Ştiri din Transilvania

Bolojan și Dumitrel vor drumuri montane asfaltate, dar nu pot fără Cluj. Soarta Alianței Apusenilor, în mâinile lui Tișe

Președinții Consiliilor Județene Bihor, Ilie Bolojan și Alba, Ion Dumitrel, au pus bazele Alianței Apusenilor, a cărei principal scop îl reprezintă, conectarea rețelei de drumuri din Munții Apuseni.

 

Într-o întâlnire găzduită săptămâna trecută de primarul din Câmpeni, Cristian Dan Pasca, președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan și președintele CJ Alba, Ion Dumitrel au vorbit despre necesitatea punerii la punct a rețelei de drumuri din Apuseni, în scopul realizării unui circuit turistic și a unui plan unitar de promovare.


 

Dacă județul Cluj a fost „mai harnic” și a asfaltat deja drumul din Apuseni prin Huedin - Răchițele - Prislop - Ic Ponor, până la granița cu județul Bihor, Bolojan și Dumitrel au nevoie acum de șeful CJ Cluj, Alin Tișe, în această nouă alianță, pentru asfaltarea porțiunilor de drum aflate pe teritoriile celor două județe și conectarea la drumul din Cluj.


Ce drumuri vor fi modernizate?

Potrivit lui Bolojan, obiectivul alianței ar fi modernizarea celor 10 kilometri între Padiș, județul Bihor și Ic Ponor, județul Cluj (vezi galeria foto). De asemenea, axa Nord – Sud Bihor/Cluj – Alba, până la Gârda (DN 75), care ar face zona mult mai accesibilă pentru turiști. Pe scurt, alianța își propune ca drumurile montane cu un potențial turistic uriaș să fie modernizate și conectate, astfel încât Parcul Natural Apuseni să poată fi deschis din toate direcțiile. După Drumul Apusenilor, ce leagă Beiușul de Stâna de Vale și, mai departe, de Coada Lacului – Remeți și Valea Drăganului, ar fi a doua inițiativă pentru aducerea infrastructurii din zona montală la standarde europene.

Consiliul Județean Bihor își dorește modernizarea drumului județean 763 din zona Padiș, la limita cu județul Cluj, aflat pe teritoriul comunei Budureasa. Odată modernizat, Drumul Județean va lega zona Boga – Padiş din Bihor de zona Doda Pilii – Răchiţele din județul Cluj pe drum modernizat, cu astfalt. Pentru ca acest deziderat să poată fi atins, e necesară modernizarea drumului de pământ și piatră pe o lungime de 10 kilometri, de la Padiș până la Ic Ponor. Mai departe, ruta continuă spre Doda Pilii și Răchițele, trecând pe lângă coada lacului Beliș – Fântânele.


Un al doilea drum ce ar putea fi modernizat coboară de la limita județelor Bihor și Cluj spre județul Alba, șerpuind de-a lungul limitei județene Bihor – Cluj până în județul Alba, unde se intersectează cu DN 75, la Gârda de Sus. Lungimea acestui drum ar fi de circa 24 de kilometri.

Soarta Alianței, în mâinile lui Tișe

Cei doi șefi de consiliu județean din Bihor și Alba ar vrea să realizeze asfaltările din fonduri europene, însă pentru accesarea acestora, este obligatorie semnarea unui acord de cooperare între cele trei județe. Dacă bazele „Alianței Apusenilor” au fost puse deja de Bolojan și Dumitrel, soarta acesteia stă acum în mâinile lui Tișe.


Ilie Bolojan a și spus, în cadrul întâlnirii cu Dumitrel, că până la finalul lunii martie ar urma să fie semnat un contract-cadru de colaborare între județele Bihor și Alba și că va lua legătura și cu președintele CJ Cluj, Alin Tișe, ca să intre în Alianța Apusenilor.

„Am convenit semnarea, până la sfârșitul lunii martie, a unui acord de colaborare prin care să stabilim ce vom face pentru dezvoltarea turismului în zona Apusenilor. Ne propunem să dezvoltăm infrastructura rutieră de acces în zona Padiș, conform hărții anexe, în așa fel încât să se poată ajunge în zonă din cele trei județe, Alba, Bihor și Cluj. Ne dorim punerea în valoare și conservarea zonei carstice, un singur concept de turism și un plan unitar de promovare, indiferent de județul în care sunt administrativ situate zonele montane. Direcțiile de specialitate ale celor două consilii județene vor colabora pentru adoptarea reglementărilor urbanistice pentru zona montană, pentru promovarea meşteşugurilor şi produselor locale și în vederea colaborării între serviciile Salvamont și Salvaspeo. (...) Ne vom întâlni și cu domnul Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, pentru o colaborare în trei”, a transmis președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, la finalul întâlnirii de la Câmpeni.


CITEȘTE ȘI

Se conturează o nouă „Alianță a Vestului”. Bolojan și Dumitrel i-au pus bazele și îl invită și pe Tișe alături de ei

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter