Ştiri din Transilvania

„Alianța” pentru Munții Apuseni, aprobată de CJ Cluj

Consiliile județene Cluj, Alba și Bihor „au bătut palma” pentru dezvoltarea infrastructurii și promovarea turismului în Munții Apuseni.

 

 


Consilierii județeni au aprobat în ședința ordinară de miercuri, 30 iunie, încheierea unui acord de parteneriat pentru dezvoltarea infrastructurii și a turismului din Munții Apuseni, între Consiliile Județene Alba, Bihor și Cluj. În cursul lunii iulie, urmează să aibă loc prima întâlnire de lucru a celor trei președinți, Ion Dumitrel, Ilie Bolojan și Alin Tișe. Tot atunci va fi semnat și acordul.

 


Obiectivele acestui acord sunt amenajarea și modernizarea traseului rutier „Padiș/Apuseni”, situat administrativ pe teritoriul celor trei județe, dezvoltarea și promovarea turistică a zonei carstice a Munților Apuseni „Țara de Piatră. Paradisul carstic al României” și protejarea turiștilor în zona de interes. Un alt scop este protejarea și promovarea patrimoniului etnografic, folcloric, a arhitecturii tradiționale și a biodiversității zonei carstice. Comunele vizate sunt: Gârda de Sus, Arieșeni și Scărișoara (Alba), Pietroasa și Budureasa (Bihor), Beliș, Mărgău, Săcuieu și Mărișel (Cluj).

Cele trei județe vor moderniza traseul rutier Padiș-Apuseni

În domeniul infrastructurii, Consiliul Județean Bihor își asumă amenajarea și modernizarea traseului rutier Padiş - Ic Ponor, la limita cu județul Cluj, și a drumului de legătură (continuare a DJ 763) între Județul Alba – Județul Cluj – Județul Bihor, din cătunul Ic Ponor către comuna Gârda de Sus (intersecția cu DJ 750), situat pe teritoriul administrativ al Județului Bihor.


Consiliul Județean Alba va realiza lucrări pe traseul Călineasa – Vf. Clujului – intersecţia DJ 750, iar Consiliul Județean Cluj va moderniza drumul de legătură (continuare a DJ 763) între Județul Alba – Județul Cluj – Județul Bihor, din cătun Ic Ponor către Comuna Gârda de Sus (intersecția cu DJ 750), situat pe raza administrativ-teritorială a Județului Cluj.

Consiliul Județean Cluj deja a asfaltat peste 20 de kilometri până la limita cu județul Bihor printr-un proiect pe fonduri europene, urmând să modernizeze alți peste 15 kilometri.


Promovare turistică a zonei Munților Apuseni

În ceea ce privește dezvoltarea și promovarea turistică a zonei carstice a Munților Apuseni „Țara de Piatră. Paradisul carstic al României”, acordul presupune identificarea valorilor turistice comune celor trei județe, realizarea unei rețele integrate de trasee turistice, crearea unui plan de promovare și dezvoltarea în comun a unor produse turistice specifice.

Autoritățile județene vor colabora pentru a valorifica patrimoniul etnografic și folcloric și a arhitecturii tradiționale. Totodată, se va stimula crearea de produse autentice, se vor promova gastronomia locală și produsele meșteșugărești și se va elabora un ghid de arhitectură/construire pentru încadrarea în specificul zonei. În plus, vor organiza acțiuni de conștientizare și de informare privind conservarea biodiversității şi a patrimoniului natural  în rândul comunităților locale, vizitatorilor și administrațiilor publice locale.


Acordul se încheie pe o perioadă de 10 ani și intră în vigoare de la data semnării lui de către reprezentanții celor trei județe. Parteneriatul poate fi prelungit la solicitarea motivată a oricărui partener.

CITEȘTE ȘI

Bolojan și Dumitrel vor drumuri montane asfaltate, dar nu pot fără Cluj. Soarta Alianței Apusenilor, în mâinile lui Tișe

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter