Ştiri din Transilvania

Pas uriaș pentru Autonomia Ținutului Secuiesc: Locuitorii vor avea buletine secuiești și propriul imn

Consiliul Național Secuiesc a anunțat că își dorește introducerea unei cărți de identitate secuiască pentru toți cei care se declară secui și sunt de acord cu autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc.

Pas uriaș pentru Autonomia Ținutului Secuiesc: Locuitorii vor avea buletine secuiești și propriul imn Pas uriaș pentru Autonomia Ținutului Secuiesc: Locuitorii vor avea buletine secuiești și propriul imn


Comitetul permanent al consiliului a supus luni dezbaterii publice proiectul hotărâre privind introducerea cărții de identitate secuiești, scrie agenția maghiară de presă Hirado, citată de PROTV.

Conform proiectului prezentat de Hirado, cartea de identitate secuiască poate fi obţinută de orice persoană de peste 18 ani care are domiciliul în Ţinutul Secuiesc sau locuieşte în afara acestuia, dar se declară secui şi este de acord cu autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc aşa cum se prevede în Statutul de autonomie elaborat de Consiliul Naţional Secuiesc.


Cartea de identitate secuiască poate fi solicitată prin completarea unui formular, care trebuie să conţină numele şi prenumele solicitantului, data şi locul naşterii, domiciliul permanent şi sexul.

„Imnul Secuiesc” ar urma să fie adoptat ca imn al Ținutului

Székely himnusz este cântecul reprezentativ pentru cei din Ținutul Secuiesc, fiind cântat de fanii sportului maghiar din Transilvania la majoritatea competițiilor sportive. Acest cântec ar urma să fie recunoscut ca imn oficial al Ținutului Secuiesc.


În plus, CNS a declarat că limba regiunii este maghiara, a desemnat sărbătorile oficiale ale Ţinutului Secuiesc (Ziua Libertăţii Secuieşti pe 10 martie şi Ziua Autonomiei Ţinutului Secuiesc în ultima duminică din octombrie).

Cea mai importantă comunitate de secui se regășește în Harghita și Covasna în România. Secui mai sunt și în județele Brașov, Mureș, Cluj, Alba sau Neamț.

CITEȘTE ȘI:

Kelemen Hunor, despre iniţiativa privind Ţinutul Secuiesc: Nimic ilegal, nimic imoral

Decizia luată de Iohannis după ce anul trecut la un meci de baschet la Cluj s-a intonat imnul Ţinutului Secuiesc, după imnul României

abonare newsletter