Ştiri din Transilvania

VIDEO. Șeful CNAIR amenință Aktor cu rezilierea pe A10. „Ar fi dezastruos, în prag de inaugurare, la stadiu fizic de peste 90%”

Asociația Pro Infrastructură a transmis că lotul din Autostrada Sebeș-Turda construit de antreprenorii greci de la Aktor poate fi dat în folosință anul acesta, iar rezilierea contractului ar fi un dezastru.

 

 


Cristian Pistol, noul șef al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, a amenințat antreprenorul grec Aktor cu rezilierea contractului de pe lotul 2 al Autostrăzii Sebeș-Turda. Directorul General al CNAIR a făcut joi o vizită de lucru pe acest lot, care ar trebui să fie dat în folosință în acest an.

 


Asociația Pro Infrastructură a reacționat la ultimele întâmplări, arătând că declarația este „nefericită, motivată de lupte politice meschine anti-infrastructură și anti-cetățeni” și că este „perfect fezabil” ca lotul să fie dat în folosință anul acesta.

„Noul șef al CNAIR, Cristian Pistol, și-a flexat vineri mușchii la antreprenorul grec Aktor de pe lotul 2 din Autostrada A10 Sebeș-Turda, amenințând cu rezilierea. Vrem să credem că este doar o declarație nefericită motivată de lupte politice meschine anti-infrastructură și anti-cetățeni, și nu o intenție adevărată care ar fi dezastruoasă acum în prag de inaugurare, la stadiu fizic de peste 90% și după 7 (ȘAPTE!) ani de chin în execuție. Să ne înțelegem: este PERFECT FEZABIL ca lotul de 24,25 km să fie dat în trafic în acest an, în decembrie, cel mai târziu, iar asociația noastră a susținut tot timpul că se poate deschide circulația în 2021, chiar dacă pe un singur sens, pe câteva sute de metri, în zona Oiejdea”, transmit reprezentanții asociației.


Care este stadiul lucrărilor în prezent?

Reprezentanții asociației arată că stratul de uzură este turnat pe 21 de kilometri din 24, marcajele sunt realizate în proporție de 50% și se lucrează la punctele critice rămase.

„Realitatea: asfalt gata (strat de uzură) pe 21 din 24 de km, marcaje aproximativ 50% (pot fi finalizate în maxim două săptămâni), parapete de protecție instalate pe km întregi și doar câteva puncte critice rămase: o zonă fără balast stabilizat la Teiuș, debleul Oiejdea (unde este deja binder pe un sens) și problema de la Sâncrai (se va rezolva în scurt timp). În mod normal, cu puțin chef de muncă din partea antreprenorului și a oficialilor CNAIR, deschiderea traficului poate fi făcută fără probleme la final de noiembrie, cel mai târziu în primele două săptămâni din decembrie, incluzând aici și procedurile de recepție”, arată Asociația Pro Infrastructură.


7 ani „de suferință”

După șapte ani de peripeții și mobilizare slabă, în maxim două luni am putea circula pe cei 24 de kilometri de autostradă, susțin reprezentanții asociației.

„Sperăm că după 7 ani de suferință, cu un faliment al partenerului Euroconstruct (țeapă, pe românește), grinzi căzute de pe pile (fără victime, din fericire), mobilizare foarte slabă ani la rând, relocări de utilități amânate la infinit, ba chiar o grevă a subcontractorului Marcotim și multe, multe, multe bâlbe și promisiuni fanteziste din partea autorităților dar și a antreprenorului general, vom circula în MAXIM DOUĂ LUNI pe cei 24 de km și nu vom intra în «logica» de tristă amintire a contractelor reziliate abuziv la stadiu de peste 90% și a autostrăzilor muzeu!”, mai scrie Asociația Pro Infrastructură.


CITEȘTE ȘI

Constructorii autostrăzii Sebeș-Turda s-au „împiedicat” de morminte din Evul Mediu

 

 

abonare newsletter