Timp Liber

Turismul își revine: anul trecut s-a apropiat de nivelul din 2019. Românii au zburat cel mai mult la Milano și Roma

Industria turismului, puternic lovită de pandemia de COVID-19, pare că își revine. Anul trecut, nivelul s-a apropiat semnificativ de cel din anul 2019, iar românii au plecat în multe city break-uri, în ciuda crizei economice.

Românii au zburat cel mai mult în Milano / Foto: depositphotos.com

 

 


Industria turismului a înregistrat, în 2022, o adevărată creştere a cererii pentru călătorii şi s-a apropiat de rezultatele obţinute în anul record 2019, arată o analiză publicată miercuri de o agenţie online de turism.

 


City break-urile, de două ori mai multe decât călătoriile lungi

Conform datelor eSky, în medie, românii şi-au rezervat călătoriile cu aproape 40 de zile înainte şi au petrecut în jur de 6 zile în străinătate. City break-urile s-au impus definitiv în planurile de călătorie ale românilor, iar frecvenţa lor a fost dublă faţă de cea a călătoriilor mai lungi.

„2022 a fost cu siguranţă un an despre care atât turiştii, cât şi cei care lucrează în industrie în general, îşi amintesc ca fiind o revenire la turismul de masă. Vârful cererii pentru călătoriile cu avionul a fost eşalonat, românii zburând cel mai des în perioada vacanţelor şi toamna. Interesant este că mai multe persoane au călătorit anul trecut în perioada septembrie-noiembrie decât în acelaşi interval din 2021 şi 2019”, arată analiza.


În 2022, românii petreceau în medie în jur de 6 zile în străinătate atunci când călătoreau în Europa şi o medie de 17 zile atunci când călătoreau în afara continentului. De remarcat că ponderea călătoriilor de câteva zile în Europa a crescut anul trecut - cele mai dese au fost călătoriile de 2-3 zile - iar frecvenţa acestora a fost dublă faţă de cea a călătoriilor care au durat mai mult de o săptămână. Anul trecut am observat că românii au apreciat mai mult ca niciodată city break-urile. Frecvenţa mai mare a călătoriilor scurte confirmă creşterea semnificativă a popularităţii acestora.

Italia, pe primul loc în preferințele românilor

Conform sursei citate, primele cinci poziţii în clasamentul celor mai populare destinaţii pentru români în 2022 nu s-au schimbat semnificativ, deşi printre primele 10 se regăsesc şi ţări care au fost mai puţin populare până acum.


„Italia, aflată de ani de zile în topul preferinţelor clienţilor români ai eSky.ro, s-a clasat pe primul loc. Românii au zburat cel mai des spre Milano, Roma, Bologna şi Veneţia. Imediat după Italia, în clasament se află Marea Britanie, care şi-a păstrat poziţia din 2021. Putem observa că românii zboară în continuare cel mai des spre Londra, capitala Regatului Unit ocupând locul 1 în topul oraşelor. Un alt oraş britanic vizitat des de români este Birmingham”, susţin autorii cercetării.

Totodată, următoarea în clasament este Germania. „Patru oraşe au intrat în top 20, primul fiind Dortmund, urmat de Frankfurt, Munich şi Memmingem. Poziţia a 4-a a clasamentului ţărilor este ocupată de Spania, cu Madrid şi Barcelona situându-se, la rândul lor, pe 2 din cele 10 poziţii din clasamentul oraşelor preferate. Urmează Franţa (locul 5), care şi-a păstrat poziţia din 2021. De-a lungul anului 2022, utilizatorii esky.ro au zburat cel mai des spre Paris, care este şi singurul oraş francez din top 20”, se precizează în analiză.


În a doua jumătate a clasamentului se află Belgia, Irlanda, Olanda, Austria şi Grecia.

Prețuri

Ca răspuns la creşterea preţurilor, companiile aeriene au lansat anul trecut o serie de promoţii pentru a face călătoriile mai accesibile. De remarcat că în 2022 românii au apelat tot mai des la principiul „raport calitate-preţ”.

Deşi preţurile de anul trecut au fost clar mai mari decât cele din 2021, trebuie ţinut cont de faptul că nu a existat o creştere semnificativă a tarifelor aeriene, în comparaţie cu cele de dinaintea pandemiei care a început în 2019. Preţurile observate în 2020-2021 au fost mai mici decât media anilor pre-pandemie deoarece, în acel moment, companiile aeriene se luptau la un nivel fără precedent pentru fiecare pasager şi stimulau cererea printr-o reducere mare a tarifelor.

Se preconizează o ușoară scădere de prețuri în anul 2023, comparativ cu 2022: „Asistăm deja la primele impulsuri de reducere a inflaţiei, preţul combustibilului pentru avioane scăzând în mod dinamic.”

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Unde poți să zbori de pe Aeroportul Cluj în 2023? Lista celor 56 de destinații și zilele în care sunt operate

Cluj-Napoca, pe lista destinațiilor pentru vacanța de iarnă. Top cele mai vizitate locuri din România

Ultimele Stiri
abonare newsletter