escapadă de weekend.

Destinații din Cluj. Cetatea Liteni, nestemata Țării Călatei / Foto: Raymond FÜSTÖS Destinații din Cluj. Cetatea Liteni, nestemata Țării Călatei / Foto: Raymond FÜSTÖS

 

 


Încet, încet începe să se simtă primăvara. Vremea se încălzește, iar ieșirile în natură pe timp de weekend reprezintă activități perfecte pentru a scăpa de stresul acumulat după o săptămână de muncă.

 


Județul Cluj are numeroase obiective turistice, iar în acest articol vă vom prezenta cinci locații care merită vizitate.

Locuri de vizitat lângă Cluj-Napoca. Arkhai Sculpture Park, satul Vlaha

Parcul Arkhai a fost creat de sculptorul și artistul plastic clujean Ernő Bartha. În parcul de sculptură „omul se întâlnește cu natură și arta într-o armonie deplină”.


Acest loc este unul unic în lume datorită sculpturilor din fân care au dimensiuni monumentale. Ele sunt așezate sub o pădure de brazi, în satul Vlaha din județul Cluj, la 20 km de municipiul Cluj-Napoca. „Parcul doreşte să servească drept centru multicultural, dedicat evenimentelor artistice, culturale și educative”, se arată pe site-ul parcului.

Parcul Arkhai / Foto: Carmen Lucuț - monitorulcj.ro

Locuri de vizitat lângă Cluj-Napoca. Laguna Albastră

Laguna Albastră este una dintre cele mai frumoase destinații din Transilvania, care se află la doar 30 km de municipiul Cluj-Napoca, în comuna Aghireșu.


Aflată lângă comuna Aghireșu, locația a devenit faimoasă în toată țara pentru apa albastră ca în Marea Mediterană. Lacul s-a format pe locul unei cariere de nisip, o fostă mină de caolin (argilă albă), ce aparţinea de Exploatarea Minei Aghireşu, unde apa s-a acumulat datorită unor izvoare subterane şi prin reţinerea apei provenite din precipitaţii. Laguna are ape albastre opalescente, înconjurate de trestii și papură, iar peisajul din jurul său taie respirația.

Potrivit localnicilor din zonă se spune că în această apă albastră, colorată de reziduurile de caolin, până prin anii 90 se mai găsea pește, dar în anul 1995, în urma unor lucrări, balta a secat. Din fericire apa s-a adunat din nou formând lacul pe care îl putem vizita și astăzi.


O destinație potrivită pentru weekend - Laguna Albastră

Locuri de vizitat lângă Cluj-Napoca. Stufărişul de la Sic şi Lacul Ştiucilor

Cea mai mare întindere de stuf din România, după Delta Dunării, alături de cel mai adânc lac natural dulce al României formează, în judeţul Cluj, o aşa numită „deltă” a Transilvaniei.

Este o zonă de o frumuseţe aparte, ce se întinde pe câteva sute de hectare, foarte importantă din punct de vedere al speciilor de speciilor de păsări care trăiesc aici sau tranzitează zona, în perioada migraţiei, dar şi cu deosebit potenţial de turism ecologic.

Locația se află la circa 40 km de Cluj-Napoca.

Stufărișul de la Sic / Foto: Carmen Lucuț

Locuri de vizitat lângă Cluj-Napoca. Cetatea Liteni

Aflată la puțin peste 30 de kilometri de Cluj-Napoca, Cetatea Liteni este una dintre cele mai captivante cetăți-ruine din toată Transilvania.

Cetatea este cunoscută și sub denumirile „Cetatea Géczy” sau „Cetatea Lita” și este o fortăreață construită în zona satului Liteni, pe o stânca impunătoare deasupra Văii Iara. Înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România în 2010, cetatea este mai accesibilă nu dinspre Liteni, ci dinspre micuțul sat Moara de Pădure, din comuna Băișoara.

Panorama superbă de la Cetatea Liteni / Foto: Raymond FÜSTÖS

Locuri de vizitat lângă Cluj-Napoca. Cascada Vălul Miresei

Una dintre cele mai impresionante cascade ale Clujului este Cascada Răchițele, poreclită Cascada Vălul Miresei. Aceasta este situată pe Valea Stanciului, în Răchițele, o localitate clujeană din comuna Mărgău. Singurul lucru pe care îl veți auzi este căderea apei pe stânci, care se combină cu suntele naturii și creează un mediu liniștitor.

Cascada este amplasată la o altitudine de 1.000 de metri și are o cădere de apă de aproximativ 30 de metri, în trei trepte. Apa se dispersează în așa fel încât ia numele unui voal alb pentru că aceasta are marmite adânci în partea superioară, fenomen datorită căruia a fost numită Vălul Miresei.

Deși se află la o distanță mai mare decât celelalte obiective turistice, la circa 76 km de Cluj-Napoca, această cascadă este superbă și merită vizitată.

Cascada Vălul Miresei / Foto: Foto: Facebook - Salvamont Vladeasa Cluj

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Destinație de weekend. Lacul Colibița sau „marea de la munte”, un loc care trebuie vizitat cel puțin o dată în viață. FOTO

Destinație de vis, în apropiere de județul Cluj. Rezervația de la Zau de Câmpie, singura zonă cu bujor de stepă din România

Ultimele Stiri
abonare newsletter