Ştiri din Transilvania

Vinete toxice: Când devin toxice și cum poți evita o tragedie

Află când devin vinetele toxice: semnele care îți arată că vinetele sunt toxice și nu trebuie să le consumi.

Vinetele sunt foarte populare în bucătăria românească, fiind la baza multor preparate delicioase precum zacuscă, chifteluțe, salate, musaca, sau tarte. Puțină lume știe însă că, negatite corect, vinetele pot deveni toxice și pot fi nocive pentru organismul uman. Iată la ce trebuie să fii atent atunci când alegi și gătești vinetele, pentru a nu avea surprize neplăcute:

Vinete toxice: semnele care îți arată că vinetele sunt toxice

Ca și cartofii vinetele au un conținut ridicat de solanină, substanță care poate avea efecte neplăcute asupra organismului uman.
Ingerarea în cantități mari a solaninei poate provoca febra, transpirație, somnolență, confuzie, stări de vomă, greață, dureri de cap și crampe stomacale. Mai mult, consumul regulat de solanina poate duce chiar și la aritmie cardiacă și stop cardiorespirator.

Când alegi vinetele pentru gătit, asigura-te că ele să fi ajuns la maturitate și să nu fie tinere; vinetele tinere au un conținut mai ridicat de solanina. De asemenea, încercați să alegeți vinete de dimensiuni mai mici sau potrivite, și nu mari. Evita și vinetele care au culoarea verde pe coajă, chiar dacă această este pe o suprafață mică.
Este foarte important și felul în care gătești vinetele. Nu le prăji niciodată, deoarece prin prajire vinetele generează substanțe toxice și devin cancerigene. Este recomandat să le coci la flacăra sau în cuptor. Mare atenție: după copt lasă vinetele la scurs, vei observă că zeamă care iese din ele este amară, semn al prezenței solanine.
Un alt truc foarte important: după ce fierbi vinetele asigura-te că nu refolosești apă în care au stat și că le scurgi foarte bine înainte de gătire. Solanina este solubilă în apă, iar fierberea îndepărtează aproape complet această substanță.


Vinete toxice: cine nu trebuie să mănânce vinete

Există anumite categorii de persoane care nu ar trebui să consume vinete, sau care ar trebui să limiteze consumul de vinete din cauza conținutului de solanina.
Copiii, persoanele alergice și cei cu afecțiuni articulare spre exemplu, ar trebui să mănânce o cantitate moderată de vinete. Persoanele care au probleme cu reumatismul ar trebui să evite vinetele, deoarece alcaloizii din componentă lor au o acțiune inflamatoare.
Nu în ultimul rând vinetele nu ar trebui consumate deloc de persoanele care au guță, artrită, osteoporoză sau boli inflamatorii.

Beneficiile vinetelor: ce se întâmplă când mănânci vinete

Consumate în cantități normale, vinetele au o mulțime de beneficii, fiind extrem de bogate în vitamine și minerale esențiale precum: vitaminele B3, B6, C sau K, magneziu, potasiu, cupru, mangan, acid folic, sau triptofan.
S-a demonstrat că vinetele ajută la menținerea sănătății sistemului cardiovascular și reduc colesterolul din sânge. Vinetele conțîn și acid clorogenic, care este antiviral și împiedică celulele sănătoase să sufere mutații și să devină cancerigene.
Vinetele sunt extrem de bogate și în magneziu, care ajută la relaxarea corpului, combate insomniile, stările de nervozitate și reduce stresul. Vinetele întăresc sistemul imunitar, reglează tranzitul intestinal și sunt un bun diuretic.
Nu în ultimul rând, sucul din vinete este excelent pentru curățarea ficatului și a pancreasului și pentru încetinirea procesului de îmbătrânire prematură.


Rețeta de zacuscă de vinete: cum faci că să îți iasă dulce și aromată

Iată cum prepari zacuscă de vinete, unul dintre cele mai apreciate feluri de mâncare în rândul românilor. Aveți nevoie de următoarele ingrediente: trei kilograme de vinete, două kilograme de ardei roșii, un kilogram de ceapă, un litru de bulion, 500 de mililitri de ulei, 4 foi de dafin, o linguriță de sare, o linguriță de piper.


Se începe cu coacerea vinetelor fie la flacăra deschisă, fie prin contact direct cu o suprafață încinsă. Se coc până când învelișul exterior se carbonizează, iar vinetele devin moi de la atingere. Se lasă la scurs, se curată de coajă cu o lingură de lemn sau cu mâna, după care se lasă din nou la scurs. Același procedeu îl aplicăm și pentru ardei. Mare atenție: la acest pas nu folosiți apă pentru a curată vinetele sau ardeii.
Ulterior scurgeți foarte bine vinetele și ardei și tocatile mărunt, cu ajutorul unui cuțit de lemn sau ceramic. Nu folosiți cuțite metalice. În paralel mărunțiți ceapă și adăugați-o într-o oală, alături de ulei și o linguriță de sare.

Lăsăți ceapă să se înmoaie timp de aproximativ 10 minute, după care adăugați ardeii. Amestecați foarte bine cu o lingură de lemn, iar ulterior puneți vinetele mărunțite în prealabil. Adăugați peste ele foile de dafin, piperul și bulionul, amestecați foarte bine, până când conținutul se omogenizează și lăsăți să fiarbă la foc mic, timp de aproximativ o ora.
Încercați în acest interval să amestecați din 10 în 10 minute, pentru a preveni lipirea conținutului de pereții vasului, iar la final puteți completă cu sare și piper după gust.


La final puneți zacuscă în borcane sterilizate, pe care le închideți etanș cu ajutorul capacelor, și lăsăți-o să se răcească. Se servesc la temperatura camerei, pe pâine proaspătă sau prăjită ușor. Poftă bună!

abonare newsletter