Timp Liber

Castelul UBB-Arcalia a intrat în ruta castelelor turistice ale României

Castelul Arcalia din Stațiunea Științifică UBB-Arcalia localitatea Șieu-Măgheruș, județul Bistrița-Năsăud, a fost inclus în cadrul rutelor turistice/culturale, și anume „rutei castelelor”, asumate de Guvernul României prin PNRR pentru promovare.

 

Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, declară că: „Prezența UBB într-o localitate dinamizează economia locală și îmbunătățește viața oamenilor, aducând cunoaștere avansată internațională în beneficiu local, UBB asigurând astfel o dezvoltare bazată pe cunoaștere, în paradigma Cultură Știință-Inovație. Castelu Arcalia al UBB face parte dintr-un plan mai general, care va lega în inima Transilvaniei unitățile UBB – (1) Grădina Botanică din Jibou (Centrul de Cercetări Biologice din Jibou)-(2) Grădina Botanică din Cluj-Napoca a UBB-(3) Parcul Dendrologic Arcalia (Stațiunea Științifică UBB-Arcalia) - într-un ecosistem academic și turistic unic. Includerea Castelului Arcalia al UBB în cadrul rutei castelelor din România promovate de Guvern este o componentă a acestui plan mai general și mă bucur să văd că autoritățile vin în întâmpinarea eforturilor și planurilor noastre.”


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

UBB implementează deja în Stațiunea Științifică UBB Arcalia un proiect gândit pentru 3 ani (mai 2020 – aprilie 2023), valoarea totală a acestuia ridicându-se la 12,35 milioane de lei, dintre care peste 12,22 milioane de lei sunt cheltuieli nerambursabile oferite prin Programul Operațional Regional, care vizează extinderea și îmbunătățirea infrastructurii de educație de la Arcalia, menită să deservească anual peste 600 de studenți, masteranzi și doctoranzi la standarde europene. Mai precis, proiectul – depus și finanțat în cadrul Axei prioritare pentru Creșterea relevanței învățământului terțiar universitar în relație cu piața forței de muncă și sectoarele economice competitive – vizează extinderea spațiilor de învățământ modernizate cu peste 840 mp, precum și amenajarea unui spațiu corespunzător pentru desfățurarea activităților didactice universitare preponderent practice. Până la finalul proiectului, acest spațiu va avea o capacitate de 313 locuri care pot fi utilizate concomitent.

Și alte unități în care UBB este implicată major academic/științific au fost incluse în programul rutelor turistice/culturale ale țării: (1) Clădire cu spații muzeale și anexe, acces sit arheologic Colonia Ulpia Traina Augusta Dacica Sarmizegetusa (Sarmizegetusa, Hunedoara), site coordonat științific de UBB, au fost incluse în „traseul castrelor romane”; (2) Cetatea Costești-Blidaru (Costești, Hunedoara), site coordonat științific de UBB, a fost inclusă în cadrul „rutei cetăților”; (3) Cetatea dacică de la Bănița (Bănița, Hunedoara), site coordonat științific de UBB, a fost inclusă în cadrul „rutei cetăților”.


Despre castel și istoria lui

Castelul Bethlen din Arcalia a fost preluat de stat în 1947 şi transformat în magazin sătesc, mai apoi în staţiune de maşini agricole şi chiar în tabără pentru pionieri, până în 1963 când a fost preluat de Universitatea Babeş-Bolyai. 

Aici a funcţionat timp de câteva decenii Centrul de Cercetări Biologice şi Geologice a UBB, studenţii efectuându-şi aici practica de vară.  În prezent castelul şi întreg domeniul poate fi vizitat contra unei taxe. Este situat pe DJ 172 G, la doar 20-25 de minute de municipiul Bistriţa.


Parcul dendrologic are o suprafaţă de 16,5 hectare şi găzduieşte un castel care a aparţinut grofului Bethlen, care şi-a pus sufletul şi energia în acest colţ de rai. Domeniul îşi are începuturile în secolul al XX-lea. Groful Bethlen a acordat o atenţie deosebită amenajării acestui domeniu. Arborii au fost plantaţi astfel încât în fiecare anotimp paleta coloristică a întregului parc să încânte. Parcul a fost completat în permanenţă cu arbuşti şi flori, o pepinieră privată asigurând puietul pentru înlocuiri.

Până la cel de-al doilea Război Mondial, groful reuşeşte să organizeze parcul treptat şi să-l extindă. Al doilea Război Mondial lasă însă răni adânci în cel mai spectaculos parc din judeţ. Nobilul ajunge în arest alături de familia sa, iar castelul din inima parcului este devastat. Cărţile şi documentele găsite sunt şi ele distruse, iar lucrurile de valoare sunt furate.

CITEȘTE ȘI:

Participanţii la Electric Castle pot contribui la renovarea castelului Bánffy cu ajutorul reciclării

Castelul Banffy din Răscruci, reabilitat în proporție de 40%. Va fi redat circuitului turistic în vara anului 2023

Un băiat de 19 ani a vrut să o ucidă pe Regina Elisabeta. Tânărul, prins în zona Castelului Windsor înainte de a acționa

Ultimele Stiri
abonare newsletter