Timp Liber

E oficial! Românii vor avea două zile libere în plus, de Bobotează și Sf. Ioan Botezătorul

Românii vor beneficia de zile libere în 6 și 7 ianuarie, de Bobotează și Sfântul Ioan Botezătorul. Proiectul de lege a fost adoptat miercuri în Camera Deputaților.

Boboteaza și Sf. Ioan Botezătorul devin zile libere / Foto: Pixabay Boboteaza și Sf. Ioan Botezătorul devin zile libere / Foto: Pixabay

 

 


Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege iniţiat de PSD care prevede ca zilele de 6 şi 7 ianuarie, Sărbătoarea Botezului Domnului şi Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, să fie declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

 


Deputatul USR Cristian Seidler a afirmat că justificarea acestui proiect de lege este doar unul „politicianist” şi că nu există un studiu de impact asupra pieţei muncii legat de acest subiect. „Nu există niciun fel de studiu de impact asupra pieţei muncii atunci când instituim în Codul muncii încă două zile libere care vor fi plătite de angajatorii din România, fără nicio justificare, alta decât una politicianistă. (...) Acest proiect de lege ar fi putut fi adoptat la fel de bine la sfârşitul anului trecut pentru a putea fi aplicat în acest an, doar că acest an nu este unul electoral. În schimb, anul viitor va fi an electoral, singurul motiv pentru care doriţi să adoptaţi încă două zile libere”, a spus Seidler.

Deputatul AUR Alin Coleşa a menţionat că este de acord cu acest proiect de lege. „Într-un fel, ante-vorbitorul meu are dreptate - legile se adoptă de către partea guvernamentală fără niciun studiu de impact. Pe de altă parte, numărul de zile libere bazate pe sărbători religioase este mai mic în România decât în restul ţărilor din vestul Europei, care sunt mult mai laicizate decât România. Ca atare, salutăm aceste două zile libere, chiar dacă ele nu au studiu de impact”, a spus Coleşa.


Proiectul a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Care sunt zilele libere legale din 2023?

Calendarul zilelor libere legale 2023 este următorul:


  • 1 ianuarie (duminică) - 2 ianuarie (luni) - Anul Nou;
  • 24 ianuarie (marți) - Ziua Unirii Principatelor Române;
  • 14 aprilie - Vinerea Mare la ortodocși sau 7 aprilie - Vinerea Mare la catolici;
  • 16 aprilie (duminică) - 17 aprilie (luni) - Paștele ortodox sau 9 aprilie (duminică) și 10 aprilie (luni)- Paștele catolic;
  • 1 mai (luni) - Ziua Muncii;
  • 1 iunie (joi) - Ziua Copilului;
  • 4 iunie (duminică) - Rusalii, 5 iunie (luni) - A doua zi de Rusalii;
  • 15 august (marți )- Adormirea Maicii Domnului;
  • 30 noiembrie (joi) - Sfântul Andrei;
  • 1 decembrie (vineri) - Ziua Națională a României;
  • 25 decembrie (luni) - 26 decembrie (marți) - Crăciunul.

Angajații care nu pot să își întrerupă activitatea la locul de muncă în zilele nelucrătoare vor fi compensați în perioada următoare prin zile libere. În această categorie intră românii care lucrează în unități sanitare, de alimentație publică cei a căror activitate nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificul activității.

CITEȘTE ȘI:

ZILE LIBERE 2023. Ce sărbători legale pică în timpul săptămânii și când vor fi minivacanțe în 2023?

Guvernul a mărit durata concediului paternal. Câte zile libere vor primii tații?

Ultimele Stiri
abonare newsletter