Timp Liber

Minivacanță, vin! Locuri de vizitat și activități pentru petrecerea minivacanței de Sfântul Andrei și 1 Decembrie

Mai sunt câteva zile până la mini-vacanța de Sfântul Andrei și de 1 Decembrie. Românii vor beneficia de un weekend prelungit de cinci zile. Clujenii vor avea la dispoziție mai multe locuri în care pot fugi în minivacanță.

Mai sunt câteva zile până la mini-vacanța de Sfântul Andrei și de 1 Decembrie/ FOTO: Marisel Ski Bike Resort/Facebook Mai sunt câteva zile până la mini-vacanța de Sfântul Andrei și de 1 Decembrie/ FOTO: Marisel Ski Bike Resort/Facebook

 

 


Mai sunt câteva zile până la mini-vacanța oferită de autorități la începutul lunii decembrie. Deoarece anul acesta 30 noiembrie Sfântul Andrei  și 1 decembrie Ziua Națională a României pică într-o zi de marți, respectiv miercuri, iar ziua de luni fiind liberă de la Ministerul Muncii, românii vor beneficia de un weekend prelungit de cinci zile. 

 


Clujenii care doresc să evadeze din aglomerația urbană în minivacanța de Sfântul Andrei și 1 Decembrie trebuie să știe că pârtiile de schi se pregătesc pentru a primi cât mai multe persoane. Află mai jos ce activități poți face în minivacanță.

Excursie la pârtia de ski de la Buscat

Pârtiile de la Buscat se numără printre cele mai frecventate de către clujeni. Buscat Resort Băișoara se află la aproximativ 60 km distanță de municipiul Cluj-Napoca. Clujenii au la dispoziție mai multe rute, cum ar fi Cluj-Napoca – Ciurila – Băișoara – Buscat sau Cluj- Napoca – Florești – Băișoara – Buscat. 


Potrivit reprezentanțiilor Ski Buscat Resort banda de urcare care deservește pârtia de începători și pârtia de sănii va fi deschisă de miercuri 30 noiembrie.

„Pârtia de începători și pârtia de sănii va fi deschisă de miercuri 30 noiembrie. La pârtia albastră încă muncim, mai avem nevoie de câteva nopți pentru a putea înzăpezi”, au transmis reprezentanții Ski Buscat Băișoara.


Excursie în Mărișel

În creierul munților, la doar 50 km distanță de Cluj-Napoca se află Ski Bike Resort Mărișel, ce vor fi îndrăgite de toți iubitorii sezonului de iarnă. Pentru a ajunge, există două rute, drumul județean DJ 107P Mărișel (Gilău-Someșul Rece-Mărișel) și drumul județean DN 1R Beliș-Fântânele (Căpușu Mare-Beliș-Mărișel). De asemenea, stațiunea de schi are o priveliște feerică spre lacul de acumulare Beliș Fântânele.

Momentan reprezentanții Ski Bike Resort Mărișel nu au anunțat data exactă pentru începerea sezonului de ski, însă zăpada s-a așternut într-un strat consistent.


Activități în Cluj-Napoca

Pentru cei care doresc să rămână acasă și să nu călătorească până la munte, există numeroase activități pe care le poți face în casă sau oraș. Clujul sărbătorește anul acesta Ziua Națională a României cu evenimente în Piața Mihai Viteazul, Piața Avram Iancu și Piața Unirii. Primăria municipiului Cluj-Napoca, Instituția Prefectului Județul Cluj și Divizia 4 Infanterie „Gemina” deschid manifestările de 1 Decembrie cu ceremonialul depunerii de coroane și jerbe de flori la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, de la ora 9. Evenimentele continuă în Piața Avram Iancu unde, începând cu ora 10:30, va avea loc ceremonia oficială, defilarea cu tehnică militară și de intervenție și un spectacol de artificii de zi.

La ora 15 va începe un Regal folcloric de excepție în Piața Unirii, alături de unii dintre cei mai îndrăgiți interpreți de muzică populară din țara noastră. Un moment așteptat în fiecare an este pornirea iluminatului festiv, care va avea loc la ora 19:00. Inna și Cargo vor concerta apoi pe scena din kilometrul 0 al orașului. La ora 20:00 clujenii vor avea parte în Piața Avram Iancu de un spectacol unic de artificii și drone.

Pentru cei care doresc să petreacă timp cu cei mici o pot face la Târgul de Crăciun din Piața Unirii. Târgul aduce în centrul Clujului 26 de zile de concerte, tramvaiul și căsuța lui Moș Crăciun, cutia cu scrisori a lui Moș Crăciun, roata panoramică, caruselul, 86 de căsuțe cu bunătăți, Poveștile la gura sobei, radioul Răcnetul lui Rudolf, poveștile oameni mici și mari, toate în prezența personajelor de poveste.

Activități în casă

1 Decembrie este și ocazia ideală de a sărbători împreună cu familia și prietenii Ziua Națională și de a organiza împreună cu cei mici câteva activități specifice. O idee pentru cei mici vine chiar din bucătărie. Dacă cei mici sunt pasionați de gătit, pot pregăti împreună biscuiți sau fursecuri cu harta țării. 

Pentru cei mici se poate organiza o sesiune de citit istoria României. Pentru cei mici se pot alege activități instructive cu ajutorul figurinelor din lemn, care se pot picta cu motive tradiționale românești, sau un puzzle cu harta țării noastre unde cei mici vor putea descoperi împreună regiunile țării care s-au unit la 1 Decembrie.

Cum va fi vremea în minivacanță în Cluj

Potrivit prognozei accuweather.com, șansele de ploaie săptămâna viitoare și de minivacanța de 1 Decembrie sunt mici, iar în unele zile chiar spre zero.

În ceea ce privește temperaturile, acestea vor fi scăzute. Temperaturile minime ajung și la -4 grade Celsius. Însă, pe la finalul săptămânii viitoare vremea va fi mai caldă, cel puțin pe timp de zi.

Duminică, temperatura maximă va ajunge la 7 grade Celsius, iar sâmbătă va fi de 6 grade Celsius.

  • Marți, 29 noiembrie: temperatură maximă 6 grade Celsius, temperatură minimă -2 grade Celsius, șanse de ploaie 4%. Prognoză: mult soare
  • Miercuri, 30 noiembrie: temperatura maximă 5 grade Celsius, temperatura minimă -4 grade Celsius, șanse de ploaie 3%. Prognoză: soarele răzbate dintre nori
  • Joi, 1 decembrie: temperatură maximă 5 grade Celsius, temperatură minimă 2 grade Celsius, șanse de ploaie 25%. Prognoza: predominant noros.
  • Vineri, 2 decembrie: temperatură maximă de 5 grade Celsius, temperatură minimă de 2 grade Celsius, șanse de ploaie 25%. Prognoză: noros.

 

CITEȘTE ȘI:

Cum va fi vremea în Cluj în minivacanța de 1 Decembrie? Temperaturile ajung până la -4 grade, dar nu va ploua

Cum se sărbătorește 1 Decembrie în Florești? Muzică populară, concert Compact și artificii, de Ziua României

Spectacol cu drone în Cluj, de 1 decembrie! Boc: „Încet, vom renunța la focul de artificii”

VIDEO. Cum a fost prima seară la Târgul de Crăciun? Mii de lumini, concerte și primele călătorii cu Tramvaiul Moșului

abonare newsletter