Producţia de carne de porc a României s-a diminuat anul trecut cu aproape 11%, de la 383.485 tone carcasă în 2021, la 341.964 tone în 2022, potrivit INS.
Mulți crenvuști de porc conțin până la 11 E-uri și doar 10% carne de porc. Unele produse de acest fel au, de fapt, primul ingredient din listă carnea de pui.
De Black Friday, Clujul s-a situat pe primul loc cu cele mai mari valori ale comenzilor, urmat de Iași și București. La nivelul țării, cel mai mare retailer online de pe piața locală a avut aproape 1,7 milioane de produse comandate.
În România se discută prea puțin despre riscurile unei crize alimentare, deși importăm 85% din consumul de carne de porc. Și pe piața laptelui se înregistrează importuri însemnate.
Producătorii de carne de porc din România preconizează că aproximativ 80% din carnea care se va găsi în vitrinele magazinelor în această perioadă va proveni din importuri. Peste 90% din toate cazurile de pestă porcină africană din Europa sunt în România.