Timp Liber

Zi liberă, plătită, cu prilejul zilei de naștere. Contribuie la motivarea angajaților

Dreptul la o zi liberă, plătită, cu ocazia zilei de naștere ar putea deveni literă de lege. Un asemenea demers contribuie la motivarea salariaților, dar și la creșterea serviciilor turistice.

Ziua de naștere ar putea deveni zi liberă, plătită/foto: Depositphotos.com Ziua de naștere ar putea deveni zi liberă, plătită/foto: Depositphotos.com

 

 


Un proiect care prevede ca persoanele salariate să primească liber cu ocazia zilei de naştere a fost depus în Parlament.

 


Propunerea legislativă, iniţiată de 19 senatori liberali şi unul social-democrat, completează în acest sens art.139 din Legea nr.53/2003 - Codul muncii, semnalează agerpres.ro

Zi liberă, plătită, pentru ziua de naștere a salariatului

Potrivit proiectului, „persoanele salariate au dreptul la o zi liberă, plătită, cu ocazia zilei de naştere”.


În acest fel, românii ar putea beneficia de o zi liberă în plus, pe lângă zilele libere acordate cu prilejul sărbătorilor legale. 

„Acordarea unei zile libere, plătite, în ziua în care fiecare dintre noi îşi serbează ziua de naştere contribuie la motivarea resursei umane, indiferent de domeniul în care aceasta îşi desfăşoară activitatea, de stat sau privat. 


În cadrul oricărei entităţi - instituţie publică, organizaţie economică etc -, resursa umană este singura resursă capabilă să producă şi să reproducă toate celelalte resurse aflate la dispoziţia acestei entităţi. Fie că vorbim de resursa financiară, tehnologică sau, după caz, materială. Un salariat motivat va contribui activ la creşterea eficienţei organizaţiei respective”, arată iniţiatorii proiectului în expunerea de motive.

De asemenea, aceştia menţionează faptul că salariatul care ştie că are o zi liberă de ziua lui de naştere va avea „posibilitatea de a achiziţiona servicii turistice pentru petrecerea acestui eveniment într-o altă localitate” şi astfel „se va contribui la încasările, din taxe şi impozite, la bugetul de stat ori local”.


„Ziua de naştere este un eveniment anual, în viaţa fiecăruia dintre noi, şi trebuie să oferim posibilitatea fiecărui salariat de a-şi petrece această zi aşa cum îşi doreşte. Singur, cu familia ori cu prietenii”, au mai apreciat iniţiatorii.

Ei au arătat că angajaţii din România au fost pe primul loc în UE la numărul orelor lucrate pe săptămână în 2020, conform datelor de la Eurostat, oficialul europeană de statistică.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, iar mai apoi în Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Zile libere legale în 2023

În anul 2023, românii au 15 zile libere legale, iar cele mai multe dintre acestea pică în timpul săptămânii, potrivit Codului Muncii.

Calendarul zilelor libere legale 2023 este următorul:

  • 1 ianuarie (duminică) - 2 ianuarie (luni) - Anul Nou;
  • 24 ianuarie (marți) - Ziua Unirii Principatelor Române;
  • 14 aprilie - Vinerea Mare la ortodocși sau 7 aprilie - Vinerea Mare la catolici;
  • 16 aprilie (duminică) - 17 aprilie (luni) - Paștele ortodox sau 9 aprilie (duminică) și 10 aprilie (luni)- Paștele catolic;
  • 1 mai (luni) - Ziua Muncii;
  • 1 iunie (joi) - Ziua Copilului;
  • 4 iunie (duminică) - Rusalii, 5 iunie (luni) - A doua zi de Rusalii;
  • 15 august (marți )- Adormirea Maicii Domnului;
  • 30 noiembrie (joi) - Sfântul Andrei;
  • 1 decembrie (vineri) - Ziua Națională a României;
  • 25 decembrie (luni) - 26 decembrie (marți) - Crăciunul.

Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

ZILE LIBERE 2023. Ce sărbători legale pică în timpul săptămânii și când vor fi minivacanțe în 2023?

abonare newsletter