Ştiri din Transilvania

Garda de Mediu îi dă peste bot lui Alin Tișe! Unde se pot depozita LEGAL gunoaiele din Cluj?

Comisariatul Județean Cluj al Gărzii Naționale de Mediu intervine în situația privind managementul deșeurilor în județul Cluj.

garda-de-mediu-ii-da-peste-bot-lui-alin-tise-unde-se-pot-depozita-legal-gunoaiele-din-cluj-nu-la-centrul-de-deseuri garda-de-mediu-ii-da-peste-bot-lui-alin-tise-unde-se-pot-depozita-legal-gunoaiele-din-cluj-nu-la-centrul-de-deseuri

Miercuri, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a înaintat un nou termen pentru finalizarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID). După darea în funcțiune a CMID „anul acesta”, „luna viitoare” sau „în câteva zile”, Tișe promitea că prima mașină cu deșeuri va ajunge la celula 1 „în câteva ore”. Inaugurarea primei bucăți a proiectului s-a lăsat așteptată și de această dată.

CMID funcționează, în județul Cluj, ca parte a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID). Așadar, CMID, ca parte a SMID, deservește întregul județ și are ca scop îndeplinirea cerințelor legislative naționale și europene privind gestionarea deșeurilor, atrage atenția Comisariatul Județean Cluj al Gărzii Naționale de Mediu, într-un comunicat remis vineri.


Raportul de amplasament al CMID a fost realizat „în scopul dezvoltării structurilor de colectare și transport a deșeurilor pentru întreaga populație a județului, optimizării structurii de colectare și transport a deșeurilor urbane, depozitării deșeurilor nepericuloase de tip menajer colectate din județ, în condiții care să asigure protecția sănătății oamenilor și protecției mediului, îmbunătățirii generale a stării mediului în zonele aferente depozitelor de deșeuri menajere neconforme, etc.”.

Acordul de mediu a fost emis pentru întregul SMID, nu doar pentru celula 1 a CMID

Acordul de mediu nr 18-NV6/12.08.2010, cu modificările și completările ulterioare, a fost emis pentru SMID ca un tot unitar și nu doar pentru celula nr. 1, ca un depozit de sine stătător, care are ca activitate doar depozitarea deșeurilor, chiar dacă sunt îndeplinite prevederile HG 349/2005 privind depozitarea deșeurilor, avertizează Garda de Mediu.


„Până la această dată, instituția noastră nu a intrat în posesia unui document care să certifice finalizarea tuturor lucrărilor. Beneficiarul acestor lucrări este Consiliul Județean Cluj. În consecință, este normal și legal ca viitoarea autorizație integrată de mediu să se raporteze la îndeplinirea tuturor condițiilor din acordul de mediu SMID și să nu fie una parțială”, mai spun reprezentanții Gărzii de Mediu.

Centrul de Deșeuri, în așteptarea autorizației integrate de mediu

Reamintim, că forul administrativ județean a solicitat, din nou, Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM) emiterea autorizației integrate de mediu pentru Centrul de Management Integrat al Deșeurilor. Asta după ce, la prima încercare, în ianuarie 2020, forul administrativ județean a mai solicitat o dată ANPM emiterea autorizației, fiind retrimis „să mai aprofundeze nițel subiectul”.


După aproape un deceniu de la începerea lucrărilor la CMID și investiții de peste 100 de milioane de euro, prima celulă a depozitului de deșeuri a fost, în sfârșit, finalizată. Alin Tișe se încăpățânează să transmită săptămânal că investiția va fi și inaugurată, însă faptele concrete întârzie. Deunăzi, având în vedere faptul că rampele temporare Salprest și cea a RADP sunt aproape pline, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a hotărât să permită ducerea deșeurilor în celula de la CMID și în lipsa unei autorizații.

Garda de Mediu transmite că Agenția pentru Protecția Mediului Cluj a transmis notificarea Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP) Cluj, care precizează că „la data de 19.05.2020 se va atinge 75% din capacitatea maximă de deșeuri admisă, conform A.M. nr. 115 din 14.09.2015, revizuită la dată de 18.02.2019”. Capacitatea autorizată a acestei platforme este de 358.000 tone.


Soluția legală? Finalizarea CMID în integralitate sau depozitarea gunoaielor în alte județe

„Din deșeurile care intră pe platformă, o parte este reciclată și o altă parte este transportată spre depozitare finală, pe depozite autorizate din alte județe. Având în vedere că 75% din capacitate a fost atinsă în circa 4 ani și jumătate (începând cu septembrie 2015), rezultă că până la atingerea capacității maxime există timpul necesar pentru ca demersurile inițiate să conducă la «găsirea unui depozit de deșeuri AUTORIZAT în vederea redirectionarii deșeurilor», așa cum se stipulează în actuală autorizație de mediu a RADP Cluj”, mai transmite Garda de Mediu.

CITEȘTE ȘI:


Unde e surpriza, Alin Tișe? Centrul de Deșeuri, în mare pericol să NU obțină avizul de mediu! Se anunță o CATASTROFĂ ECOLOGICĂ la Cluj?
 

„În concluzie, soluția legală și de dorit pentru județul Cluj este finalizarea și autorizarea CMID, cu toate instalațiile funcționale. În acest fel, vor scădea și costurile actuale (inclusiv pentru cetățeni) pentru gestionarea deșeurilor. În situația în care acest lucru nu va fi posibil, soluția legală este depozitarea pe un alt depozit AUTORIZAT din țară, așa cum s-a procedat și până în prezent”, este părerea Gărzii de Mediu.

Consiliul Județean Cluj: „Este părerea Gărzii de Mediu, un comunicat pripit!”

„Consiliul Județean nu comentează, este punctul de vedere al Gărzii de Mediu și atât. Am putea să spunem atât: din punctul nostru de vedere este un comunicat pripit și nu ține cont de adevărata realitate de mediu și deșeuri din județ”, este replica forului administrativ județean, transmisă de purtătorul de cuvânt Valentin Jucan.

În schimb, Comisariatul Județean Cluj al Gărzii Naționale de Mediu menționează că „SMID a fost finanțat parțial din fonduri europene” și, în consecință, „este evident că verificarea cheltuirii acestor fonduri va avea în vedere respectarea tuturor investițiilor/proceselor/instalațiilor prevăzute în acordul de mediu al SMID”.

CITEȘTE ȘI:

„Peripeții și meteoriți”. Alin Tișe se amăgește singur cu finalizarea Centrului de Deșeuri
 

abonare newsletter