Timp Liber

Accesul la Cascada Vălul Miresei a fost DESCHIS. Traseul se poate vizita în condiții de siguranță

Salvamontiștii clujeni au anunțat deschiderea accesului la Cascada Vălul Miresei. Drumul a fost închis în urmă cu câteva zile din cauza copacilor căzuți pe traseu.

Salvamontiștii clujeni au anunțat deschiderea accesului la Cascada Vălul Miresei/ Foto: Facebook - Salvamont Vladeasa Cluj Salvamontiștii clujeni au anunțat deschiderea accesului la Cascada Vălul Miresei/ Foto: Facebook - Salvamont Vladeasa Cluj

 

Salvamontiștii clujeni anunță deschiderea traseului spre Cascada Vălul Miresei în condiții de siguranță.


 

Luni, 18 iulie, traseul a fost închis după ce mai mulți copaci au fost doborâți de furtună.


„Cascada Vălul Miresei se poate vizita în condiții de siguranță. 

La primele ore ale zilei de astăzi (20 iulie-n.red.), membrii Asociației Salvamont Vlădeasa Cluj, împreună cu reprezentanții Romsilva și reprezentanții Admistratiei Parcului Natural Apuseni, au făcut deplasarea în teren pentru degajarea căii de acces.


Să ne vedem cu bine pe cărări de munte!”, au transmis salvamontiștii clujeni.

Cascada Vălul Miresei, cele mai impresionate cascade din România

Cascada Vălul Miresei este considerată una dintre cele mai impresionante cascade din România. 


Cascada se află pe Valea Stânciului, în aria localității Răchitele din comuna Mărgău, în județul Cluj și este considerată cea mai reprezentativă cascadă din Munții Apuseni.

Cascada este amplasată la o altitudine de 1.000 de metri și are o cădere de apă de aproximativ 30 de metri, în trei trepte. Apa se dispersează în așa fel încât ia numele unui voal alb pentru că aceasta are marmite adânci în partea superioară, fenomen datorită căruia a fost numită Vălul Miresei. Pe timpul iernii peretele stâncos îngheață, fiind un excelent loc de escaladă pe gheață pentru cei pasionați de acest sport. 


O veche legendă spune că o mireasă a căzut de pe stâncile abrupte din zona unde este cascada, iar voalul ei a rămas agățat pe stânci. Șocați de tragicul accident, nuntașii s-au oprit în zona cu pricina și au început să plângă zile la rând până când s-a format o cascadă.

Obiective turistice în apropiere de Cascada Vălul Miresei

În apropiere de Cascada Vălul Miresei pot fi vizitate mai multe obiective turistice care merită vizitate. 

Un loc care merită vizitat sunt Pietrele Albe. 

Pietrele Albe sunt un complex calcaros situat în arealul localităţilor Răchiţele şi Săcuieu, în sudul Masivului Vlădeasa, pe versantul stâng al Văii Seci. În cadrul acestora se regăsesc o mulţime de peşteri, avene şi pereţi verticali, fiind unul dintre locurile cele mai populate de pasionaţii sporturilor de stâncă: alpinism şi escaladă. Altitudinea lor ajunge până la 1.557 de metri, deci sunt un loc potrivit pentru cei care doresc să aibă parte de o experiență de neuitat.

Un alt obiectiv turistic pentru iubitorii de drumeții este Vârful Vlădeasa. Recomandarea noastră este ca în bagaj să aveți haine mai groase, deoarece acesta are o altitudine de 1.836 de metri. Pentru a ajunge pe vârf trebuie să ajungeți mai întâi la tabăra de bază și anume Cabana Vlădeasa. Pentru a ajunge spre tabără din Cluj-Napoca trebuie să pornim spre Huedin cu destinația finală satul Rogojel. Sunt două trasee disponibile: unul prin Bologa și unul prin Alunișu. De aici, dacă urmați drumul ce urcă spre pădure pe jos cam într-o oră ar trebui să ajungeți la Cabana Vlădeasa de unde o să vă continuați traseul spre Vârful Vlădeasa.

Pentru cei care doresc să meargă mai departe de Cascada Vălul Miresei trebuie să știe că pe versantul vestic al munților Vlădeasa se află Cascada Moara Dracului. Această cascadă se află în apropiere de vârful Buteasa și lacul Floroiu. Cu o înălțime de 20-25 de metri, căderea de apă în două trepte se remarcă prin frumusețe. Este accesibilă de pe drumul care leagă Stâna de Vale și Valea Drăganului, din dreptul cantonului Ciripa. La cascada Moara Dracului se poate ajunge de la Stâna de Vale, pe drumul marcat cu crucea albastră Traseul Stâna de Vale-Cascada Moara Dracului. Durata medie a acestui traseu dus întors ajunge undeva la 3-4 ore. Traseul se întinde pe o distanță de 8 kilometri, iar dificultatea lui este medie. Acest traseu începe de la Hotelul Iadolina spre Izvorul Minunilor. Drumul este plin cu serpentine, iar pe tot parcursul traseului vom avea parte de urcări și coborâri. După traversarea pârâului Aria urmează o urcare până în Poiana Munceilor, un loc în care se poate lua o mică pauză pentru că urmează un traseu de o oră aproximativ până la Cantonul Silvic Ciripa. De la canton mai este de mers pe jos cam 30 de minute până la cascadă.

 

Căderea de apă a Cascadei Moara Dracului/ Foto: Facebook - Clubul Alpin Roman Filiala Cluj


 

CITEȘTE ȘI:

Accesul la Cascada Vălul Miresei, ÎNCHIS. Furtuna a dărâmat zeci de copaci din zonă - FOTO

VIDEO. Traseu de vară în Cluj: Cascada Vălul Miresei și Vârful Lespezi, prin grotele din Răchițele

Ultimele Stiri
abonare newsletter